1.000 kaloriatik beherako jan-neurririk ezta udan ere


2003ko irailaren 28an

Uda-partean jende asko ibiltzen da aztoratuta bere itxurarekin. Jakina, hondartzara joateko garaia denez, geure gorputza guztien agerian jarri beharra izaten dugu, eta horrek soberan ditugun kiloak galtzeko grina edo afana pizten du gure buruan. Eta noski, neguan eta udaberrian metatutako gantzak derrepentean bota nahian, eguneroko kaloria kopurua neurriz kanpo murriztea izan ohi da askori bururatzen zaien erremedioa.
Beno, ba jakin ezazue guztiek: Nafarroako Unibertsitatean Endokrinologia eta Metabolismoko espezialista den Javier Salvador adituak esan duenez, "udan hain ohizkoak diren 1.000 kaloriaz azpiko dietak trastorno garrantzitsuak ekar ditzakete kontrol mediko egokirik gabe egiten dituzten pertsonen metabolismoan". Adituen ustez, trastorno horiek areagotu egiten dira tenperaturak gora egin ahala gorputzean eragiten den deshidratazio-egoera dela medio. Bestalde, era horretako jan-neurriek gorputzaren masa gutxitzea dakarte (masa horren alderdi magroa, giharrea alegia, da gehien galtzen dena), eta horrek metabolismo energetikoa ere murrizten duenez, ondorioz pisua berriro irabaztea askoz ere errazago gertatzen da.
Kasurik gehienetan, kiloen beherakada likidoen galerari zor zaio, eta gantzik gabeko masa-galerari. Horien ondorioz, itxura batean, bolumena eta pisua galdu egiten da. Baina galera horiek ez dute luzaroan irauten, eta hori baino okerragoa dena, galerak ez dira sortzen benetan obesitatea eragin edo sortzen duen atalean, gantz-ehunean hain zuzen. Beraz, argi ibili, eta dieta hipokaloriko bat egin nahi izanez gero, betiere orekatua izan dadila, eta medikuak agindua.


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude