ARGIA.com

SAGARDOA

Sagardogileen gida
Historian
Euskal Herrian
Munduan
Sagardoa urratsez urrats
Sagardo kontu batzuk
Sagarra
Lotura interesgarrienak


 

XX. mendean hondoa jo eta berpiztu
Nahiz eta 1885. urtean Gasteizen oraindik sagardo arabarra saldu, mahastiak, patatak eta beste motako zerealak besterik ez zituzten landatzen, sagastiak desagertu ziren arte. Nafarroan beste hainbeste. Egun, Bera eta inguruko herrietako tolareak baino ez dira gelditzen. Iparraldean ere antzera gertatu zen eta sagardoaren produkzioak mende honetan ezagutu zuen bere desagerpena. Hau gertatu baino lehen, sagardoaren gehiena Baionatik itsasora joaten ziren arrantzaleentzako zen, bakailaoa eta balearen arrantzan denboraldi handia ematen baitzuten itsasoan. Euskaldunek itsasoan zuten nagusitasunak behera egitean, Ameriketako emigrazioak eta beste hainbeste faktoreek sagardoaren desagerpenaren abiadura bizkortu zuten lurralde honetan.

Gipuzkoa izan da lege zaharreko sagarrondo landatzea eta sagardoa egiteko ohitura gorde duen herrialde bakarra. Mende hasieran, hogeigarren hamarkadan, urteroko gutxi gora behera 30 milioi litro sagardo egiten ziren, 1967. urtean berriz, 1.250.000 litro baino ez zituen egin. 1998.urtean Gipuzkoa ko produkzioa 8 milioi ingurukoa izan zen, beraz, emeki, esan liteke sagardoaren produkzioa goraka doala, oraindik mende hasieran egiten ziren kopuruetara iristeko asko falta den arren.

1930. urtetik guda zibila hasi arte, Gipuzkoako Aldundiak sagarrondo landaketa eta sagardoaren produkzioa sustatzeko saiakerak egin zituen, baina gerra zibilean atzerakada izugarria gertatu zen berriro. Guda bukatu ondoren leku gutxi batzuetan sagardoa egiten hasi ziren, baina honezkero sagastien suntsipena egina zegoen.

Gipuzkoako baserritarrak papera eta eraikuntzarako erabiltzen zen egurra lortzeko pinua landatzearen abantailez ohartu ziren eta sagastiak pinuz ordezkatu zituzten. Bere garaian artoak hasi zuena, pinuak bukatu zuen. Bestalde, beste motako edarien kontsumoak, ardoa eta garagardoa gehien bat, 1950eko hamarkadan gelditzen ziren bizpahiru sagardotegien desagerpena bultzatu eta beste motako tabernak irekitzen hasi ziren. 1967. urtean, Gipuzkoan eginiko sagardo kopurua 1.250.000 litrokoa izan zen, inoiz
izan den txikiena.

Egun sagardotegien berragerpena ikusten ari gara, baita sagardoaren kontsumoaren igoera ere. 1980ko hamarkadatik aurrera sagardotegiak berriro modan jarri dira Gipuzkoan. Hainbat baserritan sagardoa beraien ekonomiarentzat osagai garrantzitsu bihurtu zitekeela ohartu ziren. Zoritxarrez, antzinako sagastiak desagerturik daude eta sagardoa egiteko kanpotik, hau da, Asturias, Galizia, Frantzia edo urrutiagotik sagarrak ekarri behar dituzte. Honen inguruan Gipuzkoako Aldundia izugarrizko lana egiten ari da sagastien landaketa bultzatzeko


(Testua eta argazkia: Jon Garmendia)

Ikuspegi orokorra
Lehen aipamenak Euskal Herrian
Sagardoa eta Foruak
Sagardoaren gainbehera
Mende bukaerako hedatzea
Igartubeiti museoa
Eguneroko edaria


Iradokizunik baduzu, akatsik topatu baduzu edo kexaren bat helarazi nahi badiguzu: Sareko Argia
ARGIA. Zirkuitu Ibilbidea, 15. pabilioia. 20160 Lasarte-Oria (Gipuzkoa)
Tel: (943) 371545 / Faxa: (943) 373403