Elikadura hiztegiak bi osagai ditu, batetik, glosario hutsa eta bestetik hiztegi entziklopedikoa. Biak sarean daude erabiltzeko moduan.
Hiztegiak 4.000 hitz ditu eta euskal hitza, sinonimoak, biziduna bada izen zientifikoa, eta gaztelaniazko, frantsesezko eta ingelesezko baliokideak ditu. Hiztegi entziklopedikoak berriz, hitzaren etimologia, jatorria, azalpena, kontzeptuaren bilakaera historikoa, balio gastronomikoa, nutrizionala, Euskal Herriarekin daukan lotura, eta abar biltzen ditu. Edorta Agirrek ez du bukatutzat eman proiektua eta zuzentzen eta osatzen jarraitzen du.
Gai asko jorratzen dira hiztegiotan, hala nola, sukaldaritza, elikaduraren antropologia, soziologia, gastronomia eta nutrizioa. Mota askotako erabiltzaileak izan ditzake: ikasle eta irakasleak, kazetariak, ostalaritzan ari direnak eta lehen sektoreko ardura lanetan dihardutenak, besteak beste.
2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]
Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.
Antzinako erromatarrek edaten zuten ardoa gaizki egina, gorputzik gabea eta zapore desatseginekoa zela uste izan da. Baina Gante eta Varsoviako unibertsitateetako ikerlariek Antiquity-n argitaratu duten lanak uste hori bertan behera uztea eragin du.
Antzinako... [+]
Behetik gorako komunikazioetan ez da erraza mezuen garrantzia transmititzea eta makinaria politikoa aktibatzea. Askotan, gure mezuak "belarri batetik sartu eta bestetik atera" egiten direla sentitzen dugu. Beraz, gaurkoan, nazioarteko ikertzaile ospetsu batzuek... [+]