Ekainaren 23an, osteguna, Baionako Zizpa gaztetxean Sebastien Mouret soziologoak, Maire-Christine Fave albaitariak eta Mikel Hiribarren baserritar eta Confederation Paysanneko (ELB barne) idazkari nagusiak aztertuko dute gizakien elikadurarako animaliak hiltzeaz dabilen eztabaida, gurean Mauleko abere hiltegiko irudiak erakutsiz animalien eskubideen aldeko mugimenduak berotu duena.
Ilunabarreko 20:00etan hasiko den debatea antolatu dute ELB sindikatuak, Biharko Lurraren Elkarteak, Idoki etxalde txikien elkarteak, Euskal Herriko Laborantzaren Ganbarak eta AMAP nekazari-kontsumitzaile taldeen elkarteak. Animaliekiko tratu txarrak salatzen dituzten kanpainek etxalde txikietako ahaleginak eta laborantza industrialaren jarduera nahasten dituztela eta, nekazari txikiak aurkitzen dira bi aldeetatik erasotuak, alde batetik animaliarik ez jatea aldarrikatzen dutenak, bestetik lurraldean baserri industrial erraldoi gutxi batzuk baizik ez geratzea nahi duten neoliberalak. Horregatik beren abereen bizitza eta heriotzarekin daukaten harremanaz gogoetatu eta eztabaidatu nahi dute, ekonomiaz bezala ingurumenaz, gizarte ereduaz eta animaliekiko etikaz.
Sebastien Mouret soziologoak aztertuko du animaliei ematen zaien biziaren eta heriotzaren arteko loturaz, hiltzeko zaindu eta hazteaz, harreman horren dimentsio moralaz eta gizarteak gaiaz dauzkan iritzien bilakaeraz.
Marie-Christine Fave albaitariak, nekazari eta herritarrei animaliekiko eguneroko harremanean laguntzen dienak, bere testigantza eskainiko du: jabearen eta animaliaren arteko harremana bizi den denboran, gaixotzen denean, heriotzean –eutanasiaz edo hiltegian–, abeltzain izatea biziarekiko logikarekiko koherentzian, hirietako etxeetako animalien papera…
Mikel Hiribarren abeltzain eta militantea mintzatuko da etxaldeko animaliekin daukan loturaz eta Confederation Paysannek animalien bizi eta heriotza duinaz egindako gogoetaz.
Elkarretaratzea eta asanblada antolatu dituzte azken berriak zeintzuk diren jakinarazteko. Horrez gain, irailaren 9an Baionako auzitegi aitzinean mobilizatuko dira, Marieneko lurraren defentsan aritutako hiru ekintzaile auzipetuko dituztelako.
Irailaren 2an hasi da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte. ARGIA... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]