Sagardo
kontu batzuk
Baliabide
naturalak upelera
Euskal
Sagardogintzak bilakaera handia izan du azken urteotan. Sagardoa egiteko
prozesuan tresneria modernoa erabiltzen dute. Azken aurrerapausoa
ekoizpen moduetan eman da: dagoeneko badira Euskal Herrian sagardoa
ekoizpen ekologikoaren bidez egiten duten sagardogileak..... (2009.01.18).
Botilla
betetzeko sagar onaren bila
Euskal
Euskal sagardogintzaren ezintasun nagusia bertako sagarrik ez izatea
da. Sagardogileek kanpora jo behar izaten dute urtero sagar bila.
Sagardotarako egokia den bertako sagarra bultzatu asmoz, Gipuzkoako
hainbat sagastiren egoera aztertzen ari da Sagardo Mahaia Usurbilgo
Sagarlan aholkularitza enpresaren laguntzarekin.... (2008.01.20).
Kupeletik
museora
Euskal
Herriko sagardotegiak azken ukituak ematen ari dira upategietan egun
batzuk barru hasiko den txotx denboraldirako. 2006an ondutako sagarrarekin
egin eta udazken honetan upeletan hartzitutako zukua dastatzeko garaia
da. Sagardoaren inguruan dagoen kultura, ordea, ez da hain ezaguna
eta hori guztia herritarren artean zabaltzeko, hainat gune aurreikusi
dituzte Gipuzkoan... (2007.01.21).
Sagardoa
enologoen ahotan
Sagardoa
urtetik urtera gero eta gehiago kontsumitzen da Euskal Herrian. Kontsumo
altuak berarekin produktuaren kalitatea zaintzeko kezka eta betebeharrak
ekarri dizkie sagardogileei... (2006.01.15).
Edaria
egurrezko biribilean
Sagardoa gordetzeko
erabiltzen den egurrezko ontzi biribilak, upelak, egiteko konplikazio
handirik ez duela dirudi. Baina zurezko upelak gero eta gutxiago egiten
dira hemen eta kanpotik erosten dira... (2003.01.26).
Ilargiak eraginik
ba ote?
Gure bizitzako beste edozein egoeratan bezalaxe, ilargiak sagardoan
duen eragina misterio bat da. Sagardogileek belaunaldiz belaunaldi jaso
dute sinesmen hau. Baina sagardogileak eta sagardogintzan aditu direnak
ez dira ados jartzen... (2003.01.26).
Dolarea
sagardoaren ardatz
Ia baserria adinako dolareak eraikitzen zituzten XVI. eta XVII. mendeetan.
Etxea eta tresna gauza bera zen. Dolare-baserria desagertu zen, ordea.
Sagar puskei patsa ateratzeko izerdi patsetan ibili beharra ere ahalik
eta gehien saihestu da.... (2001.01.21).
Fruitua
heldu da
Sagardogileak sagarrak jasotzeko prest direla ikusten duen bezain pronto,
adarretatik askatzeko garaia da. Eroritakoa ere jasotzen da, noski.
Eskuz edo kizkiarekin sagar bilketa egin ondoren, baserri edo sagardotegi
inguruan fruitua biltzen da.... (2001.01.21).
Karreto
barrika
Garralia sagardoa garraiatzeko gurdiaren gainean ipintzen zen ontzi
luze berezia zen. Beranduago karreto barrika ere deitu izan zaio...
(2001.01.21).
Txiki-txiki
egin arte
Sagar puska mordoa lortzeko sistemak bat baino gehiago izan dira sagardogintzaren
historian, baina bi dira ezagunenak: pisoia eta matxaka...(2001.01.21).
Upelak
eta botilak ostatu
Sagardoari upelean sartzeko ordua heldu zaio. Egurrezkoak, altzairuzkoak,
etzandakoak, zutikakoak... izango ditu bizileku. Botiletan ere hartuko
du ostatu: lurrezkoetan, beirazkoetan... (2001.01.21).
Botilaratzea
XIX. mendean hasi zen sagardoa botilaratzen Euskal Herrian. Horretarako
eskuzko betegailu batzuk zeuden. Betetzeko tresna honek aska txiki bat
zuen; bertara heltzen zen sagardoa upeletik... (2001.01.21).
Botika
botilan
Udaberrian, ez txotx garaian, bihurtzen da sagardoa sagardo. Orain da
sagardoa upeletik botilara pasatzeko unea. Sagardo hau hainbat gaixotasuni
aurre egiteko ona da gainera... (2000.05.14). |