Jateko ohiturak aldatu nahi ditu Jaurlaritzak: hiru urtean gatz eta azukre kontsumoa %20 murriztea helburu

  • Euskadiko elikadura osasungarrirako ekimenak deituriko kanpaina aurkeztu zuen, astelehenean, Jon Darpon Osasun sailburuak. Herritarren jateko ohiturak hobetu nahi dituzte, barazki eta fruta kontsumoa handituz. Bereziki gazteengan jarri dute fokua: %51k ez dute frutarik jaten egunero eta %82k ez dute barazkirik jaten.

Miren Osa Galdona @Mirentx_U
2017ko urriaren 31
Bereziko eskoletako jangeletara bideratuko dute kanpaina (Argazkia: www.lr21.com)

Lehen helburuetako bat industria elikagaien atxikimendua lortzea da. Sei hilabeteren buruan, janaria saltzen duten makinetan elikagai osasungarri ere egon daitezen adostu nahi dute. Hala ere, eskoletako jangelei arreta berezia jarriko zaie: egunero 90.000 umek bazkaltzen dute eskoletan. Obesitateari aurre egiteko tresnak martxan badaude ere, jangelen kudeaketa adjudikatzeko baldintzetan aldaketak izango direla iragarri du Darponek. Janari “osasungarriagoa” eskaintzea da xedea.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!

Kanal honetan artxibatua: Elikadura

Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
2018-09-19 | Nahia Ibarzabal
Azukre gaindosia txikitatik: umeen jogurtek ezkutatzen dutena

921 jogurt eta zenbait esneki aztertu ditu Erresuma Batuko ikerketa batek eta ondorioztatu duenez, “organikoa” etiketa daramaten produktuak dira azukre gehien izaten dutenak. Adierazi dutenez, jogurta produktu osasuntsutzat daukagu, baina azukre kopuru handiak ez dira gorputzarentzat mesedegarriak.


2018-09-18 | ARGIA
Asteburuan 'Terra Madre' ospatuko dute Turinen eta tartean izango dira Iparraldeko baserritarrak

Heldu den asteburuan, irailaren 20tik 24ra, Italiako Turinek ikusiko du kultura gastronomikoaz nazioartean burutzen den feriarik inportanteena. Slow Food mugimenduaren inguruan sortutako Terra Madre antolatzen dutenen arabera, 160 herrialdetako 5.000 ordezkari bilduko dira, 800 erakustoki animatuz. Ipar Euskal Herriko laborantzaren ekoizpen ezagunenetakoak ere bertan izango dira.


2018-09-12 | ARGIA
Fabian Tomasi hil da, agrotoxikoen eta transgenikoen kontrako borrokan erreferentea

Soja laborantzara bideratutako nekazaritza estentsibo landa batean egin zuen lan Tomasik. Landa gunea fumigatzeko erabiltzen ziren agrotoxikoek eragindako gaixotasunaren ondorioz hil da.


Eskolara itzulera
Ausolan, handitzen-handitzen... erraldoi bat txikien mahaian

Euskal Herriko ikastetxe publikoetako jantoki gehienei zerbitzua ematen dien ostalaritza eta catering enpresa Europako handienen artean da jadanik.


2018-08-28 | ARGIA
Frantziako Oleron irla McDonalds gabeko eremu izaten jarraitzeko borrokan

McDonalds jatetxeen kateak irlan saltoki bat jarri ala ez, lau urte dirau auziak zabalik. Irailerako espero da auziari amaiera emango dion ebazpena.


Burujabetza behetik gora eraikitzen da
MULTIMEDIA - solasaldia
Euskal Herriko Laborantza Ganbarako presidente ohi eta ELB sindikatuko kide Mixel Berhocoirigoin-en hitzaldia, ekainaren 16an Gasteizen, ELA sindikatuak antolatutako "Burujabetza nazionala eta auzi soziala" mintegian.

2018-08-22 | Jon Torner Zabala
Animalia formako gailetak, preso zituen kaiolatik aske

PETAk, animalien tratu etikoaren aldeko elkarteak, garaipen sinbolikoa lortu du: Nabisco konpainiak Barnum's Animals Crackers gaileta-kaxetan ageri diren animaliak aske utzi ditu, 116 urtez ilustrazioak inguratu dituzten markoak eta barruko arrastoak kenduta. Ezabatutako elementuek zirku ibiltarien "garai krudela" islatzen zuela salatu zuen PETAk.


Ogia, nekazaritza baino zaharragoa

14.400 urteko ogia aurkitu du Jordaniako Shubayqa 1 aztarnategian Amaia Arranz Otaegi euskal ikerlaria buru duen Kopenhageko Unibertsitateko talde batek.


2018-07-29 | June Fernandez
Sahara "a feira"

Urtero, uztailaren lehen astean, nire amama eta aititek Barakaldotik Galiziarako bidaia egiten dute, euren jaioterrian, Boiron, udapasa egiteko. Lehenengo afaria beti berdina da: olagarroa a feira eran. Barakaldon A nosa terra tabernaren aurrean bizi dira, galegoa euskara baino maizago entzuten den auzo batean. Hala ere, olagarroa Boirorako edota ospakizun oso berezietarako erreserbatzen dute. Erritual bat da.

Amak aitite pulpo a feria jaten ari dela ateratako argazkia bidali zidan egun... [+]


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude