Mondragon Taldea eta Bankoa-Ipar Kutxa

Krisiaren testuinguruan, astero ez da izaten finantza eta ekonomia albiste onik Euskal Herrian. Horregatik, nabarmendu nahiko genituzke joan den asteak ekarri dizkigun bi notizia esanguratsu: Mondragon Taldeak etekinak eta lanpostuak berreskuratu ditu, eta Ipar Kutxak eta Bankoak banku entitate berria sortu dute. Finantza arloko euskal lurraldetasunaren egituraketarako, eta Mondragon Taldeak lanpostuak berreskuratzeko duen eragiteko gaitasunerako, bide onetik doazen albisteak dira biak ala biak.

Mondragon Taldeak (85.066 enplegu,  horietatik 36.950 Hego Euskal Herrian) 178 milioi euroko etekinak izan zituen 2010ean, aurreko urtekoak hirukoiztuz. Industrian berreskuratu zuen enplegua, 1.378 lanpostu gehiago hain zuzen ere. Nazioartean hedatzearen eta berrikuntzaren alde egin zuen beste behin ere. Emaitza on horiek ez ditu izan neurri ekonomiko eta finantzarioengatik soilik, baita langileek onartutako neurri sozialengatik ere. Mondragon Taldeko industria arloak hobetzen badu, bere inguruak ere hobetuko du, besteengan eragiteko duen ahalmenagatik.

Bi euskal finantza entitate txikik, Bankoak eta Ipar Kutxak, erabaki dute euskal banku erakunde berria sortzea. Credit Agricole frantsesa buru duela, eta egoitza sozialak Bilbon eta Donostian dituela, Euskal Herri osoan arituko da. 132 sukurtsal eta 667 langile izango ditu. Bi erakundeek beste batzuen kontrakoa egin dute, aurrezki kutxa batzuk Espainiako Estatura hedatu baitira –BBK Cajasurrekin batu zen eta CAN Banca Cívicarekin–. Ea Ipar Kutxaren eta Bankoaren mugimendu honen buruan, noizbait, euskal aurrezki kutxen fusioa datorren, eta horrela, Euskal Herriaren interesen zerbitzura egongo den finantza erakunde indartsua sortzen den.

 


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude