Piztu Ezazu Argia 970x90

Amaia eta Domingo Etxeberri-Bortheiri: "Zaldikia gehiago garatu nahi dugu"

Amaia eta Domingo Etxeberri-Bortheiri Suhuskuneko “Amestoia” etxaldean ari dira. Ardiak, behiak eta behorrak hazten dituzte. Pottoken haragia transformatzeko hautua egin dute eta zuzenean saltzen dute “Zaldi Xuri Beltz” izenarekin. Apirilaren 9an bisitarientzako ikusgai egonen da “Amestoia”, Euskal Herriko Laborantza Ganbararen laguntzaz.

Laborari herri baten gain behera, Le Goff soziologoak kontaturik

Jean-Pierre Le Goff soziologoak 2012an agertarazi zuen “La fin du village. Une histoire française” liburua (Gallimard). Lan hortan aztertzen du Cadenet deitu Vaucluse-eko herri batek Bigarren Gerlaz geroz ezagutu bilakaera.

Maider Azarete: "Sanoki jateko, pozoirik gabeko produktuak proposatzen ditugu"

Maider Azarete baratzezaintza ekologikoan ari da Sarako “Ibarsoroa” etxaldean. Zuzeneko salmenta egiten du eta hilabete gutxi barru bigarren lanpostu bat sortuko du, bere bikote Sebastien hasiko baita berarekin.

UMPko 'Zorro'k hartu gaitu laborariok: dena su, bainan elkor eta itsu

Confederation Paysanne sindikatuko kideei hitzordua jarria zien Pariseko egoitzan Frantziako politikari handiak. Tartean izan da Mikel Hiribarren, ELBko ordezkari konfederazioan idazkari nagusi dena. Hona kronika.

Gexan Costera (Ameztia): "Mahastian untsa arizan behar da arno onaren egiteko eta errazkiago saltzeko"

Gexan Costera mahastizain independentea da "Ameztia" etxaldean, Baigorrin. 2013a arte Jean-Louis Costerak kudeatu zuen "Ameztia", Irulegi sor markako ardoen artean marka ezaguna. Urte horretan hartu zion segida bere hiloba Gexanek. Hau laborantza munduan ardiekin hasia zen. Produkzioaren erdia etxean bertan saltzen du, mahastiak eta sotoa ezagutzeko antolatzen dituen bisita gidatuei esker.

Berriz ere emango du!

Uholdeak etorri dira, goian-behean. Ibaia errio bihurtzen den lurretan gaude, erribera galantak Atlantikoari begira. Erribera hauek itsasoaren gora-beheren eraginetik babesteko eraikitako muntoak eta zanpiadurak ederki gainditu ditu goitik datorren uholdeak. Ibaiaren arro guztian, mendietan eta...

Laborantxa eta euskara uztartuz, herria gora Nafarroan

Errigora izeneko ekimenaren arrakasta azkartuz doa. Nafarroako hegoaldean, euskara ofiziala ez den zonaldean, lekuko laborantxako ekoizpenen banaketari lotu dira herritarrak, etekinak euskalgintzaren dirustatzeko biltzen direlarik. Elkar lan ikaragarriaren sortzeko parada izan da ere. Jaz 8.000 saski banatu zituzten, aurten 12.000, hots %50a gehiago.

Kilo bat sagar 12 xentimotan... Nork ostu ditu fruituak?

EHNE sindikatuaren Ardatza hilabetekarian Nafarroako fruitu ekoizleek salatu dute 2014a izan dela alor horrentzako aspaldiko urterik gaiztoena. Ezin dute ulertu zergatik ordaintzen zaien ekoiztea kostatzen zaiena baino merkeago.

Mixel Berhokoirigoin: "Ainitz laborari etxen bezala, konfiantxan, senditzen dira EHLGn"

Mixel Berhokoirigoin izan da Euskal Herriko Laborantza Ganbara sortzeko ekintzaile nagusia. Egunotan Ipar Euskal Herriko ganbara alternatiboaren lehendakaritza utziko du, erakunde honen lehen hamar urteetan egindako bideaz pozik. ELB sindikatuaren Laborari astekariak elkarrizketatu du EHLGk justu hamar urte betetzen dituen honetan.

Laborantza Ganbararen 10. urteurren festa, 17an Ainiza-Monjolosen

Euskal Herriko Laborantza Ganbara (EHLG) 2005eko urtarrilaren 15ean sortu zen, helburu bikoitzarekin: "Iparraldeko kuadro instituzionalaren eraikuntzan parte hartzea eta laborantza herrikoia garatzea, laborarien, naturaren eta kontsumitzaileen errespetuan".

