ELB sindikatuaren aldizkaria den Laborari-k plazaratu duenez, inoizko preziorik apalenak ari zaizkie ordaintzen Ipar Euskal Herriko baserritarrei esneko arkumeen merkatuan. Eguberrietan Espainiako Estatura –tartean Hegoaldera– saltzen dituzten esneko axurion prezioaren hondoratzeak kinka larrian jar ditzake etxalde askotako ekonomiak.
"Iritsi gara axuriak saltzera aurretik preziorik finkatu gabe", esan dio Laborari-ri Frantxoa Mocho Baigorriko baserritarrak. Bere etxealdearen diru-sarreren %10 osatzen duen esneko axuria lehendik preziorik onenean saltzen ez bazuen, aurtengoa inoiz ikusi gabekoa gertatzen ari da, COVID-19 pandemiaren eraginez hain atipiko bihurtu diren Eguberrion atarian.
2019ko azaroaren lehen astean esneko bildotsa bataz beste 3,40-3,45 eurotan saldu baldin bazen, 2020ko data berdinetan prezioa 3,25 eurotan zebilen. Azaro amaierarako are gehiago merkatu zen, 2,80raino, urte bete egun beretan lehenago 3,40-3,45tan zebilenean. Abendu hasieran doi bat errekuperatu dira prezioak baina baserritarrak oso daude kezkatuta egoeragatik.
Oraingoan zerikusi zuzena badu COVID-19 pandemiak sortutako egoera bitxiak, baina Laborari-ren analisian arazoa lehendik dator: Frantziako estatuan Eguberrietako axuria produktu baliotsutzat jotzen den arren, Pirinioz beheko aldetik jendeak ez omen dio ematen kategoria bera eta horregatik nagusitu dira hain erraz Italia, Grezia eta abarretatik iritsitako arkume merkeagoak.
Iparraldeko laborariak asko ari dira saiatzen urteotan zuzeneko salmenten antolakuntzan, beren baserrietako produktuak prezio duinetan ateratzeko ahaleginean. Baina hurbileko salerosketa horiek ezingo dituzte irentsi Lapurdi, Nafarroa Beherea eta Zuberoako arditegietatik asteotan atera behar dituzten 300.000 bildotsak. Eta aurtengo ondorioez harago, kezka da hurrengo urteko prezioetan ere aurtengoak hartuko ote diren erreferentziatzat.
Irailaren 2an izango da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]