Pedro Garai: «Perretxikoak orain arte ez bezala erakutsiko ditugu»

1994ko maiatzaren 01a
Pedro Garai, ETBko "Mikologia" saioko egileari elkarrizketa
Pedro Garai: «Perretxikoak orain arte ez bezala erakutsiko ditugu»
Betidanik irudi arloan mugitzen, irudien bitartez ezagutu du Iurretan bizi den bizkaitar honek perretxikoen mundua. «Mikologia» saioaren egile taldearen zuzendaria, zientzia honen jarraitzaile diren eta ez diren teleikusleen neurriko saioa egin nahi izan du.
ARGIA. Perretxiku bila egunpasa Nafarroara joaten diren horietakoa al zara?
PEDRO GARAI. Ez, duela bizpahiru urte arte ez nintzen perretxiko zale sutsua.
A. Orain bai, ala?
P.G. Azken bi urte hauetan perretxiko asko ezagutu eta aztertzeko aukera izan dut. Esnegorriak besterik ez nituen ezagutzen ia orain arte, eta orain askoz ere ezagutza zabalagoa dut.
A. Onddo batzuk landatu dituzue ETBn.
P.G. Asko, gainera. 1.000 espezie inguru genituen aukeran eta azkenean 300 ukituko ditugu. Atal kopuruak ez zuen gehiagorako ematen.
A. Zuek ere mikologiaren modaren trenera igotzen?
P.G. Ez da moda kontua. Betidanik izan dira Euskal Herrian perretxiko zaleak. Bi urte behar izan ditugu atera nahi genituen irudiak lortzeko. Perretxiko batzuk ez dira urtero ateratzen, eta hamaikatxo buelta egin behar izan ditugu hortik nahi genuena lortu ahal izateko. Irudi aldetik gauza berritzaileak eskaini nahi genituen. Perretxikoak orain arte ez bezala erakustea.
A. Adituren baten laguntza izango zenuten, ordea.
P.G. Roberto Lotina mikologoaren aholkularitza izan dugu uneoro. Uste dut programaren edukian asko nabaritzen dela. Horrez gain, izan da perretxiko zale anitzen laguntza ere; Ordiziako Imaz anaiena, adibide bat jartzearren.
A. Kutsu eruditorik?
P.G. Inolaz ere. Ez da eruditoentzako programa bat, parretxiko bila noizbehinka edota sarri antzera joaten direnentzat baizik. Zerbait jakin arren espezie desberdinak oso ongi kontrolatzen ez dituztenentzat.
A. Sukaldarientzat ere bai.
P.G. 13 atal ditu saioak, eta bakoitzaren amaieran sukaldari ezagun batek perretxikoekin osatutako plater baten errezeta eskaintzen du. Espezieak noiz, nola, non eta zein kondiziotan hartu behar diren ikasi ondoren, ikasitakoaz goza dezaten.
Amagoia Iban
63

Gaiez\Komunikabid\Telebista\ETB\Zuzendariak
Pertsonaiaz\GARAI2
Egileez\IBAN1\Komunikabid
ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!


Azkenak
Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude