Goldea estali intxaur


2003ko uztailaren 20an
Goizeko fruitu aukera bada aurten, gerezia, arana, goizeko sagar eta madariak... Beranduko sagar eta madaririk ez da, ordea, arboletan antzematen. Panorama honetan lerdea dariola begiratu diogu intxaurrondoari, aspaldiko urtetan ez bezalako fruta-hartzea egin baitu aurten. Intxaur koskorrez lepo ageri ziren intxaurrondoak eta hauek denak aurrera ateratzeko sustraiak luzatu, hostajea zabaldu eta elikagaiak bilatu eta pilatu, pilatu eta metatu. Langintza hauetan buru-belarri ari dela horra hor non udaberria baino uda hobe baten itxaropeneko atariko ospakizunen solstizioak urteko bero handienak ekarri dituen besoetan hartuta. Hego haizearen beroa. Hego haize lapurraren beroa. Eta lehendik lehor zen lurra seko lehortu! Izuitzeak erreten bihurtu dira uraren ihesaren lekuko. Buru-belarri ari zen bai intxaurrondoa eta bat-batean urik ez, egunak joan eta egunak etorri urik ez, ezta ihintzarik ere... Eta erabaki bat hartu behar: intxaur guztiei nola-hala eutsi eta aurrera atera ezinik ibiltzearekin batera bere burua ere arrisku bizian jarri edo ugalketarako urte hobeak etorriko diren itxaropenez fruitu gehienak bota eta lasai, hartu petxu, ur eskasiara moldatu eta berak behinik iraun. Senitartekoak, koadrilakoak eta ezagunak ditudan intxaurrondo gehienek erabaki dutena begi bistakoa da: lur estali intxaur koskor atarietan eta intxaustietan. Goldea estali adina intxaur ikusia dut egun hauetan. Arratsean beroa makaltzearekin batera intxaurrondoen arteko kontu kontarietan hizpide bat nagusi: aurten ere intxaurrak baino hotsak handiago!


Azkenak
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


'Cristóbal Balenciaga' telesaila
"Nabaritu dadila euskaldun batzuok euskaldun baten istorioa kontatu dugula"

Cristóbal Balenciaga diseinatzailearen biografia kutsuko fikziozko telesaila egin du Moriarti hirukoteak, Disney+ plataformarentzat. Estreinakoa dute formatu horretan. Aitor Arregi eta Jon Garañorekin egin du hitzordua ARGIAk, Jose Mari Goenaga kanpoan baitzen,... [+]


Eguneraketa berriak daude