Otordu arinak egiten ikastea komeni


2007ko otsailaren 11n
Mendebaldekook ikaragarrizko eskaintza daukagu janari-edarietan. Baina, aldi berean, gure eguneroko jan-neurrian gero eta kaloria gutxiago behar ditugu gure bizimodua asko aldatu delako -jarduera fisiko gutxiago, ohitura sedentarioagoak, erosotasuna...-. Denetik jan behar da baina ahoratzen dugun energia mugatzea komeni da, obesitatean ez erortzeko. Horixe da «light» esaten zaien janariek arrakasta izatearen arrazoi nagusia.

Printzipioz, filosofia egokia da: koipe eta azukretan urriagoak diren elikagaiez osatutako jan-neurria egitea. Baina horretarako ez ditugu zertan "light" produktuak kontsumitu. Bestalde, produktu horiek garestiagoak izan ohi dira eta neurririk gabe har ditzakegu. Horrek kontrako eragina ekar dezake: produktua «light» izan arren, gehiegi kontsumituz gero energiaren ekarpena normaletik gora igo daitekeelako. Hona hemen aholku batzuk, otordu arinagoak egiteko:

- Saihestu aurrez prestatutako saltsak eta ongarriak. Joka ezazu irudimen pixka batekin, funtsezko osagaiak baliatuz (olioa, ozpina...). Zaindu olioen kopurua -ahal izanez gero oliba-olioa edo soja-olioa erabili-, eta kontuz irinekin eta osagai kalorikoekin.

- Erabili zereal integralak, eta egunero berdura arrazio bat edo bi sartu zure otorduetan. Astean bizpahiru aldiz lekaleak izan beharko luke plater nagusi.

- Koipe gehiegi ez erabili, eta berdurekin konbinatu: espagetiak perretxikoekin, garbantzuak espinakekin...

- Esnekiak hobe gaingabetuak izatea: esneak, jogurtak eta gazta freskoak kaltzio eta proteina gehiago ekarriko dizute, apenas koiperik gabe.

- Kendu koipea eta azala oilaskoari, arkumeari edo txahalari prestatu aurretik. Aukeratu gantz gutxiago duten haragi-produktuak (urdaiazpiko ondua, solomoa, hegaztikiak) eta haragi zuriak (oilaskoa, indioilarra, untxia), haragi gorrien gainetik.

- Hobetsi arraina, mariskoa edo arrautzak (frijituak ez, ezta patata-tortillan ere), eta kontsumitu astean 4-5 aldiz.

- Baztertu frijituak eta ogi-irinetan edo arrautzetan pasatuak. Hobe janariak plantxan erreta, edo lurrunetan, edo mikrouhin-labean eginda.

- Postre arinak: mazedonia, sagar bizkotxoa, sorbeteak...


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude