Azukre gaindosia txikitatik: umeen jogurtek ezkutatzen dutena

  • 921 jogurt eta zenbait esneki aztertu ditu Erresuma Batuko ikerketa batek eta ondorioztatu duenez, “organikoa” etiketa daramaten produktuak dira azukre gehien izaten dutenak. Adierazi dutenez, jogurta produktu osasuntsutzat daukagu, baina azukre kopuru handiak ez dira gorputzarentzat mesedegarriak.


2018ko irailaren 19an - 12:01

Ikerketak, jogurten sailkapena egin du: Naturala, greziarra, zaporeduna eta edatekoa, besteak beste. Guztietan dago azukre kopuru handiegia. Ikertu dituzten produktu guztietatik, soilik %1ak du azukre kopuru baxua eta ez da umeentzat egina.

Bartzelonako Sant Joan de Déu ospitaleko endokrinoa da Marta Ramon eta La Vanguardiari adierazi dio, jogurta osasungarria dela umeentzat zein nagusientzat. “Aitzitik, supermerkatuan aurkitzen direnak ez dira guztiz jogurtak, zaporea emateko azukrez betetako esnekiak baizik. Bereziki umeei zuzenduak”.

Munduko Osasun Erakundearen arabera, gehiegizko pisua eta gizentasuna dira XXI. mendeko osasun arazo larrienak. 2016an, bost urte baino gutxiagoko 41 milioi umek gehiegizko pisua zuten. Haurtzaroko gehiegizko pisuaren ondorioz, diabetesa eta patologia kardiobaskularrak pairatzeko arriskua dago.

Jose Manuel Moreno Espainiako Pediatren Elkarteko kidearen ustez, elikagai-industriak azukre gutxiago erabili behar luke baina kontsumitzaileak ere ardura izan behar luke. Tarragonako Rovira i Virgili unibertsitatean dietetika graduko koordinatzaile den Nancy Babiok gaineratu du, osasuntsu elikatzen den ume bati ez diola azukrea duen esneki batek kalterik egingo, “neurrian dago gakoa”.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-05-15 | Estitxu Eizagirre
Zer ikasi Kubako laborantza eta elikadura sistema (ezinbestean) agroekologikotik?

Amets Ladislao Kuban egon berri da bertako laborantza eredua eta elikadura sistema ezagutzen. Sobiet Batasuna (SESB) erori zenean eta jasaten duen mundu mailako blokeoa dela-eta, pestizida eta ongarri kimikorik gabe geratu zen Karibeko irla, eta kimiko horien ondorioz, lur oso... [+]


2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Intsusa lore edariak

Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.


Erromatar ardoa ez zein hain txarra

Antzinako erromatarrek edaten zuten ardoa gaizki egina, gorputzik gabea eta zapore desatseginekoa zela uste izan da. Baina Gante eta Varsoviako unibertsitateetako ikerlariek Antiquity-n argitaratu duten lanak uste hori  bertan behera uztea eragin du.

Antzinako... [+]


2024-05-03 | ARGIA
Ja(ki)tea, gertuko ekoizleek hasitako lana borobildu nahi duen sukaldari elkartea

Sukaldean ere tokian tokiko produktuekin lan egitearen garrantzia nabarmentzeko asmoz, Ja(ki)tea elkarteko bazkideek ezagutarazi nahi dute “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen dihardutela euren jatetxeetan; horretarako, zenbait otordu berezi eta ikastaro... [+]


Eguneraketa berriak daude