Urriaren 26an Amillubi kolektibizatutako lurretan auzolana eta Haziak liburuaren aurkezpena egin dituzte. Zestoako Portale Kultur Elkarteak eta Amillubi proiektuak elkarrekin antolatu dute ekitaldia.
Larunbatean, 9:30 aldera elkartu dira Zestoako Iraeta auzoan dagoen Amilibia baserriaren lurretan Amillubi proiektuko zenbait kide eta auzolanean parte hartu duten hainbat herritar. Bertan parte hartu duen kide batek kontatu duenez, "etxe inguruak garbitu ditugu. Alde batetik desbroze-lanak egin ditugu, bestetik etxe pareko aterpea garbitu eta txukundu, bertan hitzaldia egin ahal izateko".
Ekologikoan ari den Aleka proiektuarekin elkarlana abiatua du Amillubi proiektuak: "Amillubiko lurretan Euskal Herriko hazi ekologikoak egiten dituen Aleka proiekturako alberjiniak eta brokoliak landatuta ditugu, horiek nola zeuden begiratu dugu eta egina zeuden alberjiniak bildu ditugu".
Hamaiketakoa egin ostean, alberjinia horiei haziak erauzten aritu dira, Alekako kide eta Haziak liburuaren egilea den Miguel Arribas Kelo-ren azalpenei jarraika, "borobilean, tertulian, patxadaz".
Eguerdian egin dute liburu aurkezpena: "Dozena bat lagun elkartu gara lastozko fardotan jesarrita, alberjinien inguruan, eta Haziak liburua eskuartean. Amillubi eta Aleka proiektuak aurkeztu ditugu, gure arteko sinergiak azaldu, eta Kelo hasi da liburua egiteko prozesuaren inguruan eta edukiaren inguruan azalpenak ematen. Entzutearekin batera, alberjiniei haziak ateratzen jarraitu dugu. Beraz, konfiantzazko giro goxoan izan da liburuaren aurkezpena, eta haziak erauzi bitartean galderak egiteko eta solasaldi lasaia izateko parada izan dugu".
Haziak liburuaren hurrengo aurkezpen hitzaldiak beheko afixan ikus daitezke. Zure herrian hitzaldia antolatu nahi baduzu, idatzi solasaldiak@argia.eus helbidera.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Mendirik altuenetako okoilu gordeetan. Ziztu biziz haize hotzak zazpi hilabetez neguztatzen duen zokoan. Udan igotzen dituzten azienda saldoek motzean eusten dioten belaze bazterretako zuhaixken altzoan. Bertan ezin biziraunari eutsi eta basoak ere txil egin eta urrun-urrunera... [+]
Sardina bat... bi sardina... topatu ziren...
Atlantikoan, Mediterraneoan, Indikoan, Pazifikoan… Gauez bada, 25-55 metroko sakoneran; egunez sakonago, 100 metrorainokoan, harrapariengandik babesteko.
Udazken betean gaudela arnas bideei erreparatu beharra daukagu, garai honetan ia gehienok izango baitugu katarroren bat. Hori bakarrik denean gustura, arnasbideetako gaitz larriagoak zeharo gaiztotuta dabilzkigulako azkenaldian. Gure artean aurre zaintza egitea ohitura zabaldua... [+]
Euskal Herrira 2018an iritsi zen. Bertakotu eta euskaldundu den migratu bat gehiago. Ongi etorri. Gutxi batzuk hasieran, izurritea 2023rako.
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Ürx’aphal bat badügü
herrian trixterik,
Nigarrez ari düzü
kaloian barnetik,
Bere lagün maitiaz
beit’izan ützirik:
Kuntsola ezazie,
ziek adixkidik.
Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.
EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. Honetan,... [+]
Mugek itotzen gaituzte. Ondo esanda, mugek itotzen naute; izan ere, izango da baten bat zeina mugen estuasunean bertan gozo ederki sentituko den. Ni itotzen naute baina, harrigarria, mugak desegin daitezke. Lursail baten mugak, auzo baten mugak, udal baten mugak, eskualde baten... [+]
Atal honetan behin baino gehiagotan aipatu izan dugu izaki txikien munduan (gurean bezalaxe) itxurak okerrera eramaten gaituela, sarritan. Eta gaur dakarkigun laguna horren adibide garbia da, animalia gutxi izango baita Lurrean itxura ahulagoa edo kalteberagoa duenik. Horrez... [+]
56 urteko langile bat hil da Lizarran, Agralco (Agrupacion Alcoholera de Bodegas Cooperativas) biltegian lanean ari zela. 10:00ak aldera gertatu da ezbeharra, Lizarran la alcoholera moduan ezagutzen den nekazaritza hondakinen biltegian.
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
Datorren negua gozatuko digute zainzuri kimuek (Asparagus officinalis). Baratzeko nire kuttuna da, baita nire baratzekoa ere.