HARAGIZKO BEKATUA

  • jatera ohituta dago. Beti dabil zikin, zerri galanta da. Santo Tomas egunean bere tronoan etzanda dagoen hori ordea, ikustea baino jatea nahiago edonork.
Basoetatik etxekotu dugun basurdea da txerria. Haragi ekoizle paregabea, txorizo, lukainka eta odolki fabrika galanta. Milaka gutizien iturri, erlijio askotako bekatu da, nork saihestu infernua horrela? Zopa ugari alaitu arren, ez du ospe handirik lortu. Txerri hitza tartean denean ez da gauza onik. Hala nola, txerrikeri, txerri-mutur, txerritoki, txerri-jana...
Txerriari ondo erakutsi zioten jaten, denetik dastatu behar izan du. Basoetako ezkur eta pagotxak lurreratzerako han da txerri gosetia, baina hori gertatu baino lehen tokian tokikoarekin konformatu behar. Hori dela eta, baserriko txerria etxeko zabor eta baratzeko hondakinekin elikatzen zen. Artzainek ere beti izaten zuten txerri koskorren bat beraien bazkariak osatzeko. Gainera txerri hauek, gazta egiterakoan askatutako ura, gatzura, ederki aprobetxatzen zuten. Gose bada garoa jateko gai da eta zumarraren hostoak ere atsegin zaizkio. Basoko sugandila eta sugeei ez die muzin egiten... hala dio esaerak: "Txerri goseak ezkurra amets".
Zerria jatun ona izan arren oso emankorra da. Kumaldiaren iraupena laburra da, 115 egunekoa. 7-14 kume izaten ditu eta 6-9 hilabeteren buruan helduak dira, txorizotarako prest. Euskal Herriko zerririk onenak Baztangoak omen dira eta betidanik hazitarako erabiliak. Ospe handikoa izan zen gaur egun desagertua den Gasteizko Txatoa. Gantzaz beteriko Gasteizko txerria erabat desagertu zen haragi gihartsua modan jarri zenean.
Jadanik Metal Aroan eta Neolitikoan, etxekotu zuen gizonak txerria. Ordutik hona gorabehera izugarriak izan ditu. Gutizi handiena izatetik jakirik mesprezatuena izatera igarotzen zen etengabe. Eguneroko elikagaietatik baztertzeko arrazoiak ondorengo hiru hauek izan zitezkeen: txerria animalia omniboroa izanik, hondakin eta zaramak jaten zituen eta gosea izanez gero gizona erasotzeko gai da. Osasuna dela eta, bizkarroi eta gaixotasun desberdinen eramaile da. Zenbait erlijiok txerria elikaduratik guztiz baztertu du: juduek eta musulmanek adibidez debekatua dute txerria jatea, infernurako bidea erakusten baitu. Hala ere infernuko ateak behin baino gehiagotan jotzen ziren. Esate baterako Atlas mendikateko marokoarrek egunez mendietan askatzen zituzten txerriak eta gau partean etxeratu erlijio jarraitzaile sutsuen ezkutuan. Bada ordea zerria baztertzeko arrazoi naturalagoa, gainontzeko etxabereak belarjaleak dira, lasto moduko bazka onduz soilik elikatu daitezke. Txerria aldiz, orojalea da eta bizitzeko beharrezkoak ditu bestelako elikagaiak. Ekialde Hurbilean klima dela eta errazagoa zaie ganadu belarjalea haztea, zerriak klima hezetako basoak eta ur ugari behar baititu.
Historiari begiratuz, grekoek, asko maite zuten txerrikia. Gehien estimatzen zutena txerramaren umetokia zen, baina oso gustura jaten zituzten txerri ugatz beteak. Erromatarren garaian Iruñean oparoa zen txerri merkataritza eta Italiara saltzen ziren urdaiazpikoek sustatzen zuten bertako ekonomia. Beti izan du zerriak basoarekin harreman estua. Erdia Aroan jauntxoek, bertan elikatu zitezkeen txerri kopuru maximoaren arabera neurtzen zituzten basoak. Txerria oso garrantzitsua zen garai hartan eta berau babesteko legeak zeuden. Bestalde, txerri haiek basati samarrak zirenez gizakia erasotzeagatik zigortzeko legeak ere bazeuden. Garai batean bezala gaur egun ere gorabeherak jasaten ditu txerrikiak. Gantzez elikatzea sekulako bekatua den honetan, txerri haragia ez da oso estimatua. Baina urdaiazpiko onaren aurrean hankaz gora joaten dira dietak.


TXARRIBODAK.

SANTO TOMASETAKO AZOKA DONOSTIAN
Santo Tomas eguna, baserritar jantziak astinduz txorizoa eta taloa jateko eguna da. Garai batean ordea, beste zentzu bat zuen. Zorrak kitatzeko eguna izaten zen, baserritarrek errentan zutena nagusiari ordaintzeko ordua. Kapoi pare bat besapean hartuta, trajerik dotoreenarekin azaltzen ziren herrira. Bide batez, barazkiak, fruituak, gazta eta txistorrak saltzeko aukera paregabea.
Azoka bat aipatzekotan Donostiakoa gogoratuko dugu. Jai handia izan arren salerosketak izugarrizko garrantzia zuen. Askorentzat herrira jaisten ziren urteko egun bakarra zenez, urte guztirako tresnak erosten zituzten: baserriko lanabesak, katiuskak, mantak... Izan ere denetik aurki zitekeen azoka honetan. Besteak beste, Palentziako mantak, jostailuak, Soraluzeko eskopetak, Alacanteko turroia, abarka sokak, Arrasateko aizkorak eta igitaiak... Txistorra saltzeko eguna zen eta txistorrerak arrantzaleen emazteak izan ohi ziren. Negu partean arrantza gutxitzen zenez diru iturri ona zen hori. Kinkila saltzaile ugari biltzen zen bertan eta etxeko umeek txilibitu eta kaskabelak eskatzen zituzten garrasika.
Azoka ikusi ondoren, hamabiak aldera, nagusiaren etxera joan eta bertan bazkaltzen zuten. Baserritarra bere familia guztiarekin nagusiaren etxera bazkaltzera gonbidatua izaten zen, errentak ordaintzeko aitzakiarekin. Urteko bazkaririk onena zen eta 20 lagunetik gora biltzen ziren. Otordua familiako zaharrenak "Aita Gure"arekin hasten zuen. Gehienetan menua berdina zen: zopa, bisigu errea, gisatua, gazta eta gaztainak, ardoa, sagardoa, kafea eta pattarra. Bazkarian urteko kalamidade, uzta galera eta etxeko desgraziaz hitz egiten zen batik bat. Postre garaian nagusia sartzen zen jantokira eta bertsotan abilena zenak bertso bat eskaintzen zion. Behin bazkaria amaituta zorrak ordaintzeko garaia iristen zen eta kapoiak ematen zitzaizkion jabeari. Gutxi gora behera 1850ean kapoi pare batek 6-7 pezeta balio zituen. Nagusiak Gabonetarako bakailao mutur bat, kafea edo libra bat txokolate ematen zion baserritarraren emazteari.
Gaur egun errentak horrela ordaintzen ez diren arren Santo Tomas eguna ospatzen da. Oraindik ere txistorra jaten da eta azoka gehienetan txerri eder bat zozketatzen dute.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Azkenak
2024-05-14 | Irutxuloko Hitza
Desokupako bi gizon Donostiako etxe bat ilegalki husten saiatu dira

'Desokupa kanpora' lelopean, elkarretaratzea egin dute larunbatean, etxebizitzaren aurrean.


2024-05-14 | Axier Lopez
94 egunez gose greban dago preso politiko maputxe bat

Guillermo Camus Jara izena du eta Txileko Lebuko kartzelan dago. Egoera larrian da, gose greba luzeaz gain, ostiraletik egarri grebari ere ekin baitio.


2024-05-14 | ARGIA
LABek salatu du Amazonek "errepresio sindikala" egiten duela

Amazonek Trapagaranen duen lan zentroan grebalarien kontra "jazarpen eta zigorrak" darabiltzala salatu du sindikatuak


Sei pertsona igo dira kapital israeldarra duen Bilboko NYX hotelera, boikota bultzatzeko

Larunbatean egin zuten ekintza, Bilbo erdigunean. Honela zioen pankartak: Bilbo Palestinarekin. Hiri antisionista. Israeli boikota. Hotelaren sarreran hamarnaka lagunek Palestinaren aldeko eta Israeli boikota egiteko deia egin dute.


Eguneraketa berriak daude