Krisi ekonomikoa eta nazio subiranotasuna

PPren eskuetan dagoen Espainiako Gobernuak bere politikak zentralizatu nahi ditu; autonomiak dituzten eskumenetatik harago joatea eragotzi nahi du. Areago, eskumen horiek murriztu nahi ditu. Ez du besterik gabe gainerako nazionalitateen asmo soberanisten eta independentisten aurka borrokatuko, saiatuko da ahal duen neurrian estatu autonomikoa “deskafeinatzen”, egungo eskumenen aurkako neurriak inposatuz. Bide horretatik doa PFEZ berria ezartzeko ekimena. Espero dezagun Euskal Herriko foru aldundiak ez direla politika horretara makurtuko eta gure historian askotan erabili izan den foru baimenari helduko diotela, hau da: “Onartu bai, baina bete ez”. Gobernu berriak hitzarmen kolektiboen negoziazioa ere zentralizatu nahi du; euskaldunen soldatak larriki kaltetuko lituzke horrek, beherantz egingo bailukete, eta baita lan baldintzak ere, lanpostuak prekarioago bihurtuko lituzkeelako.

Hori da datorkiguna, gure subiranotasun ekonomiko eta politikoa ez dituztelako errespetatzen. Horregatik, garrantzitsua da sindikatuek, alderdi politikoek eta eragile sozial abertzale eta aurrerakoiek krisi garaiari irtenbide duina eskainiko dion euskal akordio nazionalaren alde egitea. Ona litzateke azaleko protagonismoak saihestu, aurreiritziak baztertu, eta elkarrizketari eta negoziazioari ekitea.

Subiranotasun ekonomiko eta politikorik gabe pobretzen jarraituko dugu, prekariotasuna handituko da eta nazio izaera gutxitzen joango da guregan. Euskal Herriak eskubidea du bere subiranotasun ekonomiko eta politikoa erabiltzeko. Fronte guztietatik eta aukera abertzale eta aurrerakoi guztietatik norabide horretan elkarren ondoan borrokatzea, “herria egitea” da, Euskal Herri subiranoa eraikitzea da.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude