Lindanoak kutsatzen jarraitzen du: non egin zituzten isurketa ilegalak?

  • Ekologistak Martxan talde ekologistak Filtrala plataformaren bidez jakin nahi du zein toki zehatzetan egin ziren isurketa horiek. Gai toxikoa duela urteak debekaturik dagoen arren, oraindik Espainiako Estatuko erreka askotan aurki daiteke, baita Euskal Herrian ere.


2018ko uztailaren 12an - 15:37

Lindanoa asko zabaldu zen industriarako eta intsektizidentzako duela hainbat hamarkada, Bizkaian Chemical SA, Nexana SA edo Insecticidas Cóndor-ek produzitu edo erabiltzen zituzten, adibidez.  Orain guztiz debekaturik dago, minbizia sortzen duela frogaturik geratu baita. Hala ere Espainiako Estatuko bederatzi konfederazio hidrografikoek emandako datuen arabera, lindanoak sorturiko kutsadura ohikoa da oraindik.

Hego Euskal Herrian, Ebro arroan lindano substantziaren presentzia baimendutakoaren bikoitza da eta Bizkaia eta Gipuzkoako erreketan ere erraz gainditzen du muga hori. Oiola urtegian, Lemoizko Jata mendian, Iguzkitzan eta Zadorran agertu izan dira lindano arrastoak, besteak beste.

Debekuaren aurrean, bere garaian enpresek legez kanpoko isurketak egin zituzten toki ugaritan –kasu askotan, garraiolarien ezezagutza baliatuz–, eta haien kokapen zehatza jakin ezean, ekologistek zaila ikusten dute egoerari buelta ematea. Horregatik, Espainiako Estatuan kanpaina abiatu dute Filtralarekin batera sare sozialetan, informazioa lortu aldera. Plataforma horrek ahalbidetzen du datuak modu anomimo eta seguruan ematea postakutxa birtual baten bidez.

Ekologistak Martxanen ustez herritarren parte-hartzea beharrezkoa da kutsadura arazo larri hori konpontzeko.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Ingurumena
2024-06-24 | Nicolas Goñi
Nola saihestu dezakegu aire kutsatuaren murrizteak dakarren berotze efektua?

Azken urteotan nabaritu den beroketa globalaren emendatzea neurri batean kutsadura murriztearen ondorioa da, hain zuzen, murriztuz doazen aerosol sufredunen isurketek, berez, berotegi efektuaren zati bat konpentsatzen dutelako. Paradoxa horrek egoera berri batean sartzen gaitu,... [+]


2024-06-24 | Jakoba Errekondo
Minak bixigarri

Zer min egiten digu piperrak? Eta piperminak?


2024-06-24 | Garazi Zabaleta
Mendialdeko elikagaiak
Nafarroako mendialdeko 26 ekoizle bildu dituen gida

Urteak daramatza Cederna Garalur landa garapenerako elkarteak elikaduraren eta lehen sektorearen inguruko lanketa egiten Nafarroako Mendialdean. Elikadura osasuntsurako eta kontsumo jasangarriago baterako bidea egitea da asmoa, eta bide luze horretan, egitasmo berria gauzatu du:... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-24 | Iñaki Sanz-Azkue
Sinplearen konplexutasuna

Gaztea denean ez du zalantzarako tarte askorik uzten. Suge gorbatadunak badu ezaugarri bat gainontzekoetatik bereizten duena: gorbata. Gorbata, edo batzuek deitzen dioten moduan, lepokoa. Izan ere, kolore arre edo ilun, berdexka edo urdina izan badaiteke ere gorputza, buruaren... [+]


Eguneraketa berriak daude