Aurtengo finalaren berezitasunak: hiru emakume eta 55 urteren ondoren nafar bat

• Bilbon abenduaren 3an jokatu zen azken finalaurrekoa. Bertan Amets Arzallus izan zen puntu gehien batu zituena, eta soilik puntu bat gutxiago jaso zituen Aitor Mendiluzek. Finala erabakita geratu da bertan: Joanes Illarregi izan da aurtengo "sorpresa", eta Alaia Martinekin eta Nerea Ibarzabalekin finaleko berritasuna izango dena.

Bilbon jokatu zen azken finalaurrekoa. Argazkia: Gari Garaialde / XDZ.

2022ko abenduaren 05an - 08:06
Azken eguneraketa: 17:27

3.600 lagun elkartu ziren Bilboko Bizkaia pilotalekuan, txapelketako azken finalaurrekoaz gozatzera. Aitor Mendiluzek finaleko txartela berretsi zuen, Amets Arzallusek finalerako eman beharra zuen urratsa jauzi bilakatu zuen (hemen Eli Pagolak egin dion elkarrizketa), eta Joanes Illarregik finalaurrekoen lehen saioan lortutako puntu metari esker, ganbarako saio ederra eginda finaleko zazpigarren eta azken postua eskuratu zuen. Jone Uriak, Maialen Arzallusek eta Saioa Alkaizak ere bertsoaldi ederrak eskaini zituzten.

Saioko bertsoaldi puntuatuena Amets Arzallusek egindako bakarkakoa izan zen, zeinetan bere ume garaiko futbol ibilbideaz gogoeta egin zuen. Hemen ikusentzun daitezke saioko bertsoaldi denak.

Puntuaketa taula honela geratu zen azken finalaurrekoan: Amets Arzallusek 662 puntu jaso zituen, Aitor Mendiluze orpoz-orpo zuela (661 puntu), Jone Uriak 637,5 puntu, Joanes Illarregik 621 puntu, Maddalen Arzallusek 609,5 puntu eta Saioa Alkaizak 608,5 puntu jaso zituen.

Finalera begira: hiru emakume eta nafar bat, 1967tik lehen aldiz

Abenduaren 18an Iruñean Maialen Lujanbiorekin arituko diren zazpi bertsolariak hauek dira: Alaia Martin (1.405,5 puntu), Aitor Mendiluze (1.387,5), Sustrai Colina (1.378), Beñat Gaztelumendi (1.373), Amets Arzallus (1.350), Nerea Ibarzabal (1.344,5) eta Joanes Illarregi (1.332).

Aurten finalerako lehia oso estua izan denaren seinale, bi puntu eta erdira soilik geratu dela zortzigarren den Julio Soto (1.329,5), eta hiru puntura Aitor Bizkarra (1.329) eta poto bat eginik ere hamaika puntura Oihana Iguaran (1.321).

Final honek historiarako hainbat ezaugarri baditu, hasterako: lehen aldiz finala Nafarroan jokatuko da, lehen aldiz hiru emakumek hartuko dute parte bertan eta 55 urteren ondoren, nafar batek kantatuko du. Izan ere, 1967an kantatu zuten nafarrek azken aldiz Euskal Herriko Txapelketako finalean: Xalbadorri txistu jo zioten hartan, Migel Arozamena eta Bautista Madariaga aritu ziren. Infografia honetan bildu ditugu txapelketen historian finalean aritu ziren guztien izenak.

Kanal honetatik interesatuko zaizu: Bertsolari Txapelketa Nagusia 2022
2023-01-10 | Imanol Lazkano
Bertso berriak, txapelketako finalari jarriak

Abenduaren 18an, Euskal Herriko Bertsolari Txapelketako finaletik bueltan jarritako bertsoak.

2022-12-25 | Estitxu Eizagirre
Maialen Lujanbio txapeldun hirugarrenez
Biribil bezain zorrotz

Abenduaren 18an Nafarroa Arena euskararen erresonantzia kutxa bihurtu zuten 13.300 bertsozalek. Finala lehenengoz Nafarroan jokatzeaz gain, historiko bihurtu du finalisten osaerak, lehen aldiz hiru emakume aritu baitira kantuan, eta 55 urteren ondoren, nafar bat (edo... [+]

Iruñeko finala eta borroka ederren ordua

Txapeldunaren azken agurra bularrean kolpeka, bertsozalea bakarrik doa kotxera bidean. Sentsazio arraroak, berriak ditu eztarrian korapilatuta. Atea ixtearekin bat, orain bai, orain lasai askatuko du negarra.

Maialen Lujanbio Zugasti
"Aurten ez nuen baitezpada txapela irabazteko derrigortasun edo anbizioa sentitzen"

Euskal Herriko txapela lortu du hirugarrenez Maialen Lujanbiok abenduaren 18an Iruñeko Nafarroa Arenan jokatu zen bertso finalean. Aldaketaz beteriko finala aipatu du jada txapelketako beterano denak, bai taldearen konposizio, bere sentsazio pertsonal eta lekuarengatik... [+]