Birika-belarra

  • Udazken betean gaudela arnas bideei erreparatu beharra daukagu, garai honetan ia gehienok izango baitugu katarroren bat. Hori bakarrik denean gustura, arnasbideetako gaitz larriagoak zeharo gaiztotuta dabilzkigulako azkenaldian. Gure artean aurre zaintza egitea ohitura zabaldua da eta horretarako sendabelar anitz eta askotarikoak ditugu baina bakoitzak ditu bere berezitasunak.


2024ko azaroaren 04an - 06:08
Dani Blanco / ARGIA-CC-BY-SA

Izenak berak erakusten duen moduan, arnasbideetarako erabiltzen da birika-belarra (Pulmonaria officinalis), birika eta bronkioetako gaitzetarako. Udaberrian eta uda hasieran bildu ohi dugu baina une hauetan oraindik ere hosto bikainak ikusten ditugu bazterretan, beraz, ez da batere momentu txarra bildu eta lehortzen ipintzeko. Hostoak latzak edo zakarrak izaten dira, bizar trinkodunak, berde ilunak zein argikoak. Hosto gehienek orban zuria izaten dute eta askok analogia eginez biriketako gaixotasuna sinbolizatzen duten orbanak ikusten dituzte bertan.

Ingelesez hainbat izen ditu eta bat our Lady´s milk drops da. Ama Birjinak oinutsik zihoala hostoa zapaldu eta esnea jariatu zitzaion, eta betiko marka utzi. Erlijioa tartean sartzen zaigunean, sendabelarraren balioa jasotzeko izan ohi da, kategoriaz igotzeko, alegia.

Muzilago asko eta alantoina ditu, mukiak kanporatu eta arnasbideetako narritadurak baretzeko osagai onak. Taninoak askotan landarearen %10a dira, ehunak indartu eta bere onera ekartzeko egokiak. Azido silizikoa du, silizio mota bat, ahuldutako ehunak gogortzeko eta indartzeko osagai baliotsua. Gatz potasikoa eta kaltzikoa ere baditu gorputzak erraz xurgatzeko moduan.

Hostoak lehortu, txikitu eta infusiotan har ditzakegu goizean baraurik. Udazken osoan hartuz gero birikak indartuko dizkigu eta arnas-aparatuko gaitzei aurrea hartzeko lana egingo du.

Aldiz, birika eta bronkioetako gaitzak baldin baditugu, beste sendabelarrekin batera bere eragina hobea izan ohi da eta horregatik gaur egun sendabelar nahasketa askotan ipintzen da, gaitz hauek tratatzeko eraginkorra delako.

Ezkaia (Thymus vulgaris), eztul-belar hostoa (Tussilago farfara), malba (Malva sylvestris), plantaina (Plantago lanceolata) eta intsusa lorearekin (Sambucus nigra) batera nahasten da, denak kopuru berean ipinita. 250 ml ur irakin eta bi koilarakada txiki ipintzen dira, bost minutuan tapatuta eduki eta egunean hiru aldiz hartzen da, otorduen ondoren, bi edo hiru astez.

Xarabea egiteko ere landare aproposa da. Horretarako kilo bat ezti, birika-belar hosto berde edo freskoak (eskukada bat), limoi ekologiko bat eta 30 ml propoli behar ditugu. Kristalezko ontzi aho-zabal eta hermetikoan limoia ipintzen da, azal eta guzti, xerratuta. Ondoren birika-belar hosto berdeak, ontziaren 1/3 osatu arte, nahi izanez gero erdiraino ere bai. Goraino eztiz betetzen da eta berrogei egunean toki epel eta ilunean edukitzen da, sukaldeko armairuan adibidez, tartean behin mugituz. Epe hau igarotakoan iragazi eta propolia gehitzen zaio ondo nahastuz. Kristalezko botilan ilunean ongi egongo da urtebetean (hozkailutik kanpo).

Ez du albo ondorio edo kontrakotasun aipagarririk. Haurdunaldi eta edoskitzaroan segurua da eta haurrentzat ere bai. Hori bai, infusioa beti paperezko iragazkia erabiliz iragazi behar da, bestela hosto latzek dituzten bizar trinko eta gogorrek ahoa eta eztarria (eta hesteak) narritatuko dizkigutelako.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Landareak
Tomate hazien bildumagileak eta bioaniztasunaren zaintza logikak

Bukatu da (bukatzen ari da) tomatearen sasoia eta unea aprobetxatu nahi nuke uda honetan izandako kezka eta amorruak orriotara ekartzeko.


Armarri-zimitz jaspeztatua
Gonbidatu gabeko turista

2016an ikusi omen zuten lehen aldiz Herrialde Katalanetan. Bi urte geroago, 2018an alegia, Xanti Pagola eta Imanol Zabalegui entomologoek Gipuzkoan azaldu zela jakitera eman zuten. Eta euskaraz izendatu ere bai! Urte batzuk pasa dira eta ez dut esango gure artean ikusteaz ohitu... [+]


2024-12-02 | Jakoba Errekondo
Gintonikaren ezkontza

Bart arratsean izan da. Etxekoak gintonikari zurrupaka. Ni aspaldi dibortziatu nintzen gintonikarekin. Ginak oso gogoko ditut, hortz-haginak ur, baina tonikak ezin edan ditut, gozoegi eta burbuila zakar gehiegi.


2024-11-27 | Leire Ibar
180 eragile baino gehiagok egin dute bat etxebizitzaren eskubidea bermatzearen aldeko mobilizazioarekin

Abenduaren 14an Bilbon etxebizitzaren negozioaren aurkako mobilizazio nazionala antolatu dute Euskal Herriko Etxebizitza Sindikatu Sozialistak eta Euskal Herriko Etxebizitza Sindikatuen Sareak. Ia 200 izan dira auziarekiko elkartasuna adierazi duten eragileak.


2024-11-27 | Estitxu Eizagirre
Kosmetikoak Sendabelarrekin
Nola garbitu eta zaindu, gorputza eta Lurra kutsatu gabe?

Azala ez da azaleko gaia, kanpoarekiko muga eta gure buruaren babesa baizik. Ordea, kosmetiko industrialak erabiliz gero, toxiko kimikoak barneratzen ditu gure gorputzak azaletik, eta dutxako zulotik behera joaten direnean, ura eta Lurra ere kutsatzen ditugu egunero. Eredu... [+]


Udazkena agurtzen negua besarkatzeko

Abenduak hostoen kolore marroia dauka: lurrean, intxaurrondo biluziaren azpian, geratu diren hostoena. Intxaurrondoak bukatu du bere zikloa. Atseden hartzera doa: zuztarrak indartuz, elikatuz, nutritzea du helburu. Barrura begira, barrenak osatzeko garaian dago, orain arte egin... [+]


2024-11-25 | Jakoba Errekondo
Birigarroak zirinetan heriotza

Datozen 100-150 egunak erdi lo negukatzen igaroko dituzte landare askok. Beren jakiak sortzeko nahitaezkoak dituzten hostoak askatu eta aurreko 200-250 egunetan metatutako erreserbei esker biziko dira.


2024-11-25 | Garazi Zabaleta
Gaztaina feria basaburuan
Gaztainadiak eta gaztainaren kultura protagonista

Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]


2024-11-25 | Iñaki Sanz-Azkue
Sugandila bat “ezer ez dagoen lekuan”

Asko hitz egiten da basoaz azken aldian. Basoak berreskuratzeaz, basoak sortzeaz eta basoaren hedadura zabaltzeaz entzungo duzu sarri. Eta ekintza ona izan daiteke zalantzarik gabe, ekosistema moduan duen balioa handia delako. Baina, basoari jartzen diogun atentzio eta indar... [+]


2024-11-22 | Estitxu Eizagirre
Biriatuko Arbolaren Besta hemen da

Azaroaren 23an egingo dute tokiko arbola, fruitondo eta landare ekoizleen azoka. Horrez gain, egitarau oso indartsua prestatu dute 22 arratsaldetik hasita 23 iluntzera arte: bioaniztasunari buruzko mahai-ingurua, sagarrari buruzko mintzaldia, "Nor dabil basoan?"... [+]


2024-11-18 | Jakoba Errekondo
Sagarren istorioak

192 milioi sagar 2024. urtean. Segundoero sei sagarretik gora saltzen du Britainia Handiko Tesco supermerkatu kate han ezagunak; ia 27.000 tona. Zenbaki ikusgarriak dira baina are harrigarrigoak dira bertokoak, Ingalaterrako sagarrak direla jakinda.


2024-11-18 | Garazi Zabaleta
Bizi Baratzea
Durangoko Azoka, bagoaz

Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.


2024-11-18 | Nagore Zaldua
Zaldun, dantzari edo zaindari; altxor ikusezin, betiere

Antzinako greziar eta erromatarrek izaki mitologikotzat zituzten animalia hauek, itsas hondoan jaio eta hazi ostean, lehorreko zaldien tamainara heltzean, Neptunoren gurditik tiratuko omen zuten. Urrutian ikusten omen zituzten, olatu tontorretan jauzika.


2024-11-15 | Leire Ibar
Iratiko Oihana Biosfera Erreserba izendatu du UNESCOk

UNESCOk Munduko Biosfera Erreserben Sarea zabaldu du hamaika izendapen berrirekin, horien artean da Iratiko Oihana. Astearte honetan jaso dute diploma Zaraitzu eta Aezkoa ibarretako presidenteek Ariben. 


2024-11-11 | Garazi Zabaleta
Kosmetikoak sendabelarrekin
Kosmetika industrialaren aurrean, egin ezazu zuk zeuk

Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.


Eguneraketa berriak daude