Hitz bitan


2005eko uztailaren 17an

Juan Gorriti honela mintzatu zen Aizun: «Niretzat artisaua artista handia da eta artista artisau. Niri berdin dit artista edo artisa, lan batek hunkitzen ez banau, ez dit ezer esaten. Artzainak artistak dira niretzat, eta koktelak egiten dituzten tabernariak ere bai. Eta mendian topatzen duzu poesia».

Arantxa Gurmendiren hitzok jaso zituen Berriak: «Kultura profesionalizatu egin da. Horrek alde onak eta alde txarrak ditu. Jendea hortik bizi da, eta proposamenen kalitatea igo egin da. Lanbide guztietan jasotzen da soldata bat. Beraz, kulturan zergatik ez? Alde txarra zera da: talde profesionaletatik kanpo kulturan jardutea zaildu egin dela. Talde amateurrek ez dute zentzurik dagoeneko».

Beñat Achiaryk Garari: «Herri honetan gauzak kontserbatzeko obsesioa izan dugu luzaz, baina, nire irudiko, metodo txarra baliatu dugu. Gauzak direnarentzat kontserbatzen baditugu ezingo dugu gure baitatik sortzen jarraitu. Sorkuntzak niretzat tradizioak bizirik dirauela frogatzen du, tradizio batean dagoen hura beti sortzen baitu. Gauzak asmatzen laguntzen digu».

Ainhoa Artetak opera zaletasunaz UKn: «Kantuak, arteak bezala oro har, hunkitu egiten zaitu ala ez zaitu hunkitzen. Ez da nahitaezkoa musikaz edo ahots-teknikaz asko jakitea».


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude