“Prezio duinak” mahatsarentzat

  • EHNE, UAGA, UAGN, UAGR, ASAJA eta Errioxako UPA sindikatuek afiliatuak eta mahasgintzatik bizi diren gainerako herritarrak mobilizatzea lortu zuten joan den asteburuan, Errioxako jatorrizko izendapena duen mahatsarentzat prezio duinak eskatzeko. Ez da lehen aldia euskal eta errioxar nekazal sindikatuok arrazoi beragatik mobilizatzen direna. Apirilaren 24an Logroñon (Espainia) manifestatu ziren, eta 3.000 mahastizainek hiriburuko kale nagusienak zeharkatu zituzten, errendimendua eta produkzioa murrizteko akordioaren kontra. Manifestazio hartatik hainbat hilabete igaro diren arren, banaketa sektoreak eskaerei entzungor egiteaz gain, egoera okertu egin da, sindikatuen arabera. Horregatik, berriz kalera irtetea erabaki zuten irailaren 11n.
Mahastizainek errendimendua murrizteko hartutako konpromisoa bete dute, hau da, produkzioa jaistea, hori diru gehiago kostako zaien arren. Aitzitik, banaketa sektoreak ez du kontratuen garaian egindako esfortzua konpentsatu eta ez du prezioak hobetzeko bere konpromisoa bete. Sindikatuek banaketa sektorea kontzientziatu nahi dute, produkzioaren oreka lortzeko mahastizainen esfortzua konpentsatu beharrekoa ikusten dutelako. Horretarako, mahatsaren prezioak joan den kanpainakoa baino hobea izan behar duela diote. Oraingoz, ardandegiengandik joan den kanpainako prezioak baino baxuagoak diren proposamenak besterik ez dituzte jaso. Hala ere, antzeman da zenbait ardandegik azken urteetako hornitzaileetako batzuk utzi dituztela. Logikoa da, beraz, mahastizainen ardura, bai eta kalera irten izana ere, egoera hori salatu eta mahatsarentzat prezio duinak eskatzeko. Ardandegi-jabeek eta banaketa sektoreak dute orain hitza.

Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude