Almidoiarekin egindako plastiko biodegradagarrietatik sortutako mikroplastikoek saguen osasuna kaltetzen dutela ikusi dute esperimentu batean. Ikertzaileek ohartarazi dute ezinbestekoa dela bioplastikoen segurtasuna hobeto ikertzea, haien erabilera handitzen jarraitu aurretik, batez ere elikagaien ontziratzean.
Mikroplastikoen arazoa konpontzeko premia sobera argi utzi dute azken hogei urteetan egin diren milaka ikerketak. Animalien eta gizakien hainbat ehun eta organotan topatu dira, baita garunean ere. Eta gero eta ikerketa gehiagok iradokitzen dituzte osasunari egiten dizkioten kalteak. Arazoari aurre egiteko irtenbide on bat izan daitekeelakoan, bioplastiko biodegradagarrien alde egiten da, gero eta gehiago. Gehienak, almidoian oinarritutakoak dira. Baina horietatik ere sortzen dira mikroplastikoak, eta horiek osasunean zer eragin izan dezaketen ia ikertu gabe dago oraindik.
Ikerketa honetan, bost saguko hiru talde alderatu dituzte: talde batek janari normala jan zuen eta beste bi taldeek almidoitik eratorritako mikroplastikoekin kutsatutako elikagaiak, dosi txikian eta handian. Dosiak gizakiok egunero batez beste barneratzen dugunetik abiatuta kalkulatu zituzten. Hiru hilabetera, animalien organo ehunak, funtzio metabolikoak eta hesteko mikrobiotaren aniztasuna ebaluatu zituzten.
Hala, almidoian oinarritutako mikroplastikoak hartu zituzten saguetan hainbat kalte atzeman zituzten. Batetik, ikusi zuten gibelean, hesteetan eta obulutegietan infiltratu eta lesioak eragiten dituztela. Bestetik, odoleko glukosa-mailaren erregulazioan eta lipidoen metabolismoan eragin zuen; glukosa-mailak handitu egin ziren, triglizeridoetan anomalia esanguratsuak topatu zituzten, eta gibeleko estres oxidatiboa ere handitu egin zen. Eta azkenik, desorekak atzeman zituzten hesteetako mikrobiotan eta erritmo zirkadianoetan.
Ikertzaileek aitortu dute, mikroplastiko-mota horrekin egiten den lehen ikerketetako bat denez, ikerketa gehiago egin behar direla partikula biodegradagarri horiek gorputzean nola degradatzen diren ulertzeko.
Auzo elkarteak, herri mugimenduak eta ekologistak batu ziren asteazkeneko kontzentrazioan. Lantegien jardueraren amaiera itxaroten ari dira duela hamar urte.
1984an, Lemoizko zentral nuklearrak bere ateak betirako itxi zituen, konpondu gabeko urteetako gatazka eta zauriak atzean utzita; zentralaren azpiegitura ia berdin mantendu da, eta gertatutakoa, isilpean iraun du. Orain, tokikoek hainbat proiektu proposatu dituzte Basorda kalako... [+]
Nahiz eta jakina izan inkestak ez direla errealitatearen isla zehatza, interesgarria da bistadizo bat ematea, beti eskaintzen baitigute gai zehatzekiko tenperatura sozialaren arrastoren bat. Are garrantzitsuagoak dira, gai zehatzetan sartuegiak edo katramilatuak egoteagatik,... [+]
Jando Iriart Larraineko auzapeza eta Jone Alastuei Uztarrozekoa, Buruz-Buru emankizunean juntatu ditugu, Pirinioetako herrien egoeraz solastatzera. Auzo herriak dira Larraine (Zuberoa) eta Uztarroze (Nafarroa), eta Larraineko bortuaren bi aldeetan kokatzen dira. Ekonomia,... [+]
Noizbehinka aipatu ohi da zientzia, edo hobe esanda akademia, gizartetik urrunegi dagoela. Gauzak honela, aditu eta arituen arteko distantzia ahalik eta txikien izatea da jasangarritasunaren zientziaren zioetako bat. Jasangarritasunaren arloan aritzen garen zientzialariok... [+]
Eskatutako kafea zerbitzatu zain nago tabernan, telebistan baleen inguruko dokumentala: “Arrak borrokan ari dira emea nork estaliko, borroka gordina eta arriskutsua, irabazle bakarra izango duena”. Soinu banda epikoak indartzen du ustezko gudaren intentsitatea... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Lurraren historian espezie askok komunikazio konplexuak garatu dituzte, baina gutxik dute erleen dantzaren pareko kode sofistikatua. Erle langileek elikagai-iturrien kokapena adierazteko erabiltzen duten dantza ez da soilik naturaren mirari bat, baita zientziaren begietatik... [+]
Askorentzat uda soinuaren egilea da hegazti hori eta, seguruenik, hau dela eta mila izen ditu Euskal Herrian. Hauetako batzuek bere ‘txrriiii-txrrriiii-txrriii’ kantu deigarriari egiten diote erreferentzia: txirritxori, zirringilo, irrigo edo kirrilo, adibidez. Beste... [+]
Rescoop.eu federazioko Kontseilu Errektorean sartu da Goiener kooperatiba, eta "lorpen handitzat" jo du ardura berri hori. Iragan maiatzaren 22an Krakovian (Polonian) egindako Energia Komunitarioaren Foruman parte hartu ahal izan dute, eta une inportantea izan... [+]