2014ko ekainean eman zituen lehen urratsak Sasi Artalde elkarteak, 9 hazle eta 640 sasi ardirekin, mutur gorri ttipi ere deituak direnak. Gaur 18 kide dauzka elkarteak, 1.282 ardirekin, Ezpeleta eta Hazparne aldetatik hasita Aldude-Urepelerainoko eremuak estaliz. Orain urrats bat aitzinago derama Sasi Artalde elkarteak. Kalitateko haragia ekoizten dute hazleek eta haragi hori “Sasiko” markaren pean merkaturatu nahi dute.
2014ko ekainean eman zituen lehen urratsak Sasi Artalde elkarteak, 9 hazle eta 640 sasi ardirekin, mutur gorri ttipi ere deituak direnak. Gaur 18 kide dauzka elkarteak, 1.282 ardirekin, Ezpeleta eta Hazparne aldetatik hasita Aldude-Urepelerainoko eremuak estaliz. Jean Lassalle hazpandarra da elkarteburu eta elkarteak Sarako Herriko Etxean dauka egoitza soziala. Joan den astean, hedabideeri Itsasun finkatua izan zaiku hitzordua, Christian Aguerre-ren Haranea etxaldean, elkarte horren ibilbidearen eta abiatzen duen Sasiko markaren berri emateko.
Euskal mendi ertaineko aspaldiko arraza
Aspaldikoa da sasi ardia. Iduri luke, Gabriel Durruty hazpandarrak erran daukunaz, ardi arraza horrek Sara, Oiartzun eta Lesakaren inguruetan zukeela kafira, Goizuetarainoko mendi lerroa estaltzeraino. Hots, euskal mendi ertainetan hazten den ardia da. Eta izendapenak dioen bezala, sasiz eta belar tzarrez bereziki asetzen dena da, bazterrak gisa hortan garbi atxikiz. Itxuraren eta portaera edo jokabidearen aldetik, erran dezakegu ardi fina dela, beharri zut eta ttipitakoa, muturra hiruki formakoarekin, aski basa haatik eta larreak komeni zaizkiona.
Bainan desagertzen ari zen. Hara zergatik Sasi Artalde elkartea duten Ipar Euskal Herriko hazle batzuk muntatu, ardi mota hori beiratzeko eta garatzeko xedez. Hortarako, behar diren laguntzak ardietsi dituzte. Batetik Hegoaldeko hazleen ganik, han ardi mota horren hazleak elkartuak dira Sasi Ardi Konfederazioan 2002az geroztik eta nunbaitan 3.200 sasi ardi badituzte. Bestalde Euskal Herriko Laborantza Ganbararen ganik ere laguntza tekniko handia eskuratu dute, egitura hortako langile bat alor berezi hortaz dela arduratzen, Leire Atxoarena arrosatarra. Bertzalde, elkarteak jo du ere Akitaniako Abere Arrazen Kontserbatoriora. Huntako Flora Dartiailh andereak erran daukunaz, kontserbatorio horrek ahal den guzia egiten du Akitaniako arrazak, bereziki kopuru ttipitakoak, salbatzeko eta garatzeko. Kontserbatorioak urte guziz inbentarioak egiten ditu, tropak kondatzen, beharrak zerrendatzen, hazleen lan baldintzak hobetzeko eta sasi ardien ingurumen berezia beiratzeko.
EHLGko Beñat Molimos-en arabera, bioaniztasunarentzat osoki probetxu den kabala da sasi ardia (Pariseko laborantza ferian primatua izan da hain zuzen horregatik, 2017an), ardi hori hazten baita laborantza konbentzionalak bazterrera utziak dituen eremuetan: “Sasi ardirik ez balitz gune horietan, bazterrak zikinagoak laitezke”. Eta hauxe zuen gehitzen Panpi Olaizola ezpeletar hazleak: “Sasi ardieri esker, horiek diren tokietan sute egiterik ez ginuke edo biziki gutiago!” Dena den, egitura horien guzien lanari esker, Frantziako laborantza ministeritzak Sasi ardi arraza onartu du 2016an, ezagupen horrek ateak zabalagoki idekitzen dizkiola elkarteari.
Sasiko haragia
Orain urrats bat aitzinago derama Sasi Artalde elkarteak. Kalitateko haragia ekoizten dute hazleek eta haragi hori Sasiko markaren pean merkaturatu nahi dute, marka hori 2017an INPI Jabego Intelektualaren Institutu nazionalean delakoan erregistraturik. Kargu kaiera zorrotz bati jarraikirik, bi moldetan da nagusiki merkaturatzen: zikirokia eta bildoskia. Panpi Olaizola ezpeletarra zikiro hazlea da. Bildots ohots ederrenak marrotako atxikitzen ditu eta besteak zikiratzen. Bi urte eterdiz edo gehienik hiru/lau urtez hazten ditu zikiroak larretan, hauk urtean sei hilabetez segidan egon daitezkela sasietan gostura alhan, libertatean. Udazkenean biltzen ditu, zaldare doi batekin aitzina hazten, gutirekin. Ondotik Donibane Garaziko abere hiltegian hilarazten ditu. Guti gostatzen den zikiroa da eta kalitate handiko haragia ematen du, “gostu finekoa, izigarri ona”.
Xavier Etchart hazpandar hazleak, bere aldetik, bildotsak ditu merkaturatzen. Urtarril/otsailean sortu-eta, hiru eta bost hilabeteren artean dituzten bildotsak ditu saltzen, zaldarerik gabe hazitakoak, “beti gostu fineko haragia” dutela ematen, hunek ere zioenaz. Eta guk ere derauzuegu, haragi hori Haranean jastatu baitugu, Antoine Chepy sukaldariak prestaturik, haragi oso goxoa eta murtxagarria dela. Bainan nun aurki daiteke? Mementoko, hiru harategitan (Hiriart-Solet Hazparnen, Sage Saran, Baserria Donibane Lohizuneko merkatuan), jatetxe batzutan (L’Impertinent Miarritze, Le Chêne Itsasu, Jean Lassalle ostatua Hazparne, Haranea Itsasu) eta ere zuzenki hazleen etxaldetan (Etchart Hazparne, Ithurralde-Olaizola Ezpeleta, Mateo-Oreguy Irulegi). Argitasun gehiago aurki dezakezue eraiki berria den www.sasiko.eus webgunean. Bide on Sasiko markari!
Albiste hau Herria astekariak argitaratu du eta CC-by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra.
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu.
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 17an bertaratu eta barazkiak landatzeko hitzordua jarri diete herritarrei. Karia horretara egun osoko egitaraua osatu dute, Marieneako lurrak laborantzarako atxikiak izatearen alde.
Klima aldaketaren eraginez, munduko lurralde gero eta gehiago idortzen ari dira, milioika pertsonaren jarduera eta bizimoduak kolokan ezarririk. Fenomeno horren frontean dago India erdialdeko Maharashtra estatua, non klimaren berotzeari eta lehortzeari metatu zaizkien oihan... [+]