Heldu den urtean familiako laborantza ospatuko da mundu guzian. Aspaldixkoan ONG askok eskatzen zuten, eta azkenean ONU mundu mailako erakunde nagusiak onartu du 2014-ko urtaldea familiako laborantzarena izanen dela.
"Hauxe ideia berezia" pentsatuko du irakurle askok. Familiak hartzen ari du hain segur inarrosaldi bat ona gure gizartean, bereziki konparatuz duela mende erdi edo gutiago ezagutzen ginuenarekin. Eta familiako laborantza ezagutu dutenek badakite estakuru hortan emaztek, haurrek eta adinetakoek lan frango egiten zutela etxaldetan, batzutan esker guttiren truke, edo gehienetan dohainik. Bestalde badakigu gauregungo laborantza moldetan, familia izenaren aterbean, badaudela etxalde mota guziak, iraunkorrak eta berdin guziz industrialak. Ez da beraz gutarteko guzien gostukoa familiako laborantza ospatzea.
Bizkitartean, estakuru ederra izanen da laborantzaren nundik norakoak gogoetatzeko eta aipatzeko, gure Euskal Herrian, inguruko estatu nagusietan eta baitaere munduko herrialde askotan.
Harrigarria iduri badu ere, munduko jendetzaren %40a familiako laborantza hortarik bizi da. Janarien %70a laborantza molde horrek hornitzen du. Eta, nahiz ez dakigun xuxen zenbat, munduak baitezpadakoa dituen ontasun askoren kudeaketa ere bere esku dauka. Herrialde “aitzinatuetan”, laborariak lekutu badira kanpanietarik hiriei buruz, lanbide emankorragoaren menturan, jakina gaurko mendearen kinka larrian, indartzen ari diren herrialdetako laborariak aldiz nehork ez dituela nihun igurikatzen, hirietan are gutiago. Hasi behar lukete naski azkenean ohartzen. Herri arduradun batzuek laborariak beren ofizioan eta beren tokian atxikitzea dela hoberena. Hiritako langabezia ez da hainbestez emendatzen, baita behar bezala lagunduz geroz, janarigintzan arras emankorrak izan daitezke, eta frangotan inguramenari beste laborantza moldeak baino askoz kalte guttiago egin liokete, lanerako erregaien erabilpenean ere xuhurrago ibili daitezkelarik.
Frantziako estatua aski interesatua agertu da familiako laborantzari ospe berezia agertzeaz, eta heldu den urtean behin eta berriz entzun behar ginuke balentriaka. Alabaina, bere ixtorioari esker, etxalde asko edo gehienak familien esku gelditzen dira Frantzian, bereziki lurraren jabegoa familietan egon baita mendez mende. Ez da aldiz biziki eskolatua izan beharrik ohartzeko familiako laborantza huntan badirela ttipiak eta handiak, arruntak eta gotorrak. Denentzat ba omen da leku dio ministroak. Oroitarazi beharko zaiolarik biga bostetan gotorrak luzaz hazi direla arruntagoak irentsiz, eta trabatzen ez badira segituko dutela molde berean, familiako laborariak izanik ere.
Gobernukoen asmoa da erakustea laborantza hau, familiakoa, ekonomia modernoari egokitu dela. Kapitala, lanerako lurra ala kabala eta tresna guzia, eta bereziki langilea, denak familiaren esku gelditzen dira; eta askotan indartu ahal izan dira egiazko enpresa bat izan balitz bezala. Horren aldean, emendatzen ari dira zozietateak laborantzan, berdin laborantzaz kanpoko kapitalarekin, eta helburu bakarra daukatelarik mozkina ala irabazia. Laborantzako zozietateen indartze hori mundu guzian hazten ari da zoritxarrez, eta
nola irabazia duen helburu bakar, ezazola da gehienetan inguramenari doazkion arduretan, arrunta eskaintzen dituen ekoizpentan, eskasa erabiltzen dituen langilei buruz, kondenagarria gehienetan harrapaka bereganatzen dituen lur alorren gatik, eta lehertzen dituelako hor bertan betidanik zauden laborari familiak.
Ba gatozkio Euskal Herri huntako familiako laborantzari. Nunbait balin bada etxaldea familiari lotua eta atxikia, ez ote da gure lurralde huntan? Mendez mende eta belaunaldiz belaunaldi, familiak izan dira etxalde guzi hauen eramaile, nagusi eta langile zirelarik etxaldearen jabeak berak, edo etxetiar zirelarik askotan, nagusia lan tresna eta egoitzaren jabe eta etxetiarra langile. Baina berehala, iraganak baino geroak gaitu axolatzen. Familiako laborantza geldituko dela gurea, enpresari eta zozietateena baino nahiago dugu. Aldiz, familiakoa egotekotan, abiatua dugun zoingehiagoka zoro huntan, ni banuk eta hi bahaiz, gero gehiago abere eta gero haundiago aterbe ala tresneria, ez ote gira urrunduko familiako laborantza iraunkorretik? Hautuaren ordua hor daukagu egunez egun.
Familiako laborantza izaten ahal da kapitalista: helburu bakarra mozkina, kantitatea atxikiz indar guzien arrazoina, arduratu gabe auzoaz, lurraz, herriaz eta herritarraz, eta etxaldeen geroaz… Izan baledi hemen laborantza herrikoi eta iraunkorra : ahal den neurri guzian etxaldearen buru laboraria, eta ez bankoa, ala onkailu hazi edo zaldare saltzailea, ala haragia edo esnea erosten dion industria!
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori,... [+]
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori, lurrari... [+]
Irulegi eta Anhauze artean ditu mahastiak Joanes Haritschelharrek, Amama proiektuaren bultzatzaileak. “Mahastiak ene amarenak ziren, eta bera jubilatu zenean hartu nuen nik etxaldea, 2022an”, azaldu du. Ama mahastizaina eta aita ardi gasnagilea ditu, eta beraz, beti... [+]
Elkarretaratzea eta asanblada antolatu dituzte azken berriak zeintzuk diren jakinarazteko. Horrez gain, irailaren 9an Baionako auzitegi aitzinean mobilizatuko dira, Marieneko lurraren defentsan aritutako hiru ekintzaile auzipetuko dituztelako.
Irailaren 2an hasi da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte. ARGIA... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]