Arño Hegiaphal hil da, Zuberoako militante abertzale historikoa

Laborari astekariak ezagutarazi du hil berri dela Sohütan Arño Hegiaphal militante abertzale zuberotar historikoa.

Koldo Biskai: “Biperraren hobetzeko egin lanaren emaitza lurralde hunen esku atxiki dugu"

Biper ezti ekoizleen lanak ondoko hilabeteetan Label gorria eskuratuko. Biperraren hobetzen eta garatzen ainitz urte pasatu ondoan, kanpora ezagutarazi nahi dute orain. Biper Eztia elkarteak 16 ekoizle biltzen ditu, Landetako Seignanxekoak eta Euskal Herrikoak, hiru biper gozo ekozten dituztenak: Errobi, Aturri (gehien erabilia) eta Errekaldea. Koldo Biskaik barazki eta landareak ekoizten ditu Ahatsan (Nafarroa Beherea) eta Biper Eztia elkartean labelaren dossierra landu duen taldean ari da.

Peio Iriart, Zaron laborari: “Etxalde ttipietan bada bizitzeko ahala”

Peio Iriart laborari ari da azken 11 urteotan Zaro herrian, Nafarroa Beherean. Biologikoan hazten ditu behi eta zerriak, zuzeneko salmenta eginez. Pirenaika behiak sartu ditu. Zerriki biologikoan eskaria oso handia da.

Palestina, olibondoen arteko gatazka

Urri amaieran Euskal Herriko laborari eta herritarrez osatu ordezkaritza bat izana da Palestinan lurralde okupatu honetako erakundeekin elkartzeko. ELB sindikatuaren izenean Ana Bados joan da. Egonaldi laburrean ikasitakoen berri eman du.

Eskalera goitikoan gogoeta laxoak

R= P x Q. Hauxe formula berezia. Lurramako eskailer automatiko luze hura jautsi orduko ikasi duguna. Paper banatzen ari zen laguntzaile batzuek salatu daukutena. Lehen bezala orain ere hiru hizki horien artean kokatua omen baitago laboraria. Irabazia ateratzen da preziotik eta kantitatetik. I = P x K hain segur gure hizkuntzan.

Jean-Jacques Prebende: "Etxeko olio botoilak Lurraman atxeman daitezke"

Jean-Jacques Prebendek Gabadin (Nafarroa Beherea) eguzkilorea lantzen du azken zazpi urteotan, hazitarako artoa utzirik. Lorearen haziz egindako turto edo opilez elikatzen ditu behiak eta prentsaturik ateratzen dien olioa hein batez traktorea mugiarazteko darabil. Nouste-Ekilili kooperatibakoekin batera mahairako baserriko olioa merkaturatu dute.

Jean-Jacques Prebende, Gabadiko laboraria: “Etxeko olio botoilak Lurraman atxeman daitezke”

Jean-Jacques Prebendek Gabadin (Nafarroa Beherea) eguzkilorea lantzen du azken zazpi urteotan, hazitarako artoa utzirik. Lorearen haziz egindako turto edo opilez elikatzen ditu behiak eta prentsaturik ateratzen dien olioa hein batez traktorea mugiarazteko darabil. Nouste-Ekilili kooperatibakoekin batera mahairako baserriko olioa merkaturatu dute.

Lurrama 9 Miarritzen, famili nekazaritza maite dutenen bilgune nagusia

Ostiralean hasirik igandea arte luzatuko da Miarritzeko Irati gelan Lurrama azoka eta Familia Laborantza izango du gai nagusia. Savoia izango da herrialde gonbidatua. Hiru egunotan Miarritzeko Irati azokagunean (aireportuaren ondoan) merkatua, bazkariak, erakusketak eta hitzaldiak izanen dira. Aurten, gainera, kanpoan instalaturik dago karpa bertan laborantzan erabili daitekeen tresna berriak aurkezteko. Aurtengo edizioari goiburutzat "Familien Laborantza herrikoia" ipini diote, laborantza hau zehazki zer den, zein oztopo eta zein aterabide izaten ahal dituen esplikatuko du Lurramak. Savoiako herria izanen da heldu den edizioko gonbidatua. (Ikus Lurramaren egitaraua osorik).

