"Erregidorearen lana ez du ezagutzen jendeak"


1996ko irailaren 08an

Errealizadorea, aktoreak, produkzioa... denen erdian egon ohi dira erregidoreak.

Produkzioa, errealizazioa, kamera eta aktoreen arteko koordinatzaileak gara. Platoa kontrolatzea dugu lana batez ere. Errealizadorea kontrolean izaten denez, bere ahotsa bilakatzen gara. Bai aktore eta aurkezleei guk ematen dizkiegu datuak: non jarri behar duten esan, gelditzen zaien denboraren berri eman, publikoa badago txaloak eskatu... eta horrelakoak.

Publikoari txaloak egin araztea zaila al da?

Denetarik dago, hemengo publikoa piska bat hotza da eta batzutan nahiko zaila izaten da. Programaren arabera izaten da askotan, lehiaketetako publikoak txaloak errazago jotzen ditu. Publikoaren lana oso garrantzitsua da, batez ere lehiaketetan, txaloak, oihuak... horrelakoekin programak irabazten du. Publikoa programaren parte da.

Erregidorearen lana behar bezain beste azaleratzen al da?

Piskanaka azaleratzen ari da. Jendeak gure lana ez du ezagutzen kameraren atzean gaudelako, baina izatez oso garrantzitsua da.

Zuzeneko zirrara edo grabaturikoaren ziurtasuna nahiago?

Erabat ezberdinak dira grabatutakoa eta zuzenekoa. Zuzenekoa errezagoa da, urduritasunarekin jendeak gehiago ematen baitu. Grabatuarikoak guretzat lan gehiago esan nahi du, jendea lasaiago aritzen baita.

Korrika eta presaka ibiltzean ezustekorik gertatu zitzaizun.

Duela bi aste, «Gaur Egun» grabatu ondoren atzeko panela aldatzea ahaztu zitzaigun, eta «Teleberri» hastear zegoenean konturatu ginen. Lehenengo planoak hala nola hartu behar izan genituen, atzekoa ahalik eta gutxien ikusi zedin eta gero bideo baten tartean aldatu genuen.

Beasaindar hau «Goenkale» eta «Qué pasa pués»eko erregidore da egun. Zortzi urte daramatza ETBn lan horretan. Erregidore lanaz gain bestelakorik egitea ere egokitu zaio, «Bi eta bat»en eta


NAGORE GOIBURU


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude