Perretxiko nahaskia

Hasier Etxeberria  | 
2004ko apirilaren 04a
Lehendabizi perretxiko salteatuak egingo ditugu, bere horretan ere zoragarriak direnak. Kazola batean su bizian jarri olioa. Perretxikoak eta gatz pixka bat gehitu eta pixkana egiten utzi, etengabe bueltak emanez, pixka bat txigortzen hasten direla ikusi arte. Sutatik atera baino minutu batzuk lehenago, baratxuri xehatua gehitu eta gatz puntua zuzendu. Horrelaxe jan nahi baditugu, mahairatzean, perrexila parparreatu. ûZiza hau oso fin eta usaintsua denez, batzuek ez dute baratxuririk erabiltzen. Gustu kontua daû.
Nahaskia egiteko, ordea, perretxiko salteatuak berotzen jarri kazola edo zartagin batean, kontuz, itsats ez daitezen. Arrautzak irabiatu eta perretxikoekin sutan dugun zartaginera bota, eta etengabe eragin koilara batekin. Gatzez zer moduz dagoen ikusteko probatu, eta krematsua dagoenean atera erretilu batera. Perrexil xehatua parparreatu.
Nahaski bat egiteko modurik egokiena ur-bainua da, horrela gelditzen baita benetan krematsua. Saiatu hala egiten, testura eta zapore bikain hori nolakoa den dastatzeko. Edozein nahaski, azkenean gurin eta esnegain harrotu pixka bat gehituz gero, gozo eta leun-leuna gelditzen da, Marilynen sedazko galtzerdien parekoa.

OSAGAIAK:

Kilo bat perretxiko garbi, handienak eskuez puska handitan zatituak
6 koilarakada oliba olio
Baratxuri ale erdi bat, xehatua
Perrexil xehatua, ximiko bat
Gatza

NAHASKIA
Oliba olio pittin bat
8 arrautza
Gatza
Perrexil xehatua

Perretxikoen garbiketa
Perretxikoa ûudaberriko ziza zuria, Calocybe gambosaû oso ziza klase estimatua eta garestia da. Horregatik, txukun-txukun eta kontu handiz garbitu behar dira halakoak. Ez dira sekula uretan sartu behar garbitzeko. Labana txiki txorrotx batez kendu zurtoineko lurra edo hondarra, mami gehiegi kendu gabe. Uretan bustitako zapi batez garbitu, harik eta itsatsitako zikinkeria gehiena kendu arte. Labana mutur zorrotz batez hosto txiki edo adaxka itsatsi guztiak kendu, eta ustelduta edo har edo animaliek jandako alde guztiak moztu.
Hortik aurrera, perretxikoak erabiltzeko errezetetan emandako jarraibideei kasu egin.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!


Azkenak
ASTEKARIA
Azkenak
EGILEAK
Eguneraketa berriak daude