Kokaina kontsumoa lau aldiz gehitu da adoleszenteen artean


2005eko urtarrilaren 16an

14 urtetik 18ra bitarteko adoleszenteen artean kokaina kontsumoa laukoiztu egin da azken hamar urteotan, eta haxixarena, berriz, bikoiztu. Horrez gain, eskola-umeak 13 urterekin hasten dira alkohola edaten eta erretzen, Bigarren Mailako Irakaskuntzan Drogen Erabilerari buruzko 2004ko Espainiako Inkestak dioenez.
Abenduaren hasieran aurkeztu zituen jendaurrean Elena Salgado Osasun Ministroak inkestaren emaitza nagusiak, eta egoera kezkagarritzat jo zuen. Izan ere, panoramak ez du itxura onik; areago, nahiko datu kezkagarria da gazteen %87k erraz lortzen duela alkohola, %64k haxix edo cannabis-a, eta %53k lasaigarriak, beren eguneroko giroan. Inkesta 2004ko maiatza eta ekainean egin zitzaien 537 ikastetxetako 25.521 ikasleri, eta ikerketak agerian jarri bezala, adoleszenteak droga legalak hasten dira kontsumitzen -tabakoa eta alkohola batez ere-, droga ilegaletara pasatu aurretik. Inkestak gazteen artean anfetamina, estasi, diseinuko droga eta haluzinogenoen kontsumoa mantendu edo gutxitu egin dela erakusten du.
Inkestak dioenez, ikasleak 13 urterekin hasten dira tabakoa eta alkohola kontsumitzen. Alkoholaren inguruan neska-mutikoen zifrak antzekoak diren bitartean -%14aren bueltan-, neskek gehiago erretzen dute mutilek baino -behin edo behin erretzen dutela dioten neskak %36,7 dira, eta mutilak, berriz, %29,6 besterik ez-. Tabako kontsumo zifra horiek "harrigarri eta oso altuak dira, beren adin bereko europarrekin alderatuz gero" azpimarratu zuen Salgadok.
(Jarraituko du)


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude