Nekazariek ere babesa erakutsi diote Durangaldeko Berton Bertokoa dinamikari

  • EHNE sindikatuak, ENEEK erakundeak eta Durangoko merkatu plazako baserritarrek atxikimendua eman diote eskola jantokietan bertako produktuak jatearen aldeko plataformari. Dinamika gero eta indar handiagoa hartzen dabil.

Anboto @anboto
2016ko maiatzaren 11
Argazkia: Anboto.

Zapatuan, Durangoko merkatu plazan talde argazkia atera zuten gurasoek, umeek, baserritarrek eta erakundeetako ordezkariek. Plataformakoek, ikasleen plateretako jakiak bertakoak, sasoikoak eta eskolako jantokian prestatutakoak izatea gura dute, eta martxoan eman zuten ekimenaren berri. Geroztik, atxikimenduak batzen dabiltza. Esaterako, Pirritx, Porrotx eta Marimotots pailazoena jaso zuten duela aste batzuk.

"Gure laguntza edukiko dute", esan du Urdaspal Alberdi baserritarrak. Bertako nekazaritzaren aldeko ekimen lez ere ikusten du, baina "gizarte osoarentzat onuragarri" izan daitekeela irizten dio. Gainera, ideia egi bihurtuko balitz, "bertako ekoizleen falta dagoela konturatuko ginateke", bere arabera (Izan ere, 2.000 ikasletik gora egoten dira egunero Durangaldeko jantokietan). Horregatik, atzetik bestelako beharrizan batzuk piztuko lituzkeelako ere, interesgarria ikusten du.

"Logikaz betetakoa"

EHNE sindikatuko Alazne Intxausperen iritziz, "oso garrantzitsua da gurasoek euren seme-alaben elikaduraz arduratzen hastea". Elikadura, hezkuntza sistemaren parte izan beharko litzatekeela dio, eta proiektu integral baten beharra dagoela; umeen heziketa edota sukaldeko langileen baldintzak ere kontuan hartu behar dira bere ustez, ez bakarrik ekologikoa jan ala ez. Guraso elkarteen erabakitzeko eskubidea defendatu du, eta eskariari erantzutea administrazioaren ardura dela nabarmendu du.

Roman Bengoa ENEEK-eko (Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilua) kidea da, eta gurasoen eskaera, "logikaz betetako gauza bat" dela esan du. Horregatik, aurrera eraman beharrekoa dela ikusten du. "Bertako nekazaritzak edukiko lukeen gorakada" azpimarratu du.

Albiste hau Anbotok argitaratu du eta CC-by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!


Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
"Mitxoletak nahi ditugu", pestizida guztiak orain debekatzeko aldarria

Urriaren 5ean milaka pertsona bildu dira Frantziako Estatuko hirurehun hiri eta herri baino gehiagotako udaletxeen aurrean, "Nous voulons des coquelicots" (Mitxoletak nahi ditugu) deialdiarekin bat egiteko. Bi urte iraungo duen kanpainaren antolatzaileek ez dute huskeria eskatzen: pestizida kimiko guztiak debekatzea eta oraintxe bertan. Bioaniztasunaren hondamendiari eta gizakien pozoiketari behingoz erremedioa jartzea aldarrikatuko dute hileroko lehen ostiraletan.


2018-10-21 | Jakoba Errekondo
Baratxuriak itsasoa du maite

Baratxuriaren sasoia hemen da. Baratxuria ereiteko sasoia. Bere uztarena geroago izango da, eta hura buruan ekin behar lanari. Burua buruan, baratxuriarena zeurean. Baina denok ez dugu baratxuriaren burua helburu. Gero eta maizago ikusten da baratzeetan berdetarako ereindako baratxuria. Baratzeetan eta lorontzietan ere bai. Baratzegintzari ekiteko landare errazenetakoa da baratxuria. Terrazan, balkoian, leiho-koskan ontzi ttiki bat nahikoa da; baratxuri burua oso osorik hartu eta lurpean sartu,... [+]


Ramen: atzoko beharra, gaurko moda

Tokio, 1945eko urria. Japonia errenditu eta Bigarren Mundu Gerra ofizialki amaitu eta hilabetera, hiriburuan merkatu beltzeko 45.000 postu inguru zeuden. Horietako askok janaria saltzen zuten, nagusiki “ramen” izeneko zopa edo eltzekoa.
 


2018-09-19 | Nahia Ibarzabal
Azukre gaindosia txikitatik: umeen jogurtek ezkutatzen dutena

921 jogurt eta zenbait esneki aztertu ditu Erresuma Batuko ikerketa batek eta ondorioztatu duenez, “organikoa” etiketa daramaten produktuak dira azukre gehien izaten dutenak. Adierazi dutenez, jogurta produktu osasuntsutzat daukagu, baina azukre kopuru handiak ez dira gorputzarentzat mesedegarriak.


2018-09-18 | ARGIA
Asteburuan 'Terra Madre' ospatuko dute Turinen eta tartean izango dira Iparraldeko baserritarrak

Heldu den asteburuan, irailaren 20tik 24ra, Italiako Turinek ikusiko du kultura gastronomikoaz nazioartean burutzen den feriarik inportanteena. Slow Food mugimenduaren inguruan sortutako Terra Madre antolatzen dutenen arabera, 160 herrialdetako 5.000 ordezkari bilduko dira, 800 erakustoki animatuz. Ipar Euskal Herriko laborantzaren ekoizpen ezagunenetakoak ere bertan izango dira.


2018-09-12 | ARGIA
Fabian Tomasi hil da, agrotoxikoen eta transgenikoen kontrako borrokan erreferentea

Soja laborantzara bideratutako nekazaritza estentsibo landa batean egin zuen lan Tomasik. Landa gunea fumigatzeko erabiltzen ziren agrotoxikoek eragindako gaixotasunaren ondorioz hil da.


Eskolara itzulera
Ausolan, handitzen-handitzen... erraldoi bat txikien mahaian

Euskal Herriko ikastetxe publikoetako jantoki gehienei zerbitzua ematen dien ostalaritza eta catering enpresa Europako handienen artean da jadanik.


2018-08-28 | ARGIA
Frantziako Oleron irla McDonalds gabeko eremu izaten jarraitzeko borrokan

McDonalds jatetxeen kateak irlan saltoki bat jarri ala ez, lau urte dirau auziak zabalik. Irailerako espero da auziari amaiera emango dion ebazpena.


Burujabetza behetik gora eraikitzen da
MULTIMEDIA - solasaldia
Euskal Herriko Laborantza Ganbarako presidente ohi eta ELB sindikatuko kide Mixel Berhocoirigoin-en hitzaldia, ekainaren 16an Gasteizen, ELA sindikatuak antolatutako "Burujabetza nazionala eta auzi soziala" mintegian.

Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude