Garaiko produktuak sustatzeko kanpaina zinematografikoa

  • Garaiko produktuen kontsumoa bultzatzeko kanpaina abiatu du Kutxa Ekoguneak. Donostiako Nazioarteko Zinemaldiaren baitan “Baratzeko estreinaldi handiak” lelopean hainbat komertziotan informazioa banatuko dute. Filmeen izenekin hitz jokoak eginez gaiaz ezagutza zabaldu nahi dute.


2015eko irailaren 19an - 15:46

Mugikorretarako Garaikoa aplikazioa prestatu dute eta webgunean ere informazioa eskaintzen dute.

Garaiko elikagaiak kontsumitzea denontzat onuragarria da” artikuluan, praktika honen aldeko arrazoiak bildu dituzte.

Batetik, ingurunearekiko jasangarriak direla nabarmendu dute. “Garai bakoitzean gure eskualdean naturalki ematen diren produktuak kontsumitzean, natura zaintzen dugu, ez dugulako lurra agortzen duen baratza artifizialik sortu behar”. Garraiatzeko distantziak gutxituz gastu energetikoa eta kutsadura ere murriztu egiten dela diote, CO2 emisioak eta embalajea kasu.

Bigarrenik, tokiko ekonomia sustatzen laguntzen dutela gogoratu dute. “Garai bakoitzean gure eskualdean ekoizten diren elikagaiak kontsumitzen baditugu, urrutiko produktuak ekarri beharrean, tokiko nekazaritzari laguntzen diogu”.

Produktuen zaporea eta nutrizio ezaugarriak ere aipagai dituzte. Hori ekoizpen-ziklo naturala errespetatzeagatik gertatzen dela diote, heltze garai onenean biltzen direlako.

Azkenik, nekazaritza aktiboa mantenduz nekazal eremuak mantendu eta baserri paisaiak bizirautea bermatzen dela irakur daiteke.

Kanpainan parte hartu nahi duten saltokiek ekogunea@ekogunea.eus helbidera idatzi behar dute.

Baratzeko estreinaldi handiak ikus-entzunezkoa ere prestatu dute kanpainarako.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
Ei politikariak, “pope” akademikoek esaten badizuete, aktibatuko al zarete behingoz?

Behetik gorako komunikazioetan ez da erraza mezuen garrantzia transmititzea eta makinaria politikoa aktibatzea. Askotan, gure mezuak "belarri batetik sartu eta bestetik atera" egiten direla sentitzen dugu. Beraz, gaurkoan, nazioarteko ikertzaile ospetsu batzuek... [+]


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Eguneraketa berriak daude