Azukre gaindosia txikitatik: umeen jogurtek ezkutatzen dutena

  • 921 jogurt eta zenbait esneki aztertu ditu Erresuma Batuko ikerketa batek eta ondorioztatu duenez, “organikoa” etiketa daramaten produktuak dira azukre gehien izaten dutenak. Adierazi dutenez, jogurta produktu osasuntsutzat daukagu, baina azukre kopuru handiak ez dira gorputzarentzat mesedegarriak.


2018ko irailaren 19an - 12:01

Ikerketak, jogurten sailkapena egin du: Naturala, greziarra, zaporeduna eta edatekoa, besteak beste. Guztietan dago azukre kopuru handiegia. Ikertu dituzten produktu guztietatik, soilik %1ak du azukre kopuru baxua eta ez da umeentzat egina.

Bartzelonako Sant Joan de Déu ospitaleko endokrinoa da Marta Ramon eta La Vanguardiari adierazi dio, jogurta osasungarria dela umeentzat zein nagusientzat. “Aitzitik, supermerkatuan aurkitzen direnak ez dira guztiz jogurtak, zaporea emateko azukrez betetako esnekiak baizik. Bereziki umeei zuzenduak”.

Munduko Osasun Erakundearen arabera, gehiegizko pisua eta gizentasuna dira XXI. mendeko osasun arazo larrienak. 2016an, bost urte baino gutxiagoko 41 milioi umek gehiegizko pisua zuten. Haurtzaroko gehiegizko pisuaren ondorioz, diabetesa eta patologia kardiobaskularrak pairatzeko arriskua dago.

Jose Manuel Moreno Espainiako Pediatren Elkarteko kidearen ustez, elikagai-industriak azukre gutxiago erabili behar luke baina kontsumitzaileak ere ardura izan behar luke. Tarragonako Rovira i Virgili unibertsitatean dietetika graduko koordinatzaile den Nancy Babiok gaineratu du, osasuntsu elikatzen den ume bati ez diola azukrea duen esneki batek kalterik egingo, “neurrian dago gakoa”.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-03-20 | ARGIA
Jasangarritasunaren Euskal Azokak hamargarren edizioa egingo du asteburuan Durangon

Berdeago Azoka egingo dute martxoaren 22tik 24ra, Durangoko Landako Gunean. Energia-eraginkortasunaz eta kontsumo arduratsuaz kontzientziatzeko helburua du Jasangarritasunaren Euskal Azokak, ingurumena babesteko irtenbideak tarteko.


1.300 urtez, elkarrekin lurra landu eta bizi

Gaubea haranean, Tobillas herriaren alboan, Serna deitzen dioten nekazaritzarako lursail bat dago. Baina ez da baratze soil bat: historiak eta arkeologiak diote 1.300 urteko bizia duela eremu horrek. Herritarren langintza kolektibo baten emaitza izateaz gain, parada ematen du... [+]


Opari ederra Bruselak transgeniko ekoizleei: bukatu dira orain arteko kontrolak

Agroindustriaren alde doan erabaki garrantzitsua hartu zuen Europako Batzordeak otsailaren 7an: NBT New Breeding Techniques teknikaren bidez genetika moldaturik duten haziak ez ditu transgeniko gisa sailkatuko. Hori horrela, transgenikoei orain arte egindako kontrol, segipen eta... [+]


2024-03-03 | Garazi Zabaleta
Azokoop
Pirinioetako Artzibarren lan eta bizi: hurbileko kontsumorako denda eta proiektua

Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]


Eguneraketa berriak daude