Errigoraren saskiak 425 puntutan eska daitezke azaroaren 12ra bitartean

Salgai daude jada Nafarroa hegoaldeko produktuen saskiak eta azaroaren 12ra arte eskatu ahal izango dira Euskal Herriko 425 eskaera puntutan.

Jon Harluxet, Duzunaritzeko laboraria: "Duela 50 urte, etxalde bezainbat hazi mota bazen"

Jon Harluxetek Duzunaritzeko bere etxaldean nagusiki euskal arto gorria ereiten du. Lekuko arraza eta barietateen garrantziaz mintzatu zaio Laborari astekariari.

Haziak protagonista Zeberioko lehen sektoreari buruzko jardunaldietan

Lehenengo sektoreari buruzko II. Jardunaldiak antolatu dituzte Zeberion urriaren 3an eta 4an. “Haziak eta ezagutzak trukatuz” du izena jardunaldiak eta ostiral arratsalde eta larunbat goizez, hitzaldiak, eztabaidak eta bideo emanaldiak izango dira Zeberioko plazako ermitan bertaratu nahi duten guztientzat.

Cesar del Rio, Aezkoan laborari: “Niri gustatzen zait Pirenaika behia, hemengo arraza da”

Cesar Del Rio abeltzaintzan ari da Aezkoako Hiribeerrin. 50 behi dauzka itsas mailatik 950 metrora daukan etxaldean. Eskualde honetan Pirenaika arraza da nagusi aspalditik hona.

Gizarte Segurantzak ez ditu familia nekazarien eskubideak errespetatzen

Ibabe Urzelaik Okarizeko (Araba) Sorgin Soro nekazaritza hustiategiaren titularitza pertekatzen du Mikel bere bikotekidearekin 2013ko urritik. Bide berriak dokumentalean bizimodu hau aukeratzeko arrazoiak azaltzen ditu eta bideragarria den bide hau aukeratzearen poztasuna azaltzen du. Proiekzioa hasi aurretik, aldiz, oso egoera ezberdina azaldu zuen.

Ohiturak ongarritzen

Gipuzkoako Baratze Parke Sarea abian jarri zenetik 600 bat baratzezain berri daude, adin guztietakoak, kalekumeak gehienak. Hiri baratze horiei bisita egin diegu eta baratzezain berriak tomatearen erdoilarengatik kezkatuta topatu ditugu uda hasiera umel eta goibel honetan.

Uholdeen kalteak konpontzeko 10 milioiko laguntza bideratu nahi du Kontseilu Nagusiak

Uholdeek eragindako kalteek Ipar Euskal Herrian 10 milioiko kostua izango dutela iragarri du Georges Labazée Pirinio Atlantikoetako Kontseilu Nagusiko presidenteak. Ostiralean bozkatuko da diru laguntza hori eman ala ez erabakitzeko.

"Bidean", baserritarrengan oinarritutako nekazaritza bideoz azalduta

ARGIAk "Bidean" izenburupean euskaraturik ikusgai dago, gune honen Multimedia atalean, Frantziako Confederation Paysanne sindikatuarentzako (ELB horren barne da) Mathieu Eisingerrek sortu duen "En route" bideoa. Bertan era oso didaktikoan azaltzen da nekazaritza industrialaren eta baserritarrengan oinarritutako alternatiboaren arteko aldea.

Peio Irikin: "Gerezia freskoan saltzeko izpiritua berriz piztu da"

Peio Irikin hirugarren urtez ari da Itsasuko etxaldean. Aitarekin antolatua duen baserriaren produkzioa gehiago dibertsifikatzeko modua egin dute Peio hasi denean Olasur etxaldean: euskal txerriak, sasi ardiak eta Itsasuko gereziak.

"Iparraldeak estimu handiegia die kanpoko aberatsei"

“...Eta indarrak ongi errotuz, gure sustraiak lurrari lotuz...”.

Peio Bereterbide: "Mendiko laborantzarendako, bortua behar da salbatu"

Peio Bereterbidek Jatsaguneko larreak ezagutzen ditu esku-ahurra bezala. 1976tik pasatzen ditu bertan udak bere ardi beltzekin. Uharte-Garazin 15 hektarea zelai eta soroekin 320 ardi eta 11 behi bazkatu behar dituen Bentta etxaldearentzeko funtsezko osagaia da udako mendialdia.

Michel Riouspeyrous, Irulegiko mahastizaina: "Bihar ere, landareen erabiltzeko libertatea hartuko dut"

Asuna, iratzea edo azeri buztana erabiltzen ahal dira landareen azkartzeko edo eritasunetaz zaintzeko. Bainan prestaketa naturalak ez dira legearen gustukoak. Erabilpenaren baieztatzea galdegiten dute laborariek. Michel Riouspeyrous Irulegin mahastizain ari da eta bere mahatsondoen artatzeko bezala indartzeko erabiltzen ditu senda-belarren jusak.
Multimedia

2015-03-12  |  Laborantza

Mikel Hiribarren - Ahoan bilorik gabe

Mikel Hiribarren Itsasuko laboraria da, Confederation Paysanne sindikatuko idazkari nagusia. Herria astekariak, Euskal Irratiak, Hitzak, Kazeta.infok eta Kanaldudek elkarlanean egindako hileroko saioa da «Ahoan bilorik gabe».

2015-02-24  |  Laborantza

Saioa taldearen 'Bi' diskoa

Taldekide baten Heletako baserrian elkarrizketatu ditu Iban Rusiñolek. Maila eta esperientzia handiko bi kantarik osatzen dute taldea The Sparteens-eko Marieder Hiriart eta Unama-n aritutako Kamila Zubeldia

2015-01-20  |  Laborantza

Ipar Euskal Herria: saiak eta laborariak, amodio ixtorio bat?

Iker Elosegi Saran jaio zen eta egun Azparnen bizi da. Biologiako ikasketak egin zituen Paue-ko unibertsitatean eta hainbat urtetan irakasle aritua da laborantza eskoletan. Gaur egun, Euskal Herriko Laborantza Ganberako koordinatzailea da. Duela ia 35 urtetik ikertzen dira saien koloniak...

2015-01-07  |  Laborantza

Lurzaindia, lurra laborantzako tresna

Espekulazioaren kontrako talde gisa hartu zuen Lurzaindiak GFAMren segida. Lur eremuen prezioak zuzenak izan daitezen Safer egiturari dei egin, eta behar denean lurrak erosten ditu, lekuko laborariei alokairuan uzteko; jabego pribatua baztertuz, lurrak laborantzako lan tresna gisa mantentzea da...

2014-12-17  |  Laborantza

Emakume baserritarrak

Emakume baserritar gazteen oztopo eta erronkak ezagutu dituzte Idemtitateak saioan, eta baserriaren gainean eraikitako uste faltsuak deseraikitzen saiatu dira. Lanaren banaketa nolakoa da baserrietan? Orekatuagoa al da baserrietan? Sonia Ingunza, Mariasun Borde eta Amets Ladislao emakume...

2014-11-26  |  Laborantza

Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetzari buruzko solasaldia, Zumaiako EHBilduk antolatuta. Inaxio Manterolak gidatuta, Euskal Herriko Laborantza Ganbarako Iker Elosegi, Amaiurko diputatu Maite Aristegi eta Larrabetzuko eskolako kide Patxi Gaztelumendi aritu ziren hizlari moduan.

2014-11-11  |  Laborantza

“Produktuak hurbileko nekazariei erostea gozamena da”

Angelek, umore biziz, kontserba ekoizlearen ikuspegitik eta bi semeak Arronizetik Lizarrako ikastolara eramaten zituen aitaren ikuspegitik hitz egin du Errigorako kideekin. «Errigorak Nafarroako produktuak saltzen lagundu eta euskara sustatu nahi du, ezta? Bada, orduan, ate egokia jo...

2014-11-03  |  Laborantza

"Nekazaritza ekologikoaren alde egin dugunok egurra baino ez dugu jaso"

Oibarren nekazaritza ekologikoa egiten duen enpresa bateko aita-semeak mintzo dira Nafarroa hegoaldeko nekazaritzaren egoerari buruz. Errigora proiektuaren barruan sortutako bideoa.

2014-06-17  |  Laborantza

Bidean

Frantziako Confederation Paysanne sindikatuarentzako (ELB horren barne da) Mathieu Eisingerrek sortu duen "En route" bideoa, ARGIAk euskaraturik. Bertan era oso didaktikoan azaltzen da nekazaritza industrialaren eta baserritarrengan oinarritutako alternatiboaren arteko...

2014-06-06  |  Laborantza

Gaur 8 Azokan

Ordiziako Kimetz elkarteak eta Farapi antropologia zentroak eginiko 'Gaur 8 Azokan' dokumentala. Bost emakume baserritarren testigantzak biltzen dira 13 minutu pasako lanean. Hauek dira protagonistak: Miren Jauregi (Aiesta-Beltza baserria, Arama), Amaia Alkorta (Kalbario baserria,...

2013-12-02  |  Laborantza

Laborantza Xiberoan

Zuberoako laborari gazteei buruzko bideo-erreportajea.

2013-11-18  |  Laborantza

Elikagaien subirotasuna, arazo zahar bati emaniko erantzun berria

Euskal Estatuari bidea zabaltzen liburu bilduma konpartitu eta sakontzeko, Laudion 2013ko maiatzaren 25ean "Euskal Estatua eta lurraldea"ren inguruan izandako mintegia. Iturria: Ipar Hegoa Fundazioa

2013-10-18  |  Laborantza

Ikazkin baten historia

2009ko dokumental honek ikazkin izandako Azentzio Aierbe ataundarraren historia biltzen du. Egur-ikatza egiten lan egin zuen azkenetarikoa izan zen Aierbe. Gromazek ETBrentzat eta Ataungo Udalarentzat ekoitzia Zuzendaritza eta gidoia: Eduardo Llorente Errealizazioa: Aitor...

2013-07-19  |  Laborantza

Nekazari gazteak

Ez dira asko haien bizi eredua lurraren baitan kokatzen duten gazteak. Pauso hori emana dutenek edo ematen ari direnek, baina, argi dute lurra dela oraina eta etorkizuna. Elikadura subirautzaren bidean eta ekoizpen eredu agroekologikoa sustatzeko, ezinbestekotzat jotzen dute gazteak...

2013-07-05  |  Laborantza

Arditan

Enrike artzainak, lanetik erretiratua, 13 urte zituenetik lanean dihardu. Zuzendaria eta ekoizlea: Egoi Markaida Argazki zuzendaria: Urko Sanchez Ekoizpen exekutiboa: Alexander G. de Bikuña www.marmokafilms.com Iturria: EiTB Nahieran

2013-07-02  |  Laborantza

Zuberoan, lekuko egurra baliatuz

Kanaldudek egindako bideoa: "Xiberoko herri elkargoak gogoeta bat darama lekuko egurra erabili nahian berogailu ezberdinentzat. Informazio bilkura bat antolatu du partaide ezberdinak gomitatuz : laborariak, Mendikoa laborarien kooperatiba, CUMAk, Ossau Irati sormarkaz arduratzen den...

2012-10-26  |  Laborantza

Itxaso Compañon

(Lantziego, 1984) Jaioterrian egin zituen lehen ikasketak, eta Lapuebla Labarkako Assa Ikastolan batxilergoa. Andoaingo Bideo eta Zine Eskolan izena eman eta egin zituen han bi urteko ikasketak, eta handik Bartzelonara jo zuen, postprodukzioa lantzeko asmotan. 2005ean, Lurdes Arrieta amaren...

2012-07-20  |  Laborantza

Arrapitz: laborantza munduko sarearen istorioa

Hogei urte ospatzen ditu aurten (2011) federazioak eta paradaz bali, duela hogei urte mahain beraren inguruan bildu ziren zazpi elkarteak presentatuak dira. Zerendako elgarretaratu? zer laguntza ekarri? eta orohar federazioaren helburuak eta hogei urtez ereman lan ildo nagusienak zehaztuak...

2011-12-12  |  Laborantza

Laborariak beharrezkoak ote dira?

2011ko azaroan Biarritzeko Lurrama aretoan grabatutako eztabaida. Egilea: Kanaldude

2011-06-15  |  Laborantza

Mahastizaintzaren krisia, ardo ekologikoaren aukera

Mahats ekoizpenak behera egin du baina mahats kiloa gero eta gutxiago ordaintzen dute ardogile handiek. Upategi handiak krisiaren izenean probetxu ekonomikoaren bila ari diren bitartean, zenbait produktore txiki ardo ekologikoa eta salmenta zuzenaren bidea urratzen ari dira.

2011-06-07  |  Laborantza

José Bové:" Demokrazia berrasmatu behar da"

José Bové globalizazio alternatiboaren aldeko munduko pertsonaiarik ospetsuenetakoa da. Frantziako nekazaritza-sindikalismoan hasita, desobedientzia zibileko ekimenei esker lortu du ospea, batik bat laster janaren kontra egindakoen ondorioz. Berarekin izan gara Bruselako bere...
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys