Baserritik mundura, etorkizuneko elikaduraz jabetzeko

  • Martxan da Baserritik Mundura ikastaroaren bigarren edizioa. Gure elikaduraren etorkizuna jokoan izenpean, elikadura burujabetza eta agroekologiaz arituko dira ia urtebetez. 2017ko urritik 2018ko azarora bitartean ekitaldiak eta mintegiak antolatu dituzte EHUn eta hainbat herritan.


2017ko urriaren 20an - 12:01
Iazko edizioaz pozik agertu ziren antolatzaileak (Argazkia: elikaherria.eus)

Lehenengoa Villabuenan izango da, urriaren 20an, ostiralean eta Nekazaritzaren funtzioa XX. mendean izenpean. Egungo nekazaritzari kalte egiten dieten arazoek tokiko produktuei nola eragiten dien aztertuko dute. Andoni Garcia COAG eta EHNE Bizkaiako kidea, Esti Besa Etxalde Nekazaritza Iraunkorreko kidea eta Itxaso Compañon Mozo bodegako arduraduna izango dira hizlariak.

Ikastaroaren xedea euskal nekazaritzaren sektorea eta euskal baserritar erakundeak indartzea da, prestakuntza, ikerketa eta aliantzak zabalduz, beti ere, ikuspegi kritiko eta internazionalista batetik.

Antolatzaileak Etxalde Nekazari Mugimendua, EHNE Bizkaia, HEGOA Ikerketa Taldea eta EHU dira. Unibertsitateko formazio eta ikerketa eremuak zabaldu nahi dituzte, elikadura burujabetzan oinarrituta. Nekazaritza sektorean instalazio prozesuandagoen nahiz interes hutsa duen edonork hartu dezakeen parte ikastaroan.

Hamaika ikasgaietan banatu dute ikastaroa, eta landuko diren gaiek nekazaritzaren hainbat aurpegi azaltzen dituzte. Besteak beste, elikadura burujabetzarako politika publikoa, nekazaritza ekoizpenak eta elikagaien transformazioa edo nekazaritza feminista.  

Informazio gehiago hemen aurkitu daiteke.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude