Axima Refrigeration enpresaren kontrako salaketa jarri zuen CLPB Euskal Herriko Esne Kooperatibak, Aldudeko Gasnategia gaizki eraiki izanagatik. Arrazoi eman die auzitegiak laborariei, eta milioi bat euro ordaindu beharko die enpresak. Kalte immaterialen atala, haatik, Baionako auzitegiaren esku utzi du.
"Erabaki honek CLPB Euskal Herriko Esne Kooperatibari arrazoia ematen dio, eta baieztatzen du atzemandako makurren eta izandako ondorioen erantzulea dela Axima Refrigeration enpresa" irakurri daiteke Aldudeko Gasnategiak bidalitako oharrean. Aldudeko kooperatiba horri milioi bat euro ordaindu beharko dizkio Axima Refrigeration enpresak, 2014an gaizki egindako obrengatik. Martxoaren 29an ukan du epaiaren berri Aldudeko Gasnategiak: 2019an Baionako auzitegiak harturiko epaia berretsi du Paueko Dei Auzitegiak.
Haatik, guztia ez du argitu Dei Auzitegiak. Hain zuzen, arazoak ondorioztatu kalte immaterialak ere leporatzen dizkio enpresari Behe-Nafarroako kooperatibak: 11 milioi euroko kalteak eragin dizkie aktibitateren eta salmentaren esparruetan, kooperatibaren kalkuluei segi. Baionako auzitegiaren esku utzi du zati hori Dei Auzitegiak. Laborariek ez dute begi onez hartu: "Auzi berri bat egin dadin itxoin behar du orain kooperatibak, ekoizle guztiei dirua itzuli ahal izateko".
Egoera ekonomikoa dela eta, CLPBko laborariei ez zaie osoki ordaintzen esnea: "Ekoizleei esker irauten du gasnategiak" urtarrilean CLPPk errandakoaren arabera. 1970. hamarkadan sortu zuten kooperatiba, Ipar Euskal Herriko etxalde batzuetako behi eta ardi esnea biltzeko.
Autonomian aitzina egiteko, gasnategi bat eraikitzeko ideiari lotu ziren 2011n eta 2014an abiatu zuten Alduden kokaturiko aktibitatea. Ipar Euskal Herrian dabiltzan gasnategi handi eta industrialen parean alternatiba bat dute CLPB eta eredu industrialaren kontrako borroka eramaten dabilen egitura gisa ere ezaguna dugu.
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Portugaletera bazoazte, autobidea utzi eta hiriko sarrerako bi erreiko bide bazterrean 40 ardiko artaldea ikusiko duzue agian. Makilarekin zaindari dute alboan artzaina, iluntzetan itxituran sartu eta egunez pisu-lantegi arteko zelaietan bazkatzen du artaldea. Bere izena izan... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
EAEko Justizia Auzitegi Nagusiak ezetza eman zion ABRA Arabako Errioxako Upategien Elkarteak bultzatutako sor-markari. Elkarteak helegitea jarri zion ebazpenari, eta orain Espainiako Auzitegi Gorenak ezetza berretsi du.
Lurraren historian espezie askok komunikazio konplexuak garatu dituzte, baina gutxik dute erleen dantzaren pareko kode sofistikatua. Erle langileek elikagai-iturrien kokapena adierazteko erabiltzen duten dantza ez da soilik naturaren mirari bat, baita zientziaren begietatik... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.