Elikadura orekatuaren alde


2006ko urriaren 01an
Eliteko kirolarien eta Hollywoodeko izarren elikadura programa gogokoena La Zona izenekoa da. Barry Sears biokimikari iparramerikarra izan zen, duela 15 urte baino gehiago, aurrenekoz formulatu zuena, jendeari jaten erakusteko eta hainbat gaixotasuni aurrea hartzeko helburuarekin. Eta hori nola lortzen zuen? Funtzio fisiologiko ugariren kontrolaz arduratzen diren ekosanoideen ekoizpenean eraginez, hain zuzen ere.

Modu seguru eta eraginkorrean argaltzea; zahartze prozesua atzeratzea; menopausia, hipertentsioa, diabetea edo minbizia bezalako gaitzen sintomak desagerraraztea; gorputzeko funtzio hormonalak kontrolatzea; metabolismoaren gain hormonek duten eragina erregulatzea; intsulina bere maila egokietan mantentzea, osasun egoera orokorra eta gaitasun fisikoak hobetzea... Ondorio horiek guztiak eta gehiago agintzen ditu La Zona izeneko mirakuluzko dietak. Baina nola lortzen ditu agindutako ondorio horiek? Hiru makronutrigai nagusien kontsumoa -hau da, karbohidrato, proteina eta koipeen kontsumoa- jatordu bakoitzean 40-30-30eko proportzioan orekatuz eta gure elikadurari azken urteotan hain modan jarri diren omega 3 gantz-azidoak gehituz.

Bestetik, otordu batetik bestera ezin dira bost ordu baino gehiago igaro, eta horretarako tartean mokaduak egin beharko dira, intsulina maila iraunkorrean mantentzeko.

Garrantzi handikoa da janari iturriak ondo aukeratzea. Horrela, karbohidrato egokiak fruta eta berdurak dira, baina ez platanoak, mahaspasak, azenarioak, patatak, erremolatxak, kuiak, artoa eta ilarrak. Ogia, pasta eta arroza neurriz kontsumitu behar dira, eta opilak eta edari gozoak erabat saihestu. Proteinen artean, hobe arraina, oilaskoa, indioilarra, arrautzaren zuringoa, koiperik gabeko behi haragia eta esne erdigaingabetua kontsumitzea; eta ez, aldiz, haragi koipetsuak, esne osoa, arrautzaren gorringoa edota barrunbeak. Koipe egokiak oliba olio estra birjina, arrain olioa -omega 3 asko duelako-, olibak eta fruitu lehorrak dira, eta gantza, gurina, margarinak eta urdaia saihestea gomendatzen da.

Informazio gehiago 900 807 411 telefonoan edo www.enerzona.net web gunean aurki daiteke.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude