Lindanoak kutsatzen jarraitzen du: non egin zituzten isurketa ilegalak?

  • Ekologistak Martxan talde ekologistak Filtrala plataformaren bidez jakin nahi du zein toki zehatzetan egin ziren isurketa horiek. Gai toxikoa duela urteak debekaturik dagoen arren, oraindik Espainiako Estatuko erreka askotan aurki daiteke, baita Euskal Herrian ere.


2018ko uztailaren 12an - 15:37

Lindanoa asko zabaldu zen industriarako eta intsektizidentzako duela hainbat hamarkada, Bizkaian Chemical SA, Nexana SA edo Insecticidas Cóndor-ek produzitu edo erabiltzen zituzten, adibidez.  Orain guztiz debekaturik dago, minbizia sortzen duela frogaturik geratu baita. Hala ere Espainiako Estatuko bederatzi konfederazio hidrografikoek emandako datuen arabera, lindanoak sorturiko kutsadura ohikoa da oraindik.

Hego Euskal Herrian, Ebro arroan lindano substantziaren presentzia baimendutakoaren bikoitza da eta Bizkaia eta Gipuzkoako erreketan ere erraz gainditzen du muga hori. Oiola urtegian, Lemoizko Jata mendian, Iguzkitzan eta Zadorran agertu izan dira lindano arrastoak, besteak beste.

Debekuaren aurrean, bere garaian enpresek legez kanpoko isurketak egin zituzten toki ugaritan –kasu askotan, garraiolarien ezezagutza baliatuz–, eta haien kokapen zehatza jakin ezean, ekologistek zaila ikusten dute egoerari buelta ematea. Horregatik, Espainiako Estatuan kanpaina abiatu dute Filtralarekin batera sare sozialetan, informazioa lortu aldera. Plataforma horrek ahalbidetzen du datuak modu anomimo eta seguruan ematea postakutxa birtual baten bidez.

Ekologistak Martxanen ustez herritarren parte-hartzea beharrezkoa da kutsadura arazo larri hori konpontzeko.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Ingurumena
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-21 | Nicolas Goñi
Oihanen kolapsoa saihestu dezakeen bioaniztasun globala nola zaindu?

Ekosistema askok itzulera gabeko puntuak dituzte, hau da, estresa maila berezi bat pairatuz gero –izan klima aldaketa, kutsadura edo kalte fisiko zuzenarengatik– desagertzen ahal dira, eta ekosistemak haien artean konektatuak izanez gero hurrenez hurren elkar... [+]


Eguneraketa berriak daude