Ekainaren 23an, osteguna, Baionako Zizpa gaztetxean Sebastien Mouret soziologoak, Maire-Christine Fave albaitariak eta Mikel Hiribarren baserritar eta Confederation Paysanneko (ELB barne) idazkari nagusiak aztertuko dute gizakien elikadurarako animaliak hiltzeaz dabilen eztabaida, gurean Mauleko abere hiltegiko irudiak erakutsiz animalien eskubideen aldeko mugimenduak berotu duena.
Ilunabarreko 20:00etan hasiko den debatea antolatu dute ELB sindikatuak, Biharko Lurraren Elkarteak, Idoki etxalde txikien elkarteak, Euskal Herriko Laborantzaren Ganbarak eta AMAP nekazari-kontsumitzaile taldeen elkarteak. Animaliekiko tratu txarrak salatzen dituzten kanpainek etxalde txikietako ahaleginak eta laborantza industrialaren jarduera nahasten dituztela eta, nekazari txikiak aurkitzen dira bi aldeetatik erasotuak, alde batetik animaliarik ez jatea aldarrikatzen dutenak, bestetik lurraldean baserri industrial erraldoi gutxi batzuk baizik ez geratzea nahi duten neoliberalak. Horregatik beren abereen bizitza eta heriotzarekin daukaten harremanaz gogoetatu eta eztabaidatu nahi dute, ekonomiaz bezala ingurumenaz, gizarte ereduaz eta animaliekiko etikaz.
Sebastien Mouret soziologoak aztertuko du animaliei ematen zaien biziaren eta heriotzaren arteko loturaz, hiltzeko zaindu eta hazteaz, harreman horren dimentsio moralaz eta gizarteak gaiaz dauzkan iritzien bilakaeraz.
Marie-Christine Fave albaitariak, nekazari eta herritarrei animaliekiko eguneroko harremanean laguntzen dienak, bere testigantza eskainiko du: jabearen eta animaliaren arteko harremana bizi den denboran, gaixotzen denean, heriotzean –eutanasiaz edo hiltegian–, abeltzain izatea biziarekiko logikarekiko koherentzian, hirietako etxeetako animalien papera…
Mikel Hiribarren abeltzain eta militantea mintzatuko da etxaldeko animaliekin daukan loturaz eta Confederation Paysannek animalien bizi eta heriotza duinaz egindako gogoetaz.
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu.
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]