|
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() Artoaren laborantzak sagardoaren gainbehera ekarri zuen. Aita Larramendik bere "Corografía General de Guipúzcoa" liburuan dioenez, Gonzalo Perkaiztegi Hernaniarra izan zen 1550. Urtean artoa Euskal Herrira ekarri zuena. Baina egia besterik da: 1523. urtean Uztaritzeko baserritarrek lantzen zuten artoa dagoeneko. XVII mendetik aurrera, Euskal Herriko sagastiak gero eta urriagoak dira, gehienbat barrualdeko herrietan. Sagastiei artasoroek kendu zieten lekua. Gainetik Araban eta Nafarroan zegoen ardoa edateko ohitura Euskal Herri osora zabaldu zen sagardoaren kalterako. Ardoak sagardoak baino indar gehiago ematen duela eta lan gogorra egiten zutenentzat aproposagoa zela hedatzen hasi zen baserritarren artean. Era honetan sagardoa guztiz baztertu egin zuten. Araba izan zen sagastiak galdu zituen lehen herrialdea, Lapurdi eta Nafarroa ondoren. Lehengo sagastiak artasoro, galsoro eta mahasti bihurtu ziren pixkanaka. Gainera ardoarekin etekin handiagoa ateratzen zuten elkartruke komertzialetan. Azkenerako, sagardoa kopuru txikietan produzitzen zen eta baserrietako kontsumorako soilik. Gipuzkoan
eta Bizkaian nahiz eta XX mendearen hasieran sagar arbola asko egon,
aurreko mendearekiko izan zuen jaitsiera izugarrizkoa izan zen. XX.
bukaeran sagastiaren desagerpena errealitatea bihurtzen da.
|
|||||
Iradokizunik baduzu, akatsik topatu baduzu edo kexaren bat helarazi nahi badiguzu: Sareko Argia ARGIA. Zirkuitu Ibilbidea, 15. pabilioia. 20160 Lasarte-Oria (Gipuzkoa) Tel: (943) 371545 / Faxa: (943) 373403 |