Gaindegia: 10 urte Euskal Herria erretratatzen

Gaindegiak, Euskal Herriko ekonomia eta gizarte garapenerako behategiak, maiatzaren 29an hamar urte bete ditu Euskal Herria batzen eta egituratzen. Hainbat koloretako lagunak izan ziren Donostian Gaindegia sortu zutenak, alabaina, bazuten zerk batu. Euskal Herri osorako erakundea nahi zuten, sektore banaketak gainditu, Euskal Herria garatzeko gai estruktural eta estrategikoei buruz ezagutza eta eztabaida bultzatzeko. Hiru ardatz zituen: Euskal Herriaren argazki sozioekonomikoa egitea; hausnarketa eta eztabaida bultzatzea; eta sareak sortzea erraztea administrazio banaketa gainditzeko.

Zailtasunak zailtasun, hamar urte eta gero, Gaindegiak izaera propio eta aitortua du, eta teknikari talde gero eta egonkorragoa. Haren zerbitzuek eta diskurtsoek gero eta leku gehiago dute gizartean. Horri eskerrak, gaur egun hobeto ezagutu daiteke Euskal Herriko sozioekonomiaren argazki erreala. Gaindegiak nahi duenaren esku jartzen ditu Euskal Herriaren ezaugarri ekonomiko eta sozialak ezagutzeko bitartekoak. Arduradunek badakite zer dagoen egiteko; ekonomiari eta gizarteari dagokionez, Euskal Herria artikulatzeko moduez egon beharko luketen hausnarketak eta eztabaidak ahuldu egin dira.

Euskal Herrian, auzoko herrialdeetan eta munduan gertatzen ari diren aldaketa handiei aurre egiteko erreminta beharrezkoak eskura jartzeko konpromisoa hartu dute. Horregatik guztiagatik, hamargarren urteurrenean Gaindegia zoriontzea dagokigu, eta aurrera begira Euskal Herriaren argazkirik osoena egiten jarrai dezan opa diogu. Erakundeek aitor dezatela egiten duen lana, baita ordaindu ere.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude