Jateko ohiturak aldatu nahi ditu Jaurlaritzak: hiru urtean gatz eta azukre kontsumoa %20 murriztea helburu

  • Euskadiko elikadura osasungarrirako ekimenak deituriko kanpaina aurkeztu zuen, astelehenean, Jon Darpon Osasun sailburuak. Herritarren jateko ohiturak hobetu nahi dituzte, barazki eta fruta kontsumoa handituz. Bereziki gazteengan jarri dute fokua: %51k ez dute frutarik jaten egunero eta %82k ez dute barazkirik jaten.

Miren Osa Galdona @Mirentx_U
2017ko urriaren 31
Bereziko eskoletako jangeletara bideratuko dute kanpaina (Argazkia: www.lr21.com)

Lehen helburuetako bat industria elikagaien atxikimendua lortzea da. Sei hilabeteren buruan, janaria saltzen duten makinetan elikagai osasungarri ere egon daitezen adostu nahi dute. Hala ere, eskoletako jangelei arreta berezia jarriko zaie: egunero 90.000 umek bazkaltzen dute eskoletan. Obesitateari aurre egiteko tresnak martxan badaude ere, jangelen kudeaketa adjudikatzeko baldintzetan aldaketak izango direla iragarri du Darponek. Janari “osasungarriagoa” eskaintzea da xedea.

Kanal honetan artxibatua: Elikadura

Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
2018-06-24 | Garazi Zabaleta
Berpiztu Agrokultura proiektua
Permakultura baratzea Gatikan, hiriari jaten emateko

“Bilboko gaztea izanik, sumatzen nuen hiriko gizartea ez dagoela nekazaritzarekin konektatuta”. Horrela azaldu du Kepa Añibarro Zoritak nondik sortu zitzaion ingurumenarekiko eta lurrarekiko interesa. Ingurumen-kimikako eta Paisajismo eta Landa-Ingurumeneko ikasketak egin ondoren argi zuen nekazaritzarekin edo paisajismoarekin lotutako zerbaitetan egin nahi zuela lan. Non eta nola zen galdera. Iaz zalantzetatik atera eta proiektu berriari ekin zion: Berpiztu... [+]


2018-06-19 | ARGIA
Protesta Bizkaiko baserritarrek, "The World's 50 Best Restaurants" galaren aurrean

The World's 50 Best Restaurants sari-banaketa galaren ataritan, The Chef's Feast ekitaldia egin dute astelehenean Atxondon (Bizkaia). Inguruko baserritarrek hainbat pankarta jarri dituzte “Diputazioak bultzatzen duen elitearentzako gastronomia ereduaren kontra”.


2018-06-17 | Jon Torner Zabala
Diabetesa
Intsulina, azukrea odoletik ateratzeko

Jon Cano donostiarrak diabetesa du. 12 urterekin diagnostikatu zioten eta gaur, hamar urte beranduago, hauxe da bere mezua: “Jendea asko larritzen da gaixotasunarekin, baina zaindu eta kontrolatuz gero, bizitza ez da hainbeste aldatzen. Gauza okerragoak badaude munduan”.


2018-06-13 | Uriola.eus
Munduko Arrozak ekimena egingo da Bilbon larunbatean

Bilbo Zaharra, San Frantzisko eta Zabalako taldeen koordinakundeak Munduko Arrozak ekimenaren edizio berri bat antolatu dute Bilbon larunbat honetarako. Izen ematea bukatu da, eta plaza bete-beteta egongo dela berriro azaldu dute.


Geltoki: ekonomia solidarioa, elikadura subiraua eta kultura alternatiboa sustatzeko gune

Autobusentzako gunea zen garai batean 'Geltoki' bilakatu da orain. Larunbatean zabaldu zituen ateak eta garai bateko leihatilak denda bilakatuta daude. 


Lur komunaletatik pribatuetara
Baserriaren sorrera ere, kapitalismoaren oinarri

Herri-lurren gainbehera, baserri “modernoaren” hedapenarekin batera eman zen, Aro Modernoan zehar. Mendiak etxez eta zereal-sailez bete ziren neurri berean galdu ziren jabetza kolektiboa, komunitateen erabakimena eta, neurri batean, baita ingurumenaren ustiapen jasangarriago bat ere. Jabetza-egitura gero eta polarizatuago bat agertzen joan zen, XIX. menderako Euskal Herri atlantikoan nagusi ziren desberdintasun sozial handien iturburu.


2018-05-25 | ARGIA
Elikadura burujabetzaz eta kontsumo arduratsuaz ariko dira Udako Ikastaroetan

Elikadura burujabetza eta kontsumo arduratsuak txikitatik landu beharreko jakintzak direla iritzita, gaian sakontzeko bi eguneko jardunaldiak antolatu dituzte EHUko Udako Ikastaroetan. Ekainaren 25ean eta 26ean izango dira.


2018-05-23 | Anboto
Atxondoko eskolako jantokian astebeteko plantoa egingo diote catering zerbitzuari

Berton Bertokoa elkarteak ekintza ugari prestatu ditu datorren asterako.


'Beterri Km0': bertako produktuen ekoizpena eta kontsumoa sustatzeko ekimen aitzindaria

Beterri-Buruntzako nekazaritza eta merkataritza modu jasangarrian suspertzeko estrategia aurkeztu dute Hernanin eskualde horretako udalek, Karabeleko ekonekazaritza etxaldeak eta Behemendi Landa Garapenerako elkarteak. Beterri Km0 izeneko sarea izango da oinarria.


2018-05-16 | Zebrabidea
"Zituene, pasta obradore kooperatiboa" proiektua Oreretan

Elikadura burujabetza eta finantza burujabetzan sakondu dute Zebrabidea saioan, Oreretako proiektu baten eskutik. “Zituene, pasta obradore kooperatiboa” aukera ederra dugu elikadura burujabetzan pausoak emateko, eta honelaxe azaldu ditu Naiara Retegik proiektu honen nondik norakoak.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude