DYAko boluntarioak Nafarroako suhiltzaileei batu zaizkie desinfekzio lanetan

  • 1977an errepide istripuen aurrean osasun babesa emateko Nafarroako DYA gobernuz kanpoko erakundea jaio zen. 43 urte hauetan zehar, beharrizanen arabera haien laguntza egoera ezberdinetara moldatu dute elkarteko kideek. Arrunta da entzierro, futbol partida edota festetan jendetzaren artean horiz jantzitako boluntarioak aurkitzea, eta baita haien kolore bereizgarri horrekin margotutako anbulantziak ikustea ere.


2020ko apirilaren 05an - 13:06
Argazkia: Mikel Urabaien

Lau anbulantzia garbitzeko lekua dago bertan. Kutsadura maila posiblearen arabera, ozonoz edo lixiba soilez desinfektatzen dituzte. DYAk egunero 20 litro ur behar izaten ditu garbiketarako. Ibilgailuak karpa ondora iristean, hustu eta ordu erdiz ozonoz lainoztatzen dute barnealdea; bitartean esku-oheak bi metodoak erabiliz garbitzen dituzte.

Osasun-langilek kutsatutako arropa kendu, eta boluntarioek desinfekzio gunean sailkatzen dute: berrerabilgarria, 72 orduko berrogeialdian egon behar duena; eta erabilera bakarrekoa. Ez dago jantzi askirik, eta kontu handiz zein elkarri hura maneiatzen laguntzeaz gain, zerbait apurtzekotan, ahal duten moduan konpondu behar dute; adibidez, zinta isolatzaile baten bidez.

Oraingoan ez dago ekitaldi masiborik, ezta errepide-istripu gehiegirik, suteen garrantziak ere eten bat egin duen modu berean. Gainera, beraiek ere arriskuan daude. Baina koronabirusaren krisiari ez diote bizkarra eman boluntarioek, eta moldatu egin dira beste behin, eskuragarri dituzten tresnak kaxkarrak badira ere: “Ez da kontzertu baten segurtasuna bermatzen egotea bezain atsegina edo segurua; baina laguntzeko gaude, eta egin dezakegun bitartean ez gara etxean geratuko”, ziurtatu dute María Eito, Iñigo Aceituno, Damián Castro eta Elisa Rekalde boluntarioek.

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 

 

Argazkia: Mikel Urabaien

 

 

 

 

 


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude