Zuhaitz mugarroei buruzko Europako biltzarra burutzen ari dira Saran

  • Saran martxoaren 1etik 3ra burutzen ari dira Zuhaitz mugarroen 2 biltzarra. Elikagaien ekoizpenean soroetan zuhaitzak integratzearen abantailak lantzen dituen agroforesterian gero eta interes handiagoa pizten dute egurretarako bezala aziendak elikatzeko lepatu edo mugarrotutako arbolek.

ARGIA @argia
2018ko martxoaren 01a

Euskal Herriko Laborantza Ganbarak hartu du Saran hiru egunetako jardunaldiak antolatzeko lana, baina oihanen eta soroen integrazioan Europa mailako erreferentzia diren erakundeen zuzeneko parte hartzearekin: Agroforesteriako Frantziako elkartea, Munduko Agroforesteria zentroa, Britainia Handiko ORC Agroekologiaren Ikerketarako zentroa... Hamar herrialde baino gehiagotik etorri dira nekazari, teknikari, lurralde kudeatzaile, hautetsi eta ikerlariak Lapurdiko Sararaino. Antolatzaileek aldi bereko itzulpen zerbitzua agindu dute, edonork jarraitu ahal izateko elkarrizketak frantses, ingeles eta euskaraz.

Herritar askok mendian ikusita basati edo naturaltzat dauzkaten zuhaitz asko benetan mugarroak dira. Ikatzetarako bezala sutarakok edo eraikuntzan erabiltzeko hobeto ustiatzeko gizakiak tarteka aizkoraz era berezian moztutako zuhaitzok sarritan aipatu ditu Jakoba Errekondok bere artikuluetan. 2011ko batean honela deskribatzen zituen: "Lepatu, mugarrotu egiten zen zuhaitza, hiru bat metrora zast moztu. Han goian berrituko da, adar mordo bat emango du. Hainbat urtez behin, adarrok behar dugun tamainakoak egin direnean berriro bertan mugarrotu. Guk egurra eskuratu dugu eta zuhaitza goi horretan berrituko da. Behor lepaluzeenaren zorrotzetatik urruti. Zuhaitzaren ipurdian eta enborrean sortutako altsumak harrapatu eta jango ditu abereak, baina hori ona da, goiko adar berriak indartuko dituen inausketa. Honela sortzen dira zuhaitz motzak, modorroak edo mugarroak. Basogintza perfektura hurbiltzen den paisaia kulturala, bertako kulturaren ekonomiaren premiak denak asetzera bideratutakoa: abereen bazkak, ikazkinen egurrak eta arotzen zurak".

Ostegunean, martxoak 1, goizean Europatik iritsitako zenbait adituk mahai inguruan landu dute honako gaia: "Zuhaitz lepatuak paisaietan : historia eta perspektibak". Arratsaldean Sarako oihana bisitatuko dute, Europan zuhaitz mugarroak hustiatzeko hemen mende luzez erabili diren teknikak lekuan bertan ezagutzeko. Ostiralean eta larunbatean zehar hitzaldi, mahai inguru, material eta tresna erakusketa eta denetariko esperientzia trukatzeak izango dira.

Kanal hauetan artxibatua: Agroekologia  |  Laborantza  |  Baso landatuak

Agroekologia kanaletik interesatuko zaizu...
2018-06-04
Monsanto marka desagerraraziko du Bayerrek berau 53.373 milioi eurotan erosi ondoren

EAEBetako transgeniko eta pestiziden korporazioak irudi oso txarra du mundu mailan. Bayer saiatuko da horri buelta ematen.


2018-03-25 | Garazi Zabaleta
Baztango Agroekologia Eskola Herritarra
Bigarren ikasturtea martxan

Baztango herritarrek agroekologiaren inguruan ikasteko aukera izanen dute Agroekologia Eskola Herritarraren bidez. Iaz sortu zuten ekimena, Baztango hainbat herritako zortzi erakundek elkarlanean egitarau bateratua aterata. “Dibulgazioa du helburu eskolak, herritarren kontzientzia pizteko, baina ez dugu horretarako bakarrik sortu”, azaldu du Joseba Otondo alkateak ekimenaren aurkezpen prentsaurrekoan.

Erakundeen-parte hartze zabalagoa eta eskaintza berritua aurten

Iazko... [+]


2018-02-15 | ARGIA
EHKOlektiboak agroekologiaren 11. topaketak burutuko ditu larunbatean Uztaritzen

EHKOlektiboak Euskal Herrian agroekologian ari diren laborariak biltzen ditu. Lau sailetan egiten du elkarte honek lan: laborantza biologikoa, bertako ekoizpenak eta salmenta zuzenak, elikadura burujabetza eta ikuspegi soziala. Datorren larunbatean, 17, Uztaritzen burutuko ditu bere 11. topaketak.


2018-01-25 | Andoni Mikelarena
Arabako Batzar Nagusiek agroelikadura estrategia jasangarria diseinatu dezala eskatu diote Aldundiari

EH Bilduk aurkeztutako proposamena babestu dute Arabako Batzar Nagusietako alderdi guztiek. Aldundiak herrialdeko agroelikadura estrategia jasangarri bat adosteko prozesua diseinatu beharko du.


2017-12-24 | Garazi Zabaleta
Ttak Kolektiboa
"Aliantzak dira proiektuak garatzeko aukera polit eta bakarrak"

Bizkaiko Ttak Kolektiboko kide da David Lopategi. Lantaldea osatzen duten zazpi lagunak lehenagotik ezagutzen baziren ere, Baserritik Mundura ikastaroko lehen edizioan hasi ziren elkarlanean. “Denok genbiltzan lehenagotik elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren inguruan lanean: batzuk baserritarrak ziren, beste zenbait eragile sozialetako kide”, azaldu digu Lopategik. Badute batzen dituen beste zerbait ere: “Lan kolektiboaren sinesle amorratuak gara”. Lan kolektibo... [+]


2017-07-19 | Aritz Loiola
ARGAZKIAK: Hasi da La Via Campesinaren nazioarteko konferentzia Derion

Jendez mukuru izan da Derioko apaiztegi zaharreko eliza zena, Biltzarraren inaugurazio ekitaldian. Dantzak, kantuak eta musikak hartu dute lehenbiziko ordua, mezu politikoek bigarrena. Amaieran, azken urteetan La Via Campesinarekin bat egindako elkarte berrien aurkezpena egin da. Gogorarazi dutenez, 200 milioi laborari baino gehiago ordezkatzen ditu antolakundeak dagoeneko, 70 herrialde baino gehiagotan. Aritz Loiolaren argazkiak segidan.


2017-07-19 | Unai Brea
Mundua elikatuz mundua aldatu; abian da nekazari txikien biltzar erraldoia

Pertsonak elikatzeko nekazarien beharra du munduak. Eta modu egoki eta jasangarrian egiteko, edozein ereduk ez du balio. Hala aldarrikatu du Miguel Blancok, Espainiako Estatuko nekazari elkarteen COAG federazioko idazkari nagusi eta hizlari kementsuak, La Via Campesinaren VII. Nazioarteko Biltzarrari hasiera ofiziala emateko egindako ekitaldiaren amaieran. Datozen egunetan eredu horren aldeko estrategiak finkatzen saiatuko dira mundu osotik Euskal Herrira etorritako ehunka ordezkariak.


Baserritarren protesta Aldundiaren aurrean: "Erraustegiak elikadura burujabetza kutsatzen du"

Baserria XXI elkarteko laborariek, agronekazaritzan ari diren baserritar gazteek, erraustegiaren aurkako protesta eraman dute Gipuzkoako Foru Aldundiaren atariraino. Eguerdiko 12:00etan hasita, antzerki labur batean irudikatu dituzte nekazariak herritarrentzako elikagai sanoak ekoizteko lanean, ondoren errausketa inposatzen dutenak –Markel Olano aldun nagusiak hezur-mamituak– barazkiok kutsatzen, azkenean baserritarrek kutsatzaileak airean ihesi bidaltzen dituzten arte.


Ehkolektiboa: Laborariak agroekologiaren bidean
MULTIMEDIA - erreportajea

Zer da agroekologia? Galdera horri erantzuteko eta EHKOlektiboa ezagutzera emateko, bideo bat plazaratu dute. EHKolektiboak Euskal Herrian agroekologian ari diren laborariak biltzen ditu. Lau sailetan egiten dute lan: laborantza biologikoa, bertako ekoizpenak eta salmenta zuzenak, elikadura burujabetza eta ikuspegi soziala.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude