Hondartzazalearenak

Aitor Albistur
Lander Arbelaitz

I         
Udaberri aldean
dietetarako
gogorik ez daukagun
denon kalterako,
fisikoaren modak
hala diolako,
goserik behintzat ez da
sekula faltako…
Sasoian egon behar
da hondartzarako!
 II
Agur ogi maitea,
adio zerbeza,
txokolate-tableta
eta maionesa…
Gabezian bizitzen
ez denez erreza,
luzerako ez dela
zuon denon eza
uzterako egiten
dizuet promesa.
III
Dieta bortitzenaz
ere, asko jota,
soberan geneuzkanen
hamarrenak bota
nahian aritzen gara
hainbat ergel mota;
baina, autoestima
goraino igota
baskulak zer dioen
ez zaigu inporta…
IV
Gorputza prest, erosi
dudan bainujantzi
deigarriari niki
berria erantsi.
Eguzki-betaurreko
fashionak ez ahantzi!
Itxurak itxuraz du
hainbeste garrantzi,
luzitzen hasterako
nahiz eta erantzi…
V
Lehen eguzki izpia
atera orduko,
gaur nola ez nintzen ba
hondartzaratuko?
Kolpetik ez naizenez
gehiago mehetuko,
zalantza dut ez ote
naizen kabituko,
hamar lagun baitaude
metro karratuko!
VI
Zentimetro karratu
bat topatu ahala
ahal dudan eran jarri
dut eskuoihala;
baina, begiztatzean
hain jende argala,
onar dezadan aurten,
urtero bezala,
tripari eutsi behar
izan diodala.
VII
Nahiz ez nuen usteko
sekula lehenago,
haragi-merkatuan
deseroso nago.
Munduan ez bezala,
baina areago,
hondartzan esklabutza
indarrean dago:
beltzaranak nagusi,
zuriak esklabo.
VIII
Uretara joan nahi
dut baina, aukeran,
lekua faltan daukat,
kiloak soberan;
beraz, konturatu naiz
nire itzuleran
zoriontasuna nahi
nukeela niregan,
barandatik begira
zaharrek duten eran…
IX
Hain zuri, horren lodi,
kaguen la puñeta!
Etxera noa zentzu
denetan erreta…
Aurtengoa gogorra
izan denez eta
hurrengo urterako
badudanez beta,
agur hondartza eta
adio dieta!

Doinua: “lbizturtikan Bidaniraino”.

Bidali zure sortak bertsoak@argia.eus helbidera. Aukeratuak orri honetan argitaratuko ditugu.

Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude