Bi whisky eta limonada gatzgabe bat

  • Limoncello, Donostia, 2007. Zuz: Jorge Dorado, Luis A. Berdejo, Borja Cobeaga. Akt: Germán Cobos, Miriam Giovanelli, Eloi Yebra, Mauro Muñiz, Marta Rubio. 22 m.

    Italiako likore tipikoenaren izenburua badarama ere, Ameriketako Mendebalde basatian kokatzen da 22 minutuko western bitxi hau. Irungo Zine eta Bideo Gaztea Lehiaketan zine formatuko euskal film labur onenaren saria eraman du berriki, eta horregatik dugu hizpide. Filma hiru istoriotan dago banatua, Jorge Doradoren, Luis A. Berdejoren eta Borja Cobeagaren gidoi eta zuzendaritzapean, hurrenez hurren.
Hain justu, iaz Oscar sari glamourosoetara izendatuta egon zen –eta komunikabide guztietan agertu zen– Cobeaga donostiarraren lana da pobreena. Vaya Semanita telebista saioko gidoilari ohiak programa horren hastapenetako aurpegi famatuei eman die protagonismoa, garbitzea atsegin ez duen sheriff baten umorezko sketch ahulean. Gehiegizko keinu jokoak westernaren mundu oparoa aprobetxatu gabe.

Beste bi istorioei ordea barru-barrutik darie Ameriketako paisaia lehorren kutsu bakarti eta berezia: egunez meza eman eta gauez gorputzak zatikatzen dituen predikalaria, oiloekin egindako errituetan hildakoak berpizteko gauza diren amoranteak, buduak kaltetutako familia... Minutu eskasetan giro beltz eta misteriotsua aurkezten digute Dorado eta Berdejok, eta ez dira falta bi izozdun whiskyak, can-cana jotzen duten pianistak eta kapela buruan zaldi gainean paseatzen diren cowboyak.

Hizkuntz jokoa ere originala da: ingelesa, italiera eta gaztelera, istorio bakoitzak bana darabil. Eta baliabide tekniko eta ekonomiko ugari erabiltzeko aukera izan dutela nabaria da. Oro har lan txukuna beraz, nahiz eta pistolaren bat beti geratzen den balarik gabe, eta oraingoan Cobeagari ahaztu zaio kargatzea.

Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude