ARGIA.eus

2020ko ekainaren 06a

Eragileen plaza!

SORTU KONTUA
Gipuzkoako elkarte naturazale eta kontserbazionistek elkar hartuta sortutako kolektiboa. Gizartean zein, batez ere, erakunde publikoetan Naturarekiko begirunea eta ekintza positiboak bultzatzeko asmoz sortua.
2020-04-08 09:00
COVID-19 krisiak eskala txikiko nekazaritzako elikagaien ekoizpenean eta nekazaritza ekologikoaren arloan dituen eraginak kontuan hartuta, Espainiar estatu osoko 500 erakundek baino gehiagok eskatzen diote Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioari neurriak har ditzala, horien artean Landarlanek eta Naturkon Gipuzkoak ere.   
 
 
mercado01mercado02
 
 
ESKATZEN DUGU:  
 
  1. Autonomia-erkidegoei eta udalei beharrezko jarraibideak ematea, beren eskumen diren merkatu ez sedentarioetarako irtenbideak bila ditzaten, sarbide kontrolatua ahalbidetzen duten espazioetan, Balear Uharteetako Gobernuak ezarritako protokoloen arabera osasun-higiene eta -segurtasuneko baldintzak arautuz, COVID19 kutsatzea saihesteko, biztanle guztientzako elikadura- eta elikadura-bide egokiak hobetzeko helburuarekin.
  2. Esplizituki baimena ematea elikagaiak beren kabuz hornitzeko etxalde, baratze eta ukuiluetara joateko, baita pertsona hori nekazaritzako erregimenean alta emanda egon gabe ere, bai etxaldearen funtzionamenduari eusteko, bai elikagaien uztarako, Galiziako Landa Ingurunearen Sailak egin duen bezala. Halaber, baimendu daitezela transhumantea eta transterminantea den aziendaren joan-etorriak.
  3. Martxoaren 14ko 463/2020 Errege Dekretuaren 7.1.a artikuluaren barruan, kontsumitzaileek baserrian/ekoizpen gunean zuzenean elikagaiak erosteko egiten dituzten joan-etorriak kontuan hartzea, baserri/ekoizpen gune hori ohiko saltokia bada, edo kontsumo-taldeetan, betiere ezarritako segurtasun-protokolo guztiak betetzen badira.
  4. Erosketa publikoan (ospitaleak, zahar egoitzak, jantoki sozialak, eskolako jantokiak, etab.) eta elikagai-bankuek, inoiz baino gehiago, tokiko produktuak, ekoizle txikienak eta agroekologikoak lehenetsiko dituzte, batez ere ostalaritzaren itxierak gehien kaltetu dituen sektoreetako produktuak.
  5. Abeltzainei osasun-erregistroak ematea malgutu, bultzatu eta azkartu dadila, produktuak zuzenean saltzea errazteko, esne gordina barne, baldin eta 853/2004 Erregelamenduaren III. eranskineko IX. ataleko I. kapituluko irizpideak betetzen badira.
  6. Neurri fiskalak ezartzea, hala nola autonomoak ordaintzetik salbuestea, nekazaritzako elikagaien ekoizle txikiei laguntzeko, jendartearentzat funtsezkoak diren beste sektore batzuekin bezala, COVID19ren pandemiarekin lotutako krisiak eragindako galerak arintzeko. Halaber, inoiz baino gehiago bermatu behar da industriak eta banaketak bidezko prezioa ordainduko dietela ekoizleei.
  7. Autonomia-erkidegoei eta udalei, estatuko segurtasun-indar eta -gorputzei eta, oro har, jendarteari jakinaraztea oso garrantzitsua dela, inoiz baino gehiago, ekoizleek eta saltoki txikiek gure nekazaritza-ekosistemak elikatzea eta haiei eustea. Beraz, ahalik eta produktu gertukoenak eta freskoenak kontsumitzea, bai eta hurbileko merkatu ez sedentarioen eta zuzeneko salmentako beste bide batzuen elikadura-segurtasuna ere.
  8. Zuzeneko salmenta eta banaketa-kanal laburrak erraztuko dituzten ondorengo guztiak aintzat hartzea: udal-hiltegiak edo komunitate-hiltegiak, edukiera txikiko espezie anitzekoak, ustiapeneko hiltegiak eta/edo hiltegi mugikorrak berrirekitzea edo sortzea sustatzea, segurtasun-neurriak areagotzeko, animalien sufrimendua gutxitzeko eta ustiategi txikiei laguntzeko, eta lokalak berriro irekitzea edo zatiketa-aretoak sortzea. Hori guztia sektoreko errealitatearekin bat datozen araudi higieniko-sanitarioekin.