Iñaki Uriarteren eguneroko jada mitikoak ezagutzen dituenak jakingo du: tipoak badu leku kutun bat, erlaxatzeko, ihes egiteko: Benidorm. Benidorm, sinpatikoa zait, batez ere Rafael Chirbesen Mediterráneos saiakera bilduma irakurri nuenetik. Are gehiago Uriarterenak leituta: “Berriz egon gara Benidormen, astebete. Berriz oso ondo. Han beti sentitzen naiz lasai eta buruargi. Ia ezer egin gabe. Ez dakit zer gertatuko litzatekeen denboraldi luze bat emango banu. Edonola ere, ona da halako leku bat izatea”.

Kontrastean, zera diosku jarraian: “No sé estar en S.S.”. Ez dakiela egoten Donostian alegia, beti sartzen zaiola nolabaiteko malenkonia itogarri bat: “Oraina korapilatzen zait haurtzaroko geruza oso antzinakoekin, eta horrek nahasmena sortzen dit eta inondik inora Benidormekoa bezain erlaxagarria ez den animo egoera bat. Itsasoa begiratzera ateratzen naiz. Begiratzen dut, dena bere lekuan dagoela konprobatzen dut, baina etxera itzultzen naiz bilatzen nuena ikusi gabe”. Kuriosoa da, Chirbesek hau esaten baitu aipatu liburuan: “Donostiako Parte Zaharraren fotokopia lauso eta eguzkiak erretako bat osatzen dute Benidormeko euskal taberna horiek guztiek”. Psikoanalistaren batek analiza dezala Uriarterena.

Haren jolasa jarraituz, aste batzuk daramatzat bizitzen berriz H. deituko dugun herrian, nire herri betikoan. Eta, hasierako ustearen aurka, azken hamabost urteetan ezagutu dudan herri oporretakoaren oso bestelako gauza bat aurkitu dut, gauza bat ezaguna, orain hamabost, hogei, hogeita bost urte bizi izan nuenarekin antz handia duena. Eta, onena, ez dut sentitu nostalgiarik batere, kontrara. Agian Mediterráneos irakurrita nagoelako, eta Chirbesen hitz hauek dauzkadalako burmuinean tatuatuta: “Zure nerabezaro galduagatik negar egitera dedika zaitezke. Hezigarriagoa iruditzen zait, ordea, mutiko haren irrikek hartu zuten norabidea argitzen saiatzea”.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude