"Bertsolaritza gizartera zabaltzen inork saiatu behar badu bertsolariada hori"

  • BERTSOLARI elkartea bertsozaleena bilakatzeak ez ditu bertsolariak gehiegi kezkatzen. Bertsolariek Elkartean duten zereginaz mintzatu da Sebastian Lizaso.


1996ko azaroaren 17an

Bertsolari Elkartea bertsozaleena bihurtu izanak zuengan eraginik izan al du?

Orain arteko lanaren jarraipena izan behar du horrek. Elkartea ez da soilik bertsolarien kontua eta bertsozaleek ere osatzen dutela argi gelditu behar da. Bertsolari izateko lehendabizi bertsozale izan behar da.

Bertsolaritza gizartera hedatze lanean zein betekizun izango duzue bertsolariek?

Bertsolarien eguneroko lanaren barruko zerbait da hori. Bertsolaritza gizartera zabaltzen inork saiatu behar badu, bertsolaria da hori.
Saioen bidez soilik, edo bestela ere bai?

Saioan bertan eta hauen aurretik eta ondoren antolatzaileekin eta herriko jendearekin izaten diren harremanek horretarako asko balio izaten dutela iruditzen zait.

Bertsozaleak zer egin dezake honetan guztian?

Lehenik, jendea hurbilarazi behar da. Jendeak zer dagoen hurbiletik ikusten duenean gauzak errazago ulertzen ditu eta orduan hasten da egitasmoaren parte izaten. Zailagoa da lehen pausua ematea.

Gizarteak bertsolaritzaz eta bertsolariez duen iritzia jakin nahi du Elkarteak. Nola iruditzen zaizu ikusten zaituztetela?

Bakoitzak bere iritzia izango du. Hurbilekoa delako, kantatzeko moduagatik... bat edo bestea gehiago gustatuko zaio jendeari. Baina bertsolaritzaz duten ikuspegia da garrantzitsuagoa. Hamar urte hauetan egin dena oso garrantzitsua izan da arlo guztietan. Gauza asko egin dira eta egiteke ere mordoska bat gelditu dira. Horiek egiteko asmoarekin jarraituko dugu aurrera.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude