Zeruka, zeru bete on dakar zerukak. Zeruka, magitxa, magintxeta, mihauria, magina, baina, ilar-axala, mantxa, teka edo, ezagunena, leka. Lekak barruan dakarren leka-gauza, leka-bihia, lekalea edo lekazia bezalako jaki ederrik ba al da negua goxatzeko? Pertzak bete lekari, egoskari, eltzari, eltzekari, ekosari baratzekari izango al da aurtengoan ere!
Udaberrian erein eta udan eta udazkenean bildu ditugun lekak ederki jasota daude. Abuztuari tilistaroa ere esaten zaio, negu amaieran ereindako dilistak (Lens culinaris) biltzeko sasoia baita. Lasai asko txitxirioaroa ere esan diezaiokegu, bateratsu biltzen baita txitxirioa ere (Cicer arietinum). Udazkenean sartu orduko babarrun, indaba, mailar, indirar, banabar, baba edo ilar (Phaseolus vulgaris) festa hasten da. Hauek denak alea lehortu ondoren erabiltzen dira: beratu, ur-handitu eta egosi.
Udazkenean ereiten dugu aziendarentzako bazkatarako edo lurra elikatu eta bere egitura hobetzeko beste lekadun saldo bat. Jateko batzuek ere bai: baba beltx txikia (Vicia faba var. minor), baba handia (Vicia faba) eta ilarra (Pisum sativum). Goiz antzera ereindakoren bat bada, laster loratu eta leka sortzen hasiko da. Zerukatzea da zeruka edo leka egitea. Hor etorriko dira ilarrak.
Nik uste dut leka barruan datorren ale guztiari ilar deitu izan diogula. Hortik lekadunen aleen izen eltzekari nahaspila. Ilarra dugu ilar-biribil, ilar-xehe, ilar-txiki, ilar-gozo, ilar-berde, ilar orlegi, etxilar, etxe-ilar, irar, ilar bera, ilar xuri. Txitxirioa esateko hor ditugu mairu-ilar, nafar-ilar eta ilar-xixa. Ilarrari bezala babarrun zuriari ilar-xuri esan diogu; ilar nabar babarrun pintarrari; apez-ilar, indilar, ilar gorri, ilar motz, ilar luze eta baba babarrunari. Ilar freskoa lekari (Phaseolus vulgaris), apo-ilar basa-txintxilari (Vicia lutea), ilar latz aizkolari (Lathyrus sativus) eta ilar usaindun poidezanturrari (Lathyrus odoratus).
Geroxeago, udaberri usainean ereingo da dilista (Lens culinaris), lehen aipatutako tilistaroan jasotzeko. Dilistak ere badu bere eltzekada izen: txingla Zaraitzun, txintxila Bidankozen, aizkola Bortzirietan, marikol Ainhoan, txilista Arratian, tilista, ilar-xabala, ilar-frijitua, txirta, txindila, xingila, zinzila, ilarki, txiliste-ilar eta abar. Izen saltsa honetan dilista arruntaren tankerako beste lekadun batzuk nahastuta dabiltzala esango nuke. Garai batzuetan horiek denetik jana izango dugu geuk eta geure aziendak.
Ezaguna dugu, beraz, euskaldunok dilista. Orain ere boladan dago eta Araban pixka bat eta Nafarroan indar handiagoz biziberritzen ari dira dilista lurrak eta sailak, dilistadiak. Hazialdeko elkartea osatua dute laboreez gain txitxirioak eta dilistak lantzen dituzten nekazari ekologiko nafarrek. Eskuera baduzu bere mozkinen bat, zalantzarik gabe eltzeratu!
Pertzak egin duela diogu zerbaiten akabera adierazteko, baina euskal dilisten pertzak hor darrai. Leka-mehe, ipurterre, erretxinen batek bere ilar-leka aurpegiarekin bestela badio ilar-bihika ederra sartu nahi dizu; adi!
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
Sudurrak egia dio. Zaila da sudurra engainatzea. Usaimena saihestea ezinezkoa da. Sudurretik garunerako lotura bidearen ikerketa zirraragarria, liluragarria, zoragarria da makina bat ikerlarirentzat. Usainaren eta memoriaren arteko zubia azkarrena ez bada, bizkorrenetakoa bai... [+]
Duela 180 milioi urte Pangea kontinentea zatitu zenerako ikasia zuen aingirak Thetis itsasoa zeharkatzen. Ordudanik kontinenteak mugituz joan dira, eta aingira espezieak ezberdinduz. Jatorrizko arbaso beretik bereizi diren 20 aingira espezieen artean, gurea da, ibai-aingira edo... [+]
Oporlekuekin soilik lotuko dituzte askok Balear Uharteak, baina agroekologiaren eta kontsumoaren bueltan mugimendu bizia dute Mallorca irlan: Associació de Varietats Locals de Mallorca (tokiko hazi barietateen elkartea) da horren adibide. Abenduaren hasieran, elkarte... [+]
Muturreko lehorte eta euriteak normaltasun berria bilakatu zaizkigu. Areagotzen dituzten kalte ekonomiko eta ekosistemikoen artean, laborantzak pairaturikoak ez dira txikienak. Bereziki, lehorte garaietan zaluegi idortzen diren edota eurite handietan ur guzia xurgatu ezin duten... [+]
Kolore morez margotu dut urteko lehen hilabetea, sormena, irudimena, jakintza eta espiritualitatearen kolorez.
Lagun txiletar batek bere herriko istorio bat kontatu dit, eta ahoa bete inplante utzi nau. Han “quintral” esaten dioten landare batena da, Tristerix corimbosus. Txile eta Argentina hegoaldeko baso epeletan bizi da, eta gure lurralde epeletan hazten den mihuraren... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]
Koloretsuak, distiratsuak, forma xelebre bezain ederrekoak diren heinean, nudibrankioek beste planeta batetik iritsitako izakiak dirudite. Itsas hondoko izaki biluzi hauek 1980ko hamarkadako gandorretako kolore biziak eta Parisko joskintzako izen handien moda arkitektonikoa... [+]
The Guardian egunkariak Épernayn (Frantzia) txanpain-industrian aritzen diren migratzaileen egoera aztertu du. Ikerketak agerian utzi ditu luxuzko xanpaina-marken mahastietan lan egiten dutenen baldintza prekarioak eta legez kanpokoak.
Ugaztun hitza entzutean, askotan burura etortzen zaizkigun lehen ordezkariak tamaina handienekoak izan ohi dira: hartza, otsoa, oreina… Batzuetan etxekotutako katua edo txakurra dira agertzen lehenak, edo urruneko lehoiak eta elefanteak. Ikusgarritasunak lehia irabazi ohi... [+]
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Laster urte guztian izango ditugu malko ilar goxoak (Pisum sativum). Oraindik, ordea, negua eta udaberria dira, ia erabat ilar freskoak jateko sasoia; udaberrian jango ditugun azken ilarrak ereiteko garaia orain hasten da. Eta oraintxe jango ditugu urria aldera erein zirenak.
Palestinarren genozidiorako Israelek erabiltzen duen arma nagusietako bat gosea da. Alde batetik, Gazara elikagaiak sartzeko debekuarekin, eta, bestetik, Palestinako elikadura-burujabetza ezabatuta.
Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]