BAREARI ERASO


2003ko otsailaren 16an
Ortuzain eta lorazainek ondo asko ezagutzen dituzte bare eta barakuilu edo marraskiloak. Neolitikoan antza landaregintza guda gisa hartzen da eta guda irabazteko arerioa ahal den ondoen ezagutzea bezalakorik ez omen da.... Bare eta barakuiluak gasteropodo lurtarren taldekoak dira eta hauetan ezagutzen diren hamabost bat mila espezieetatik hamar bat besterik ez dira gure ortu eta lorategietan kalte nabarmenak eragiten dituztenak. Nematodo ikusezinak, trikuak, satitsuak, ziraunak, batrakioak, hegazti ugari eta hauen artean oiloak eta batez ere ahate eta antzarrak dira bare eta barakuilu jale. Errautsezko hesiak euriak deuseztatzen ditu eta behin baino gehiagotan aitatu dugun garagardoz beteriko ontziarenak emaitza eskasetarako mantenu lan gehitxo du. Gau parteko balentrien ondoren egunez, berotik babesteko, teila edo plastiko pusken azpietan ezkutatzen direnez bildu eta hiltzen erraza da. Bildu eta hildako bareak hamar bat egunez usteltzen eduki uretan, ur horrekin landareak bustiz uxa, luturik janzteko denborarik gabe alde egingo dute. Nobedadeetan azkena, «Nature» aldizkarian argitaratua: Hawaiiko Pacific Basin Nekazaritza Ikerketa Etxean buruturiko lanekin ondorioztatu dutenez kafeinak bareen neurona egitura xaloa erre eta ziplo hiltzen dituela diote. %2ko kafeina kontzentrazioa duen urez bustitzen dituzte landareak. Saioren bat egin beharko dugu ea hemengo bareek zer dioten...


ASTEKARIA
2003ko otsailaren 16a
Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Azkenak
Ei politikariak, “pope” akademikoek esaten badizuete, aktibatuko al zarete behingoz?

Behetik gorako komunikazioetan ez da erraza mezuen garrantzia transmititzea eta makinaria politikoa aktibatzea. Askotan, gure mezuak "belarri batetik sartu eta bestetik atera" egiten direla sentitzen dugu. Beraz, gaurkoan, nazioarteko ikertzaile ospetsu batzuek... [+]


Mundu mailako lapurra

Azeria kanido bat da, otso eta txakurren familiako haragijalea. Animalia zuhur, maltzur eta argiaren fama dauka, eta ez alferrik! Ez da indartsuena izango, baina beti moldatzen da han eta hemen, mokaduren bat lortzeko.


Eguneraketa berriak daude