Sukaldean: Txitxarroa meuniere eran


2004ko martxoaren 28an
Gatza emango diegu txitxarroei. Zartagin handi batean olioa eta gurina jarri eta su eztian jarriko dugu. Gurina apar zuri bat isurtzen hasten denean, utzi pixka batean, baina kontuz, ez dadila erre. Txitxarroak irinetan pasatuko ditugu ondoren, banan-banan, eta frijitzen jarri aurretik, hegalak leun astindu eta soberan duten irina kenduko diegu. Su eztian edukiko ditugu frijitzen, koipea erre ez dadin, horixe baita arrainei gainetik bota behar dieguna. 5 bat minuturen buruan, irauli »binaka egingo ditugu, zartagina zabal samarra bada» eta beste aldetik edukiko ditugu 4 bat minutuan, mamia hezurretik aise askatzeko moduan dagoela ikusi arte. Zartaginetik atera eta modu berberean jokatuko dugu beste bi txitxarroekin. Arraina egindakoan »lehenengo bi txitxarroei labealdi bat eman ahal izango diegu mikrouhinetan, berotzeko», limoi-zukua erantsiko dugu frijitzen erabilitako koipeari, eta segundo batzuez edukiko dugu saltsa sutan murrizten, zukua loditu eta itxura hartu arte. Hondoa marruskatuko dugu ondoren, zartaginean gelditutako hondarra askatzeko. Gurina erantsiko dugu ondoren, mutur gutxi batzuk, eta, zartaginari eragin eta gero, perrexila erruz bota eta gatz pixka bat emango dugu. Zuku mamitsu honetaz garaztatuko ditugu txitxarro egin berriak.
Escoffier eta Teodoro Bardajiren liburuek diotenez »Parabere markesak ere gauza bera esango du seguruenik», meuniere saltsak lurrunez egositako patata behar du aldamenean. Guk berriz »kontrakarrean beti gu» zera diogu: nahi duen moduan jan dezala norberak meuniere saltsa, uraza nahiz tomate entsaladarekin, patata frijituekin, brokoli salteatuarekin, eta abarrekin.


OSAGAIAK:

4 txitxarro ertain, azalarekin, bururik eta alboko hezurrik gabe
Koilarakada bat oliba olio
Gurina, zati handi bat
2 limoiren zukua
Perrexila, txikitua
Irina eta gatza

Patatak mikrouhinetan egosteko era
Oso ongi gelditzen dira eta ez dugu ontzirik zikintzen. Beraz, horrela jokatu ahal izango dugu pataten kutixia bai, baina lanerako gogorik ez dagoenean. Erdi tamainako patatak hartu, garbitu, lehortu eta sardexka batez zulatuko ditugu alde guztietatik. Erretiluan jarriko ditugu zuzenean, platerik gabe, eta indar betean eragingo diogu mikrouhinen labeari, 650 w gutxi gorabehera, 10 bat minutuz. Haien ostean, irauli eta beste 8 minutuan edukiko ditugu patatak. Mikrouhinen oinarria birakaria ez bada, irauli ondoren erdira ekarriko ditugu ertzetan zeudenak eta ertzetan erdian zeudenak. Txirrinak jo eta egos aldia bukatu bezain laster aterako ditugu patatak, kontu handiz ez erretzeko. Sukaldeko mahaiaren gainean jarri eta plater txokon batez edo erretilu batez tapatuko ditugu hoztu arte, berdintsu egosi eta mamia tinko eduki dezaten. Zuritu eta nahi bezala maneatu ahal izango ditugu, entsaladan, gatz eta oliba olioaz maneatuak, gurin pixka batez, eta abar.


ASTEKARIA
2004ko martxoaren 28a
Azoka
Azkenak
Ei politikariak, “pope” akademikoek esaten badizuete, aktibatuko al zarete behingoz?

Behetik gorako komunikazioetan ez da erraza mezuen garrantzia transmititzea eta makinaria politikoa aktibatzea. Askotan, gure mezuak "belarri batetik sartu eta bestetik atera" egiten direla sentitzen dugu. Beraz, gaurkoan, nazioarteko ikertzaile ospetsu batzuek... [+]


Mundu mailako lapurra

Azeria kanido bat da, otso eta txakurren familiako haragijalea. Animalia zuhur, maltzur eta argiaren fama dauka, eta ez alferrik! Ez da indartsuena izango, baina beti moldatzen da han eta hemen, mokaduren bat lortzeko.


Eguneraketa berriak daude