Bereziki Iparraldeko udalak biltzen dituen Euskal Elkargoari, baina ELB Euskal Herriko Laborarien Batasuna sindikatuak hautetsi, laborari eta herritar guztiei aurkeztu die Ipar Euskal Herriko laborantza eta elikagai proiektua eta hori gauzatzeko gobernantza proposamena.
Astelehenean, urriak 1, Euskal Herriko EHLG Laborantza Ganbarak Ainhize-Monjolosen (Nafarroa Beherea) duen egoitzan egin zen ekitaldian ELBk Ipar Euskal Herriko laborantza eta elikagai proiektua aurkeztu zuen. Ekitaldian, nekazarien proposamenak zuzenean entzun zituzten Jean Rene Etxegarai Euskal Elkargoko lehendakariak, Mixel Etxebeste laborantzako lehendakariordeak eta Martine Bisauta trantsizio ekologikorako lehendakariordeak.
ELBk bilkurarako deialdian honela aurkeztua zuen gaia: "Gure lurraldeko laborantzak pundu baikor ainitz baditu (dinamika kolektibo azkarrak, kalitatezko sailak, neurri zainduko etxalde sare bat, ainitzek gutiziatzen daukuten instalazio heina...) baina egoera hori lanjerrean emaiten duten hainbat fenomeno hor ditugu ere (laborantxako lurraren desagertzea, etxaldeen segidaren hartzeko zailtasunak, ekoizpen moldeen intensifikazioa...)".
ELBko lehendakari Panpi Sainte Mariek elkarlana eskatu zien Euskal Elkargoko buruei, laborantzako politikak finkatzeko instituzioetan hurbilena delako. EHLGren ordezkari, Beñat Molimosek aurreratu zuenez, laborantzaren eta elikaduraren erakunde publikoak hiru osagai eduki behar lituzke, Ipar Euskal Herriko nekazaritza eta elikadurarekin zerikusia duten guztien kontzertazio eta aholkularitza gunea izateko: batetik, ordezkaritza instituzionala eta profesionala, bertan bilduz nekazaritzarekin zerikusia duten erakunde guztiak, tartean orain arte elkarrekin harremanik ez duten laborantza ganbara ofiziala eta EHLG; bigarrenik, etxaldeen ordezkariak; eta, hirugarren, gizarte zibilaren ordezkaritza. Laborantza eta elikadurarekin lotura duten gai guzietan kontzertazio eta aholkularitza gunea izatea nahiko lukete.
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu.
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 17an bertaratu eta barazkiak landatzeko hitzordua jarri diete herritarrei. Karia horretara egun osoko egitaraua osatu dute, Marieneako lurrak laborantzarako atxikiak izatearen alde.
Klima aldaketaren eraginez, munduko lurralde gero eta gehiago idortzen ari dira, milioika pertsonaren jarduera eta bizimoduak kolokan ezarririk. Fenomeno horren frontean dago India erdialdeko Maharashtra estatua, non klimaren berotzeari eta lehortzeari metatu zaizkien oihan... [+]