Eric Holt: “Elikadura Burujabetzak balio du independentziaren kontzeptuan sakontzeko”


2013ko apirilaren 03an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37:33
Eric Holt-Gimenez.

“Azkenaldian, Europa eta batez ere Iberia bizitzen ari den krisi ekonomikoa dela-eta, erantzun berritzailea sortzen ari dela ikusi dut Euskal Herrian, beste lekuetan ikusi ez dudana. Era berean, interes handia ikusten dut baserritartzean, landa-eremura itzultzea zerbait arrunta da, ez bakarrik nekazaritzan oso sartuta dagoen jendearen artean, baita gazteen artean ere, ez baitute bestelako etorkizunik ikusten eta pentsatzen dute landa izan litekeela alternatiba beraientzat”.

“Niretzat oso interesgarriak dira munduko elikadura mugimenduan duden bi joera nagusiak. Bat oso aurrerakoia da; oso tematuta dago alternatiba oso praktikoak sendotzen, kontsumo taldeak, forma agroekologikoak, ekoizpen organikoa eta abar. Eta beste joera bat dago askoz ere erradikalagoa; erakundeak eta joko-arauak aldatu nahi ditu. Egiturazko eraldaketa egin nahi du eta badauzka planteamenduak, Elikadura Burujabetza bezalakoak edo nekazaritza Munduko Merkataritza Erakundetik ateratzea bezalakoak. Benetan jokoaren arauak aldatu nahi dituzte eta elikadura sistema demokratizatu nahi dute termino politikoetan. Esperantza handia ematen dit ikusteak bi joera horiek, aurrerakoia eta erradikala, bat egiten ari direla”.

“Elikadura Burujabetzak balio du independentzia eta autonomia kontzeptuetan sakontzeko eta problematizatzeko. Bestelako elementu batzuk emateko. Niretzat Euskal Herriak perspektiba handia dauka gai honetan, elikadura burujabetza oso testuinguru egokian jaiotzen da, giza-duintasunaren aldeko beste borrokak elikatu eta aurrera eramaten lagun dezake zuena bezalako testuinguru geografiko eta kulturalean”.

“Datozen 10 edo 15 urteetan munduko ekonomiak momentu zailak pasako ditu, katastrofikoak ez esateagatik. Komunitateei egokituko zaie geroz eta gehiago euren problema sozial eta ekonomikoak konpontzea. Uste dut jendea jada pistak ematen ari zaigula, gazteak nekazaritzara nola itzuli bilatzen ari dira eta kontsumitzaileek tokiko ekoizle txikiekin nola lotu. Hori da bidea datorkigunari aurre egin ahal izateko eta bide berriak sendotzeko, eraldaketa berriak, ez bakarrik lokalak, globalak baizik”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-09-18 | Estitxu Eizagirre
Haziak eta etorkizuneko auziak

Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]


2024-09-16 | Estitxu Eizagirre
‘Haziak’ liburua irailaren 20an aurkeztuko da, Azpeitiko Elikagunean

Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


Baserritarren oporrak

Baserritarrek badute oporrik? Galdetu dute eskolan. Ezezkoa erantzun dute ikasleek. Orduan, egunero lanean, baserritar izan nahiko zenukete etorkizunean? Eta inork baserritarra izan nahi ez badu, nork egingo du guretzako janaria? Airean gelditu da galdera.

Pertsonaren osasun... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


2024-08-12 | Estitxu Eizagirre
Baratze-oihana
Bizitzaren ederra lantzen buruaskitasunerantz

Odei Etxeberri Bimboire, Gorka Roca Torre eta beraien seme Oihan eta Miru buruaskiak dira elikaduran. Horretarako, aztertu behar izan dute gorputzak zer elikagai eta zein kopurutan behar dituen; horiek zein janaritan dauden; urtaro bakoitzean horiek denak eskuratzeko zer landu... [+]


Su artifizialak

Bitxia egiten zait oso askok su artifizialei dieten miresmena. Ikuskizunak sortzen duen itsutasun eta gorreria aukeran nonahi. Ni uxatu egiten nau giro piroteknikoak. Baina onartzea besterik ez daukat gehiengo batek horretan murgilduta bizi nahi duela; besteak beste, sistema oso... [+]


2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


Eguneraketa berriak daude