ARGIA.eus

2022ko urtarrilaren 25a

Sagardotegi denboraldi "berezi eta merezia"

  • "Sagardotegi denboraldia merezi dugulako, sagardo berria dastatzea merezi dugulako ekingo diogu gogoz 2022ko Sagardotegi Denboraldi berriari". Sagardogileek prentsaurrekoa eman dute Donostian, ostiralean hasiko den sagardotegi denboraldia aurkezteko.

ARGIA @argia
2022ko urtarrilaren 12a
Sagardo eta sagargile elkarteetako ordezkari andana bildu da Donostian. / Euskal Sagardoa

Euskal Sagardoa deiturako ordezkariekin batera, Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako kideak izan dira aurkezpenean. Sagardotegiena denboraldi "berezia" izan ohi dela azaldu dute, "sagardo berria dastatzen dugulako, egoerak bultzata, protokolo bereziekin".

Sagardoa pitxerretan, bakoitzaren informazioarekin

Zentzu horretan, jakinarazi dute urtarrilaren 28ra bitartean, Eusko Jaurlaritzaren Dekretuak irauten duen bitartean, zerbitzariek mahaira ekarriko dutela sagardo berria, pitxer edo botila gardenetan eta bakoitza bere txarteltxo edota azalpenarekin. Txartel bakoitzean egongo da kupelaren zenbakia, bezeroak aldioro jakin dezan zein sagardo ari den dastatzen. Txarteltxo horrek QR kodea ere izango du, sagardoaren informazio gehiago jaso ahal izateko. Otorduan zehar, pitxarra betetzera ere altxa daiteke mahai bakoitzeko "arduraduna", eta sagardogilearen laguntzarekin beteko du taldeak dastatu nahi duen edo sagardogileak gomendatzen duen kupeleko sagardoa.

Bestalde, berrikuntza moduan, otorduaren aurretik sagardo dastatze gidatuak eskainiko dituzte zenbait sagardotegik. Halaber, erreserba sistema martxan dago jada Sagardoa.eus webgunean. "Sagardotegia aukeratu, mahaikide kopurua jarri, aurrerapena ordaindu eta klik batean mahaia erreserbatuta gelditzen da, deirik egin edo emailik bidali gabe", azaldu dute sagardogileek.

%10-20 arteko igoera

Azken urteko igoerak medio, sagardoa %10 eta %20 artean igoko da bataz beste 2022 urtean. "Sagarra, beira, kartoia, argindarra… guztiak egin du gora eta sagardoak ere gora egingo du ezinbestean, lehendik ere errentagarritasun baxuko produktua izaki, gaur egungo egoerara moldatzen joateko". Sagardogileen hitzetan, "bertako nekazaritza, bertako ostalaritza eta bertako banaketa sistemak uztartzen dituen eremua da sagardoa. Bertako ekonomia sustatzen du, lanpostuak eta aberastasuna bertan sortuz. Baina sagardogintzak, bideragarria izateko, eskaintzen duenaren neurriko prezio bat behar du. Sagardoari merezi duen aitortza eta balioa jarri behar zaio. Sagardoak merezi duelako. Merezi duen edari bat merezi dugu, eta lehen sektore indartsu batean oinarritutako kalitatezko edaria merezi dugu".

Sagar uztaren harira, orokorrean iazkoak baino sagardo arinagoak direla azaldu du sektoreak, lurrintsuak eta alkohol graduazio bajuxeagokoak. "Uzta handiak direnean normala izan ohi dena da bestalde, eta aurtengoa inoizko uzta handiena izan da Euskal Sagardoa jatorri deiturarentzako. Guztira 5 milioi kilo sagar bildu dira jatorri deiturako 250 sagardotegietan eta 3,5 milioi litro Euskal Sagardo egin dira".

Kanal honetan artxibatua: Sagardoa

Sagardoa kanaletik interesatuko zaizu...
2021-12-26 | Garazi Zabaleta
Sagardogintza eta emakumeak
Gizonezkoena izan den munduan, beren tokia egiten

Euskal Herriko kulturaren eta tradizioaren ikurretako bat dugu sagardoa, edari soila baino gehiago, ondare oso bati lotua den produktua. Baina tradiziotik edaten duten beste esparru askotan gertatu bezala, joera dugu sagardoa bera eta sagardotegiak profil konkretu bateko... [+]


2021-12-26 | Jon Torner Zabala
Trebiñu sagardotegia
Udaberriko izotzetara egokitutako sagarrondo berantiarrak

650 metroko garaieran, izotza sarri, Araba erdian baina Burgosen, “lurralde ahaztua”. Trebiñuren bereizgarriek derrigor markatzen dute hango laborantza, sagarrarena tartean, 1998an Askartzan ireki zuten sagardotegiaren ibilbideak erakusten duenez.


2021-12-26 | Jon Torner Zabala
Tian Shan mendilerroa, sagarrondoaren "sorleku"

XIX. mendearen amaieran, botanikariak galdetzen hasi zirenean laboreen jatorria zein izan zitekeen, ondorioztatu zuten etxeko sagarrondoa sortu zela Europako basa sagarrondoaren eta Asiako beste zenbait espezieren hibridaziotik.
Eta, orain gutxi arte, horrela zela pentsatu izan... [+]


2020-12-20 | Jon Torner Zabala
Mikel Garaizabal, enologoa
"Aurten txotxa desberdina izango da, baliatu dezagun eredua aldatzeko"

Ardoa, garagardoa, baita txakolina edota olioa ere, iraultza baten lekuko izan dira guztiak, produktuaren dibertsifikazioa bultzatu eta balioa eman dien prozesu batetako protagonistak. Sagardoari dagokio orain urratsa ematea, merkatuan nor izan nahi badu, Mikel Garaizabal... [+]


Irakurrienak
Azken albisteak
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude