Amuarrain frijituak


2004ko maiatzaren 09an

OSAGAIAK:

8 amuarrain ertain
Urdaiazpiko serranoa edo iberiarra, 8 xerra
Irina
Gatza
Oliba olioa, frijitzeko
2 baratxuri ale

Ongi garbituko dizkigute amuarrainak arrandegian, tripak kendurik. Gatz pixka bat eman eta urdaiazpiko xerra bana sartuko diegu sabel barruan. Oliba olioa isuriko dugu zartaginean, bi hatzeko neurria harturik. Su eztian gozatuko ditugu baratxuriak, erre gabe olioa ongi kutsa dezaten. Minutu gutxi batzuen ostean, baratxuriak atera, sua biziagotu eta amuarrainak sartuko ditugu, irinetan azaletik igurtzi eta gero. Buelta eta buelta frijituko ditugu ondoren. Minutu bat alde bakoitzeko, tamainaren arabera. Bizpahiru txandatan egingo ditugu amuarrainak, olioaren tenperatura apal ez dadin. Xukatu eta berehala zerbitzatu egingo ditugu, gorri eta kraskatsu. Gaiarrek bere Erronkariri 'uskaraz' kantatzen zionean baino gusturago geldituko gara gu amuarrainak jandakoan.

Entsaladak maneatzeko era

Ezin dugu esan gabe utzi zenbaterainoko garrantzia duen entsalada ongi gobernatzen jakiteak. Operazio xume hori gaizki egiteak lehendik egindako lan guztia lardaskatu eta pikutara bidaltzen du. Alferrik arituko ginen letxugak garbitzen, tomateei azala kentzen, poteak irekitzen, eta abar. Entsaladei eragin egin behar zaie, alde guztietatik berdin gozatu, bizitu eta zerbaiten gustua izan dezaten. Olio hari bat gainetik botatzeak lau hosto busti besterik ez du egiten, eta barregarri gobernatu. Entsalada-ontziek zabalak eta sakonak izan behar dute. Ez erabili sekula ontzi berorik hostoak edo kimuak prestatu behar baditugu, egosi eta belaxkatu egingo baitira. Jarri ontzian gobernatu behar ditugun osagaiak. Ongi xukaturik, garbitu baldin baditugu; inolako hezetasunik gabe, lehenbizi egosi baditugu (erremolatxa, patata, etab). Eragiteko tresnarik hoberenak eskuak edo zurezko koilara-sardeak dira. Gobernazioa kontu handiz isuri eta etengabe eragin. Hostoak berdin blaitu behar dira eta ez jarri ozpin-saltsa soberan igeri, astun eta maskal bihurtzen baitira horrela entsaladak. Azkenean probatu nola dauden gatzez eta zuzendu, gatza edo piperrauts eho berria gehituz. Osagai astunagoak tartean badira (hegaluzea, eltzekariak, patata, olibak, azenario arraspatua, etab.) eta letxuga ahulagoak, garrantzizkoa da ontzian lehenik haiek jartzea, pixka bat gobernatu, eta azkenean gainean jartzea hostoak, eta haiei beste gobernazio pixka bat ematea. Horrela ez dira zapaltzen, eta behetik gora hartuta platereratzen dira, lehenbizi puska astunak eta, gainetik, dagozkien hostoak.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude