Labore Bilbo: hiritarrak ere elikadura burujabetzarantz

  • Elikaduraren gaiarekin kezkatuta zeuden Bilbo inguruko hainbat herritarrek elkartzea erabaki zuten duela urte pare bat. Eztabaidatu eta hausnartu ondoren, 2016ko udazkenean Labore elkartea sortu zuten eta Bilboko GITE-IPESekin elkarlanean antolatutako “Zer jan? Eta nola erosi?” jardunaldian aurkeztu zuten.


2017ko uztailaren 23an
Argazkia: @otxargorri.Argazkia: @otxargorri.
Saltoki itxurako kontsumo elkartea

Jada martxan dauden antzeko esperientzia txiki nahiz handiak eredu hartu dituzte Bilboko Labore proiektua garatzeko: hor daude Oarsoaldeko Labore edota ibilbide luzea duen Iruñerriko Landare, besteak beste. Bilbon ere bazkideentzat denda modukoa irekiko dute udazkenean.

Elkartearen xedeen artean daude, besteak beste, bertako produktuak eskaintzea, elikadura negozio izatetik zerbitzu izatera pasatzea, salmenta zuzena bideratzea, kalitatezko produktu ekologikoak eskaintzea, proiektuaren motorra herritarrak izatea, bestelako jendartea eraikitzea edota ama lurraren defentsa egitea.

“Labore Bilboren jarduna hiru zutaberen baitan antolatuko dugu: bertokoa, agroekologikoa eta soziala. Produktu batzuetan irizpide bat hobetsi daiteke, hurrengoan bestea bultzatzeko”, dio proiektua aurkezten duen esku-orriak.

Bazkideak proiektuaren bizkarrezur

Bazkideek hartzen dituzte Labore Bilbo elkartean erabakiak, eta irekiko duten espazioa guztien artean eraiki nahi dute. Dendaren kokapena, produktuen eskaintza, funtzionamendua zein arauak modu zabal eta demokratikoan adostea.

Kontsumitzaileek kalitatezko produktuak prezio egokietan eskuratzeko eskubidea duten bezalaxe, nekazarientzako ere duinak izanen diren prezioak aldarrikatzen ditu elkarteak. “Ekoizle eta kontsumitzaileen arteko aliantzan sinesten dugu. Tartean dauden bitartekari eta bestelako interesak baztertuz”.

Proiektuaren inguruko xehetasunak eskuratu edo bazkide egin nahi duenak laborebilbo.eus webgunean aurkituko du beharrezko informazio guztia.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


Eguneraketa berriak daude